Άγκυρα: Θύμα προπαγάνδας η Μέρκελ για τη Συρία

Πως ερμηνεύεται η ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας και τι μηνύματα στέλνει

Άγκυρα: Θύμα προπαγάνδας η Μέρκελ για τη Συρία

Με την ιδιότυπη διπλωματική μέθοδο της “θυματοποίησης” του αντιπάλου επιχειρεί η Άγκυρα να απαντήσει στην Άγκελα Μέρκελ μετά την επίθεση που πραγματοποίησε η καγκελάριος της Γερμανίας από το βήμα της Bundestag χθες και ενόψει του σκληρού ανακοινωθέντος που ετοιμάζει η Σύνοδος Κορυφής στις Βρυξέλλες.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας αν και φαίνεται να απαντά οργισμένα, όπως αναφέρουν ελληνικά media, εν τούτοις επιλέγει μια ιδιαίτερα μετριοπαθή προσέγγιση και προσπαθεί να προφυλάξει την Άγκελα Μέρκελ από τα βέλη που εξαπολύει. Στην πραγματικότητα η Άγκυρα απαντά στο περιεχόμενο του λόγου της Γερμανίδας καγκελαρίου, όχι όμως στην ίδια.

Στην ανακοίνωσή του το τουρκικό ΥΠΕΞ κάνει λόγο για «μαύρη προπαγάνδα» κατά της επιχείρησης «Κλάδος Ελαίας» (σ.σ. αυτή είναι η κωδική ονομασία που έχει δώσει η Άγκυρα στις επιχειρήσεις της στη Συρία), μιλά για ατυχή δήλωση της Γερμανίδας Καγκελαρίου και προσθέτει ότι η κυρία Μέρκελ είναι λάθος πληροφορημένη για όσα συμβαίνουν στη Συρία.

Διαφήμιση
Διαβάστε  Ο Τσίπρας βάζει τη Μέρκελ να πιέσει τον Ερντογάν για τους δύο στρατιωτικούς

Ο πιο επιθτικός χαρακτηριστμός χρησιμοποιείται σε αυτή την πρόταση:

θεωρούμε απαράδεκτη την ατυχή δήλωση της Γερμανίδας Καγκελαρίου στην ομιλία της στη γερμανική Βουλή, που βασίστηκε αμιγώς στην παραπληροφόρηση χωρίς να έχει να κάνει κάτι με την πραγματικότητα

ο οποίος όμως δεν στρέφεται ευθέως κατά της Άγκελα Μέρκελ αλλά εναντίον της παραπληροφόρησης και της “μαύρης προπαγάνδας”, γεγονός που μετριάζει αισθητά τον οξύ τόνο της ανακοίνωσης, καθιστώντας σαφές ότι η Τουρκία δεν θέλει να αντιπαρατεθεί με την ΕΕ και τη Γερμανία αλλά να δώσει τη δική της εκδοχή των γεγονότων, την οποία και αναλύει.

Η ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ έχει ως εξής:

«Η επιχείρηση “Κλάδος Ελαίας” είναι μια επιχείρηση που θέτει προηγούμενο για τον τρόπο με τον οποίο γίνεται η μάχη κατά της τρομοκρατίας χωρίς να πλήττονται πολίτες. Τα στοιχεία που συγκεντρώνονται στο Αφρίν και ανακοινώνονται συχνά αποκαλύπτουν το μέγεθος και την ανυπόστατη φύση της μαύρης προπαγάνδας κατά της επιχείρισης. Στην πραγματικότητα δεν υπάρχει καμία απειλή για το λαό του Αφρίν εκτός από τις νάρκες και τα εκρηκτικά του PYD/YPG (σ.σ. οι Κούρδοι). Όταν ολοκληρωθεί τάχιστα η εκκαθάριση, η ασφάλεια και η σταθερότητα θα αποκατασταθεί και η ζωή θα επιστρέψει σε κανονικούς ρυθμούς.

Με βάση αυτά τα δεδομένα, θεωρούμε απαράδεκτη την ατυχή δήλωση της Γερμανίδας Καγκελαρίου στην ομιλία της στη γερμανική Βουλή, που βασίστηκε αμιγώς στην παραπληροφόρηση χωρίς να έχει να κάνει κάτι με την πραγματικότητα. Με την επιχείρηση “Κλάδος Ελαίας”, η Τουρκία στοχεύει στη διασφάλιση της εθνικής της ασφάλειας μέσα από το δικαίωμα της αυτοπροστασίας αλλά και στην διάσωση του Αφρίν από τους τρομοκράτες προκειμένου να επιστραφεί στους αληθινούς ιδιοκτήτες της. Παρά το σκεπτικό μας παραξενεύει ότι ορισμένοι από τους συμμάχους μας συνεχίζουν να εξετάζουν τα γεγονότα μέσα από το πρίσμα τρομοκρατικών οργανώσεων.

Καλούμε τους συμμάχους μας να προσπαθήσουν να εγκαταστήσουν βιώσιμη ειρήνη, ασφάλεια και σταθερότητα στη Συρία σε στενή συνεργασία και συζήτηση με τη χώρα μας, αντί να βάζουν τους εαυτούς τους σε θέση υποστηρικτή των τρομοκρατικών οργανώσεων με το να δίνουν κύρος στις εκστρατείες παραπληροφόρησης κατά της Τουρκίας».

Διαφήμιση