Απετράπη πραξικόπημα στην Ουκρανία, συνελήφθη βουλευτής-ήρωας του στρατού

Απετράπη πραξικόπημα στην Ουκρανία, συνελήφθη βουλευτής-ήρωας του στρατού

Ενδείξεις που προδίδουν κινήσεις αναζωπύρωσης της έντασης καταγράφονται, εκ νέου στην Ουκρανία τα τελευταία 24ωρα, καθώς η ασφάλεια συνέλαβε, με τη σύμφωνη γνώμη του Κοινοβουλίου, τη βουλευτή και ήρωα της ώρας Ναντιέζντα Σάφτσνεκο, για συμμετοχή σε σχέδιο πραξικοπηματικής ανατροπής της κυβέρνησης της χώρας.

Η Σαφτσένκο υπήρξε πρώην πιλότος ελικοπτέρου της ουκρανικής πολεμικής αεροπορίας και είχε ανακηρυχθεί «ήρωας της Ουκρανίας», όταν είχε συλληφθεί από τους Ρώσους στην ανατολική Ουκρανία, συνελήφθη την Πέμπτη ως ύποπτη για υποκίνηση πραξικοπήματος.

Η Ν. Σάφτσενκο συνελήφθη στο κτήριο του κοινοβουλίου, μετά την ψηφοφορία κατά την οποία οι βουλευτές ενέκριναν με συντριπτική πλειοψηφία την παραπομπή της στην Δικαιοσύνη ως ύποπτης για υποκίνηση πραξικοπήματος. Μόλις ολοκληρώθηκε η ψηφοφορία, η Σάφτσενκο, αφού βγήκε για να συναντήσει τους οικείους της και τους υποστηρικτές της, επέστρεψε στο κτήριο, όπου και συνελήφθη.

Διαφήμιση
Διαβάστε  Διαδήλωση κατά του Ορμπάν στην Ουγγαρία

Απευθυνόμενος στους βουλευτές, ο γενικός εισαγγελέας της Ουκρανίας Γιούρι Λούτσενκο είπε ότι η Ν. Σάφτσενκο θεωρείται ύποπτη για υποκίνηση πραξικοπήματος, το οποίο θα έφερνε εις πέρας μέσω τρομοκρατικών ενεργειών στο κέντρο του Κιέβου.

Η ίδια η Σάφτσενκο, η οποία επικρίνει έντονα την πολιτική της ουκρανικής κυβέρνησης, εμφανίζεται να μην απορρίπτει τις κατηγορίες, ισχυρίζεται όμως ότι διάφοροι «πράκτορες» την ενθάρρυναν να ανατρέψει την κυβέρνηση.

Η Νάντια Σάφτσενκο είχε συλληφθεί το 2014 από τους φιλορώσους αποσχιστές στην ανατολική Ουκρανία με την κατηγορία ότι ευθύνεται για τον θάνατο Ρώσων δημοσιογράφων. Παραπέμφθηκε στην ρωσική Δικαιοσύνη και, με την στάση της στο δικαστήριο, είχε γίνει τότε σύμβολο της αντίστασης εναντίον της Ρωσίας για πολλούς Ουκρανούς.

Διαβάστε  Ουκρανία: Σκηνοθετημένος ο φόνος του Ρώσου δημοσιογράφου

Επέστρεψε στην Ουκρανία το 2016 έπειτα από ανταλλαγή με Ρώσους αιχμαλώτους, αλλά πολύ σύντομα άρχισε να γίνεται ένας αντιπολιτευόμενος και απρόβλεπτος επικριτής της ουκρανικής κυβέρνησης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι προσφάτως την ανατροπή του προέδρου της χώρας επεδίωξε φανερά και ο πρώην στενός του φίλος, πρώην πρόεδρος της Γεωργίας και καθαιρεθείς κυβερνήτης της Οδησσού, Μιχαήλ Σαακασβίλι, ο οποίος εν τέλει συνελήφθη.

Οι δυο περιπτώσεις προβεβλημένων πολιτικών και πρώην φίλων του Πέτρο Ποροσένκο που έφτασαν να επιδιώκουν δυναμικά την ανατροπή του, είναι ενδεικτικές της αλλαγής των ισορροπιών και στη Δύση, η οποία μέχρι πρότινος στήριζε τον Ουκρανό πρόεδρο.

Διαβάστε  Απειλή τύπου... "Babuska" ο Ορμπαν για την ΕΕ

Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι το ΔΝΤ έχει μπλοκάρει την καταβολή δόσεων στη χώρα επιμένοντας στα ζητήματα διαφθοράς και ότι η Γερμανία επιταχύνει την κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου Nordstream II που παρακάμπτει την ανατολικοευρωπαϊκή χώρα.

Διαφήμιση