Ευρωζώνη: Ανησυχεί η κάμψη του σύνθετου PMI

Ευρωζώνη: Ανησυχεί η κάμψη του σύνθετου PMI

Αισθητή και ανησυχητική κάμψη σημείωσε ο σύνθετος δείκτης PMI της IHS Markit στην Ευρωζώνη, υποχωρώντας στις 55,3 μονάδες το Μάρτιο του 2018 από 57,1 τον προηγούμενο μήνα.

Η μείωση χαρακτηρίζεται ανησυχητική καθώς υπερβαίνει τις προσδοκίες της αγοράς για 56,7 μονάδες και δίνει την αίσθηση αναταράξεων λόγω της αλλαγής της ρητορικής της ΕΚΤ.

Η μέτρηση ανέδειξε τον πιο αδύναμο ρυθμό επέκτασης στον ιδιωτικό τομέα από τον Ιανουάριο του περασμένου έτους, καθώς ο ρυθμός αύξησης των υπηρεσιών υποχώρησε σε ένα πεντάμηνο χαμηλό (PMI σε 55 έναντι 56,2 το Φεβρουάριο) και η παραγωγή του εργοστασίου αυξήθηκε με τον πιο αργό ρυθμό από τον περασμένο Ιούλιο PMI σε 56,6 έναντι 58,6 το Φεβρουάριο). Οι νέες παραγγελίες αυξήθηκαν το λιγότερο κατά τους τελευταίους 14 μήνες και η αύξηση της απασχόλησης επιβραδύνθηκε ελαφρώς σε ένα χαμηλό εξάμηνο.

Διαφήμιση
Διαβάστε  Ο θετικός αντίκτυπος του εμπορικού πολέμου

Επίσης, οι προσδοκίες για μελλοντική αύξηση της παραγωγής παρέμειναν αυξημένες αν και μειώθηκαν σε χαμηλό τετράμηνο. Στο μέτωπο των τιμών, το κόστος και οι τιμές πώλησης συνέχισαν να αυξάνονται σε μερικές από τις ταχύτερες τιμές που παρατηρήθηκαν τα τελευταία επτά χρόνια. Μεταξύ των μεγαλύτερων οικονομιών της Ευρωζώνης, ο ρυθμός αύξησης της παραγωγής επιβραδύνθηκε σε ένα χαμηλό σημείο επτά μηνών στη Γαλλία και οκταμήνου στη Γερμανία.

Διαβάστε  Αναιμική η ανάπτυξη της Ευρωζώνης

Διαφήμιση