Τα ρωσικά στρατεύματα συμμετέχουν σε περισσότερες ασκήσεις από τα νατοϊκά

Τα ρωσικά στρατεύματα συμμετέχουν σε περισσότερες ασκήσεις από τα νατοϊκά

Οι ρωσικές δυνάμεις διεξάγουν τη μεγάλη τους φετινή στρατιωτική άσκηση στην ανατολική πλευρά του ΝΑΤΟ. Οι ειδικοί παρατηρητές περιμένουν έως και 90.000 στρατιώτες να συμμετάσχουν στη φετινή άσκηση με τίτλο “Zapan”, που σημαίνει “Δύση” και διεξάγεται στη Δυτική Στρατιωτική Περιφέρεια.

Η Ρωσία ισχυρίζεται ότι μόλις 13.000 στρατιώτες συμμετέχουν στην εκπαίδευση που λαμβάνει χώρα στη Λευκορωσία, το Καλίνινγκραντ και σε τμήματα της Βαλτικής Θάλασσας. Εάν όμως η Μόσχα αποδεχθεί ότι πραγματικά συμμετείχαν περισσότεροι στρατιώτες και προσωπικό στις ασκήσεις, η Ρωσία θα έπρεπε να είχε δεχθεί παρατηρητές του ΟΑΣΕ.

Διαβάστε  Ρωσία: Εκρηκτική αύξηση του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών

Πριν από το τέλος του Ψυχρού Πολέμου, το ΝΑΤΟ πραγματοποίησε επίσης εκτεταμένες ετήσιες κοινές στρατιωτικές ασκήσεις στη Δυτική Γερμανία. Το 1984, οι Βρετανοί εκτέλεσαν άσκηση με την ονομασία “Lionheart 84” για την οποία συγκεντρώθηκαν στρατεύματα δυναμικότητας περίπου 132.000 ατόμων, τα περισσότερα από τα οποία ήταν στην Κάτω Σαξονία.

Διαφήμιση

Η αντιπαράθεση NATO-Ρωσίας βρίσκεται στο υψηλότερο μεταψυχροπολεμικό επίπεδο με τη Βορειοατλαντική Συμμαχία να επιμείνει σε πολιτική ενίσχυσης των δυνάμεων εμπροσθοφυλακής, σχηματίζοντας τέσσερις πολυεθνικές ταξιαρχίες με συνολικά στρατεύματα 25,000 ατόμων στις χώρες του πρώην ανατολικού μπλοκ στα ανατολικά σύνορα της ΕΕ.

Διαβάστε  Το NATO καλεί την πΓΔΜ για έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων

Μόλις χθες η Γερμανία ανακοίνωσε την ίδρυση νέας νατοϊκής διεύθυνσης σε έδαφός της, ένδειξη της ισχυροποίησης των δομών της Συμμαχίας.

Όπως μπορείτε να δείτε στο σχετικό γράφημα, παρά τις καταγγελίες της Ρωσίας για την προκλητικότητα της Δύσης στα δυτικά σύνορα της Ρωσίας, στην πραγματικότητα είναι η Ρωσία που ανεβάζει το επίπεδο της στρατιωτικής της ετοιμότητας, εγείροντας ανησυχίες για τις προθέσεις της, ιδιαίτερα μετά τις επεμβάσεις στη Γεωργία και την Ουκρανία.

Διαβάστε  Αντίστροφη μέτρηση για συνάντηση Τσίπρα-Ερντογάν

Διαφήμιση