Θέση κοντά στους όρους της συμφωνίας του Ελσίνκι έλαβε ο Έλληνας πρωθυπουργός προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες, καθώς απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφων για τη στάση έναντι της Τουρκίας διευκρίνισε ότι η ΕΕ πρέπει να είναι ισχυρή ώστε να μπορεί να στηρίζει τα μέλη της έναντι παραβιάσεων από τις τρίτες χώρες, προλειαίνοντας το έδαφος απέναντι σε αίτημα της Ελλάδας για αλληλεγγύη.
Αξίζει να σημειωθεί ότι Από νωρίς είχε δημοσιοποιηθεί μια αναθεωρημένη έκδοση του κειμένου συμπερασμάτων στην οποία γίνεται έντονα επικριτική αναφορά απέναντι στην Τουρκία για τη Συρία, το Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο.
Στη συνέχεια η Τουρκία, σε μια σπασμωδική κίνηση, διέρρευσε ότι βρέθηκαν στρατιωτικοί χάρτες σε κάρτα μνήμης προσωπικού κινητού, ενώ ακόμα δεν είχε εξεταστεί το κρυπτογραφημένο, εγείροντας έτσι, εκ νέου, ζήτημα για επαναφορά του σεναρίου κατασκοπείας, με ό, τι αυτό συνεπάγεται.
Με αυτό το μέτωπο ανοιχτό, την σαφώς επικριτική θέση της Άνγκελα Μέρκελ, έναντι της Άγκυρας, όπως αυτή διατυπώθηκε από βήματος της Bundestag, ο Αλέξης Τσίπρας φαίνεται ότι ζητά αύξηση της πίεσης, χωρίς ωστόσο να ζητά ακύρωση εξαίρεση της Τουρκίας από τη Σύνοδο Κορυφής της Βάρνας, τον Μάιο.
Ο Έλληνας πρωθυπουργός σκιαγραφώντας τη στάση που αιτείται η Ελλάδα να τηρήσει η ΕΕ απέναντι στην Τουρκία, μίλησε για σαφήνεια ως προς τις δεσμεύσεις και “ανοιχτές πόρτες διαλόγου”.
Η τοποθέτηση αυτή σε συνδυασμό με την επαναδιατύπωση του πάγιου και διαρκούς αιτήματος της Ελλάδας για σεβασμό του διεθνούς δικαίου, αποτελούν το πλαίσιο της συνθήκης του Ελσίνκι.
Αναφερόμενος στην προκλητικότητα της Αγκυρας, ο πρωθυπουργός τόνισε πως προβληματιζόμαστε με τις εξελίξεις στην περιοχή, προσθέτοντας:
«Πρέπει να είμαστε ευθείς με την τουρκική πλευρά και την υποχρέωση τους για τον σεβασμό του εθνικού δικαίου, αλλά συγχρόνως να διατηρήσουμε ανοιχτές τις πόρτες του διαλόγου».
Ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε ακόμη ότι
«ειδικά σήμερα, με τις πολύ δύσκολες γεωπολιτικές εξελίξεις στην Ευρώπη, χρειαζόμαστε η Ε.Ε. να είναι δυνατός διεθνής παίκτης. Αυτό συνεπάγεται την στήριξη ευρωπαϊκών μελών σε παραβιάσεις από τρίτες χώρες. Σήμερα θα συζητήσουμε για την Τουρκία και την υπόθεση Σαλισμπέρι. Νομίζω πρέπει να χρησιμοποιήσουμε όλα τα διπλωματικά εργαλεία στην διάθεση μας»,
επισήμανε.
Σε ερώτηση αν η Ελλάδα προβάλει δισταγμούς ώστε να καταδικάσει σθεναρά η Ε.Ε. την Ρωσία για την υπόθεση του πράκτορα Σκριπάλ, ο πρωθυπουργός απάντησε πως «πρέπει να εκφράσουμε αλληλεγγύη στο Ηνωμένο Βασίλειο και την ίδια στιγμή να διερευνήσουμε σοβαρά και με ευθύνη το θέμα».
Τέλος, στο μέτωπο της οικονομίας, τόνισε ότι η Ευρώπη βρίσκεται «σε μια κρίσιμη στιγμή, στην οποία θα παρθούν κοινές αποφάσεις για το κοινό μας μέλλον και χρειαζόμαστε μια ισχυρή Ευρωζώνη με ισχυρό και κοινωνικό πυλώνα και μία έγκυρη τραπεζική ένωση για να μας προστατεύσει όλους».
Κατά την προπαρασκευαστική Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος ο Αλέξης Τσίπρας ενημέρωσε για το θέμα των δύο Ελλήνων στρατιωτικών που κρατούνται στην Αδριανούπολη και ζήτησε τη στήριξη της οικογένειας των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών.