Φιάσκο οι δασμοί Τραμπ, εξαιρείται η ΕΕ και τέσσερις ακόμα, πλην της Κίνας

Φιάσκο οι δασμοί Τραμπ, εξαιρείται η ΕΕ και τέσσερις ακόμα, πλην της Κίνας

Σε φιάσκο επικών διαστάσεων εξελίσσονται οι δασμοί που εξήγγειλε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου, αποδεικνύοντας ότι στόχος ήταν να ανοίξει τη συζήτηση για αναθεώρηση των εμπορικών συμφωνιών, κάτι που δεν φαίνεται να έχει επιτευχθεί.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Λευκού Οίκου από την επιβολή δασμών σε αλουμίνιο και χάλυβα που ξεκινάει την Παρασκευή εξαιρούνται η Ευρωπαϊκή Ένωση, η Αυστραλία, η Αργεντινή, η Βραζιλία και η Νότια Κορέα. Νωρίτερα είχαν τεθεί εκτός λίστας το Μεξικό και ο Καναδάς.

Διαβάστε  Ο Τραμπ στηρίζει την... καμμένη Μέι

Εντός λίστας στο πλαίσιο ευρύτερων κυρώσεων παραμένει η Κίνα για την οποία εξήγγειλε πακέτο δασμών σε σειρά προϊόντων που θα πλήξει τις κινεζικές εξαγωγές στις ΗΠΑ κατά 60 δισ., λαμβάνοντας άμεση απάντηση από το Πεκίνο ότι θα υπάρξουν αντίποινα.

Διαφήμιση

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ ανακοίνωσε αρχικά ότι θα απαλλάξει τον Καναδά και το Μεξικό από δασμούς 25% για τις εισαγωγές χάλυβα και το 10% για το αλουμίνιο. Όμως, υπονοώντας ότι οι άλλοι στενοί σύμμαχοι θα μπορούσαν να εξαιρεθούν, ενώ δεν έθεσε -επισήμως- κριτήρια για τις εξαιρέσεις, ορίζοντας όμως, ειδικό διαπραγματευτή..

Διαβάστε  Ο Τραμπ στο ρινγκ των αγορών

Οι ΗΠΑ εισάγουν το μεγαλύτερο μέρος του χάλυβα από τον Καναδά, τη Βραζιλία, τη Νότια Κορέα και το Μεξικό.

Διαφήμιση