Η Τουρκία στη φάκα”: Τουρκικά F-16 παρενόχλησαν το ελικόπτερο του αρχηγού ΓΕΣ

Η Τουρκία στη φάκα”: Τουρκικά F-16 παρενόχλησαν το ελικόπτερο του αρχηγού ΓΕΣ

Στην “παγίδα” της ελληνικής διπλωματίας φαίνεται ότι έπεσε η Τουρκία, ανήμερα της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες, καθώς τα αυτόματα αντανακλαστικά της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας οδήγησαν, για ακόμη μια φορά, στην παρενόχληση ελικοπτέρου που μετέφερε Έλληνες αξιωματούχους από τη Ρόδο στη Ρω και στη Στρογγύλη.

Η Τουρκία έχει και στο παρελθόν παρενοχλήσει ακόμα και το ελικόπτερο του προέδρου της Δημοκρατίας, σε αντίστοιχες επισκέψεις, ωστόσο η χρονική συγκυρία του συμβάντος, αφήνει την Άγκυρα έκθετη και επιβεβαιώνει τις καταγγελίες της Ελλάδας για αδικαιολόγητη και διαρκή προκλητικότητα, της Άγκυρας στο Αιγαίο.

Το ελικόπτερο που μετέφερε τον αρχηγό ΓΕΣ, μαζί με 16 ανώτερους και ανώτατους αξιωματικούς του Στρατού Ξηράς, μεταξύ αυτών και τον Διοικητή της ΑΣΔΕΝ, παρενοχλήθηκε δύο φορές σήμερα από τους Τούρκους.

Διαφήμιση
Διαβάστε  Τι θέλει να σηματοδοτήσει ο Τσίπρας με το πάγωμα της αύξησης του ΦΠΑ στα νησιά

Όπως αναφέρουν ελληνικά media κατά την μετάβαση του Chinook από τη Ρόδο στη Ρω και στη Στρογγύλη, τα τουρκικά ραντάρ δια ασυρμάτου κάλεσαν το ελληνικό ελικόπτερο να αλλάξει πορεία, διότι παραβίαζε το τουρκικό FIR, τακτική γνώριμη που δεν προκαλεί έκπληξη.

Οι Τούρκοι, όμως, κλιμάκωσαν την προκλητικότητά τους και κατά την πτήση της επιστροφής του αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Στρατού από τη Ρω προς τη Ρόδο, απογείωσαν ταυτόχρονα ένα ζευγάρι τουρκικών μαχητικών από τη βάση του Ντάλαμαν, τα οποία προσέγγισαν το ελληνικό ελικόπτερο. Στη συνομιλία δια ασυρμάτου, που ήταν ανοιχτή και στο ελληνικό πλήρωμα, ζητήθηκε από τα τουρκικά μαχητικά να προβούν σε οπτική αναγνώριση του ελικοπτέρου. Οι Τούρκοι πιλότοι, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, πέταξαν περίπου 2.000 πόδια από το ελικόπτερο Σινούκ και προχώρησαν στη μετάδοση των σχετικών πληροφοριών.

Διαβάστε  Αιγαίο: Μοτίβο υψηλής παραβατικότητας, χαμηλής προκλητικότητας από την Τουρκία

Σύμφωνα με τα όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας ακολούθησε αερομαχία με ελληνικά αεροσκάφη από την 115 Πτέρυγα Μάχης, γεγονός που δεν συνάδει με την “αεροπορική ρητορική” της Τουρκίας στο Αιγαίο, στις τελευταίες εβδομάδες.

Η αλλαγή στάσης της Τουρκίας, ωστόσο, είναι έχει γίνει αντιληπτή καθώς από το πρωί έχει καταγραφεί σωρεία παραβιάσεων, χρησιμοποιώντας αεροδιάδρομο από ανατολικά της Ρόδου κυρίως.

Συγκεκριμένα, μια ημέρα μετά τις προκλητικές δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών για τις γκρίζες ζώνες στο Αιγαίο, η τουρκική πολεμική αεροπορία φρόντισε να προχωρήσει σε νέες προκλήσεις πάνω από το αρχιπέλαγος.

Συνολικά, τα 6 τουρκικά αεροσκάφη που πέταξαν σε δύο σχηματισμούς στο βορειοανατολικό, κεντρικό και Νοτιοανατολικό Αιγαίο προχώρησαν σε 21 παραβιοάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου. Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι και τα έξι τουρκικά αεροσκάφη στο πλαίσιο της κλιμάκωσης της έντασης που ακολουθούν οι Τούρκοι ήταν οπλισμένα.

Διαβάστε  Ενέργειες κατά της Τουρκίας στα διεθνή φόρα μετά το παρολίγον ατύχημα στο Αιγαίο

Όπως έγινε γνωστό από το ΓΕΕΘΑ τα τουρκικά αεροσκάφη σε τρεις παραβάσεις των κανόνων εναέριας κυκλοφορίας στο FIR AΘηνών. Τα ανωτέρω αεροσκάφη αναγνωρίστηκαν και αναχαιτίστηκαν σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες, κατά πάγια πρακτική.

Διαφήμιση