Στα πρόθυρα εμπορικού πολέμου ΗΠΑ-Κίνα

Στα πρόθυρα εμπορικού πολέμου ΗΠΑ-Κίνα

Μια ανάσα πριν από μετωπική σύγκρουση και εμπορικό πόλεμο βρίσκονται ΗΠΑ και Κίνα επ αφορμής των κυρώσεων που έχει εξαγγείλει ο Ντόναλντ Τραμπ για τις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου καθώς και λόγω ενός νέου πακέτου κυρώσεων, σε απάντηση για την κλοπή δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας από τους περιορισμούς στις ξένες επενδύσεις.

Οι κυρώσεις που έχουν ετοιμάσει στο αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών και Εμπορίου στοχεύουν στο εμπόριο και υπολογίζεται ότι θα οδηγήσουν σε απώλεια κινεζικών εξαγωγών ύψους 60 δισ.

Το Πεκίνο, με τη σειρά του αναμένεται να ανακοινώσει αντίποινα εις βάρος των ΗΠΑ, θέτοντας στο στόχαστρο τις εισαγωγές αμερικανικών γεωργικών προϊόντων, καθώς ο πρόεδρος Τραμπ ετοιμάζεται να αναγγείλει έως αύριο την επιβολή δασμών ύψους 60 δισ. δολαρίων στα κινεζικά προϊόντα. Ο Λευκός Οίκος πρόκειται να ανακοινώσει δασμούς ύψους 60 δισ. δολαρίων σε κινεζικά προϊόντα έως την Παρασκευή, θέτοντας στο στόχαστρο την πληροφορική, τις τηλεπικοινωνίες και τα προϊόντα με κατοχυρωμένο εμπορικό σήμα. Στόχος αυτών των μέτρων είναι να ασκηθούν πιέσεις στο Πεκίνο, διότι, όπως ισχυρίζονται οι ΗΠΑ, εφαρμόζει χαλαρό κανονιστικό πλαίσιο για την προστασία των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας αλλά και περιορισμούς στις ξένες επενδύσεις.

Διαφήμιση
Διαβάστε  Με νέους δασμούς σε εισαγωγές 200 δισ. απειλεί ο Τραμπ την Κίνα

Πληροφορίες της αμερικανικής εφημερίδας Wall Street Journal αποκάλυψαν χθες τις προθέσεις του Πεκίνου για την επιβολή δασμών στη σόγια, στον σόργο και στους χοίρους από τις ΗΠΑ. Ενισχύονται έτσι τα σενάρια για φαύλο κύκλο αντιποίνων από τους εμπορικούς εταίρους των ΗΠΑ. Η στροφή των ΗΠΑ προς τον προστατευτισμό έγινε αισθητή μετά τους δασμούς 25% σε όλες τις εισαγωγές χάλυβα και 10% στο αλουμίνιο, αντίστοιχα, που ανακοίνωσε ο Αμερικανός πρόεδρος στις αρχές Μαρτίου. Οι δασμοί αυτοί θα τεθούν σε ισχύ αύριο.

Διαβάστε  Παγίδα μηδενικών δασμών στήνει ο Τραμπ στη Μέρκελ

Η Κίνα συγκαταλέγεται στις τέσσερις μεγαλύτερες αγορές για τους Αμερικανούς εξαγωγείς αγροτικών προϊόντων, μαζί με τον Καναδά, το Μεξικό και την Ιαπωνία. Ολες αυτές οι χώρες αναλογούν στο 52% των εξαγωγών γεωργικών προϊόντων από τις ΗΠΑ και έχουν εκφράσει τη δυσαρέσκειά τους από την απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ να εφαρμόσει δασμούς στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου. Οπως διαπιστώνουν οι εμπορικοί εταίροι των ΗΠΑ, η κυβέρνηση του Ντόναλντ Τράμπ χρησιμοποιεί τους δασμούς ως μοχλό πίεσης σε άλλες κυβερνήσεις. Εξαίρεσε, παραδείγματος χάριν, το Μεξικό και τον Καναδά από τους δασμούς χάλυβα και αλουμινίου επειδή βρίσκονται σε εξέλιξη οι διαβουλεύσεις για την επαναδιαπραγμάτευση της Συμφωνίας Ελευθέρου Εμπορίου (NAFTA). Ομως, η στρατηγική αυτή αναγκάζει τις χώρες που στοχοποιούνται από τον Λευκό Οίκο να προχωρήσουν σε αντίποινα. Από τις αρχές Μαρτίου, η επίτροπος Εμπορίου, Σεσίλια Μάλμστρομ, είχε δηλώσει πως η Ε.Ε. δεν επιθυμεί να προχωρήσει σε αντίποινα αλλά θα το πράξει εάν η αμερικανική κυβέρνηση δεν οπισθοχωρήσει από τους δασμούς στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου.

Διαβάστε  Ευρωπαϊκοί δασμοί σε προϊόντα των ΗΠΑ

Διαφήμιση