Τρομοκρατική επίθεση του IS στο Αφγανιστάν, 26 νεκροί

Τρομοκρατική επίθεση του IS στο Αφγανιστάν, 26 νεκροί

Νέα τρομοκρατική επίθεση στην πρωτεύουσα του Αφγανιστάν, Καμπούλ, πραγματοποίησε το Ισλαμικό Κράτος, το οποίο φαίνεται δρα από κοινού με τους Ταλιμπάν, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον 26 άνθρωποι και να τραυματιστούν 18, στέλνοντας σαφές μήνυμα στις ΗΠΑ και την τοπική -υποστηριζόμενη από τη Δύση- κυβέρνηση ότι παρά τις ενισχύσεις η δυναμική δεν ανακόπτεται.

Οι συμμαχικές δυνάμεις που επιχειρούν στο Αφγανιστάν βρίσκονταν σε διαδικασία εξόδου και μεταβίβασης της εξουσίας στις τοπικές αρχές, σύμφωνα με πλάνο που είχε ξεκινήσει να εφαρμόζεται από τον Μπαράκ Ομπάμα, μετά τη δολοφονία του Οσάμα Μπιν Λάντεν. Ωστόσο, ο Ντόανλντ Τραμπ ανέτρεψε αυτή την προοπτική ενισχύοντας τις αμερικανικές και νατοϊκές δυνάμεις στην χώρα, θέλοντας να στηρίξει την τοπική κυβέρνηση που κινδυνεύει να πέσει λόγω της επέλασης των Ταλιμπάν.

Διαβάστε  Επίθεση με μαχαίρι στο Παρίσι: Ένας νεκρός, Ρώσος ο δράστης

Τα διαρκή πλήγματα τόσο από τους Ταλιμπάν όσο και το Ισλαμικό Κράτος έχουν αποδυναμώσει την εμπιστοσύνη των πολιτών στην κυβέρνηση και στη δυνατότητα του διεθνούς συνασπισμού να επιβληθεί αποτελεσματικά.

Διαφήμιση

Ένας βομβιστής αυτοκτονίας ανατινάχθηκε κοντά σε ένα σιιτικό τέμενος της πρωτεύουσας του Αφγανιστάν με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον 26 άνθρωποι και να τραυματιστούν 18, ανακοίνωσαν αξιωματούχοι, την ώρα που στην πόλη πραγματοποιούνταν εκδηλώσεις για την εορτή του Νεβρόζ, η οποία σηματοδοτεί την έναρξη του νέου έτους για τους Ιρανούς.

Διαβάστε  Αφγανιστάν: O ISIS επιτέθηκε και σκότωσε 20 άοπλους Ταλιμπάν

Ο Νασράτ Νασράτ Ραχίμι, ο εκπρόσωπος του αναπληρωτή υπουργού Εσωτερικών, δήλωσε ότι ο βομβιστής πυροδότησε τα εκρηκτικά του κοντά στο τέμενος Καρτ-ε-Σάχι, το οποίο έχει υπάρξει στόχος και προηγούμενων επιθέσεων.

Σύμφωνα με το BBC, ο βομβιστής ανατινάχθηκε όταν έγινε αντιληπτός από την αστυνομία. Η έκρηξη σημειώθηκε έξω από το νοσοκομείο Αλί Αμπάντ, κοντά στο πανεπιστήμιο της Καμπούλ και δυτικά της πόλης.

Διαβάστε  Οι ΗΠΑ συνέλαβαν τους 5 αρχηγούς του Ισλαμικού Κράτους

Η σημερινή έκρηξη πραγματοποιήθηκε την ώρα που πιστοί εγκατέλειπαν το τέμενος.

Οι εκδηλώσεις του Νεβρόζ -μίας γιορτής με ζωροαστρικές καταβολές, η οποία στα περσικά σημαίνει Νέα Ημέρα- αρχίζουν στις 21 Μαρτίου χαιρετίζοντας τον ερχομό της νέας ιρανικής χρονιάς. Στο Αφγανιστάν εορτάζεται ευρέως παρότι έχει συναντήσει αντιδράσεις από ομάδες φονταμεταλιστών μουσουλμάνων που υποστηρίζουν ότι είναι αντι-ισλαμική.

Διαφήμιση