Θέματα της μείζονος επικαιρότητας θα απασχολήσουν την Σύνοδο Κορυφής που ξεκινάει αύριο στις Βρυξέλλες, καθώς οι εξελίξεις επιβεβαιώνουν σενάρια που είχε επεξεργαστεί η Κομισιόν και οι ηγέτες καλούνται πλέον να επαναπροσδιορίσουν τη στάση τους εξουσιοδοτώντας το διευθυντήριο για συγκεκριμένες δράσεις.
Στην ατζέντα της Συνόδου Κορυφής που θα πραγματοποιηθεί στις 22 και 23 Μαρτίου, βρίσκεται, μεταξύ άλλων, η τουρκική προκλητικότητα στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, καθώς η Κύπρος επιχειρεί να εκμεταλλευτεί τα κοιτάσματα φυσικού αερίου που διαθέτει στην ΑΟΖ, τόσο για να ενισχύσει τη βιωσιμότητα της αναπτυξιακής δυναμικής της οικονομίας, όσο και για να επιβάλλει πλέον μια de facto λύση στο Κυπριακό, εξαναγκάζοντα την Άγκυρα να αποδεχθεί γεγεννημένες καταστάσεις.
Η Ελλάδα από την πλευρά της εμπλέκεται λόγω της πολιτικής της Τουρκίας να διευρύνει τα ανοιχτά μέτωπα και να παρενοχλεί γείτονες έτσι ώστε να μεγιστοποιεί τα οφέλη από το “χαρτί” που κρατάει στα χέρια της. Σε αυτό το πλαίσιο θα τεθεί εκ νέου το ζήτημα της κράτησης των δύο Ελλήνων στρατιωτικών που συνελήφθησαν για παράνομη είσοδο, η παραβατικότητα και προκλητικότητα στο Αιγαίο, η παρελκυστική πολιτική στο προσφυγικό και οι απαιτήσεις της Άγκυρας για ολοκλήρωση της εκταμίευσης των 3 δισ. που περιλαμβάνονται στη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας.
Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, στην προ των Συνόδων καθιερωμένη επιστολή του προς τους Ευρωπαίους ηγέτες, αναφέρει ότι κατά την πρώτη ημέρα της Συνόδου και κατά τη διάρκεια του δείπνου των ηγετών θα συζητηθούν οι πρόσφατες εξελίξεις με την Τουρκία, σε συνέχεια της συζήτησης που είχε διεξαχθεί στην άτυπη Σύνοδο Κορυφής του Φεβρουαρίου και ενόψει της συνάντησης υψηλού επιπέδου που θα διεξαχθεί στη Βάρνα στις 26 Μαρτίου.
Σύμφωνα με Ευρωπαίο αξιωματούχο, οι ηγέτες της Κύπρου και της Ελλάδας αναμένεται να ενημερώσουν το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για τις τελευταίες εξελίξεις με την Τουρκία. Ο ίδιος σημείωσε ότι οι Βρυξέλλες ήδη εργάζονται με την Αθήνα και τη Λευκωσία για τα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για την Τουρκία και ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες αναμένεται να στείλουν «ισχυρό μήνυμα» προς την Άγκυρα, ενόψει της Συνόδου της Βάρνας.
Ο Ευρωπαίος αξιωματούχος ανέφερε, επίσης, ότι βάσει των συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ο πρόεδρος Τουσκ στη συνάντησή του με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν θα αναφερθεί στις παράνομες δράσεις και παραβιάσεις της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο και στο Αιγαίο.
Υπενθυμίζεται ότι η Σύνοδος Ε.Ε. – Τουρκίας στη Βάρνα είχε τεθεί υπό αίρεση στο άτυπο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Φεβρουαρίου από τον Ντόναλντ Τουσκ, λόγω της τουρκικής προκλητικότητας στην κυπριακή ΑΟΖ. Ωστόσο, η Ελλάδα έχει επιμείνει στη διεξαγωγή της, ως μοχλό πίεσης προς τον Ταγίπ Ερντογάν και πεδίο όπου θα τεθούν συνολικά νέοι κανόνες. Η Αθήνα εκτιμά ότι μπορεί να εκμεταλλευτεί τη συγκυρία, για να αποκρυσταλλώσει τη στήριξη των εταίρων έναντι της Τουρκίας και ιδιαίτερα όσον αφορά τη φύλαξη των ευρωπαϊκών συνόρων. Το πλαίσιο και η ατζέντα της Συνόδου έχουν εν πολλοίς κλείσει και ο Ντόναλντ Τουσκ αναμένεται να τα ανακοινώσει την ερχόμενη Πέμπτη στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.
Παράλληλα στη Σύνοδο Κορυφής θα συζητηθούν οι δασμοί των ΗΠΑ και η χρήση τους ως μοχλός πίεσης για την ανατροπή υφιστάμενων συμφωνιών από τον Ντόναλντ Τραμπ καθώς και το εύρος και βάθος της ευρωπαϊκής αντίδρασης, καθώς υπάρχει πάντα το ρίσκο η Ευρώπη αντιδρώντας να βρεθεί να παίζει το παιχνίδι της αποδόμησης διεθνών συμβάσεων και να είναι αυτή που τελικά θα τραβήξει τη σκανδάλη για την έναρξη ενός εμπορικού πολέμου.
Επί του θέματος τοποθετήθηκε, ήδη, ο νέος υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας, Σέλμάγερ, ο οποίος υποστήριξε ότι μια τόσο ευρεία εμπορική σύρραξη μπορεί ακόμα να αποτραπεί.
Επί τάπητος στη Σύνοδο θα βρεθεί και το Brexit, όπου οι διαπραγματευτές ανακοίνωσαν συμφωνία για μεταβατική περίοδο έως το 2020 και ολοκλήρωση του “διαζυγίου” μετά.
Στο επίκεντρο θα βρεθεί όμως και η ρωσική προκλητικότητα τόσο στο διαδίκτυο όσο και στα Δυτικά Βαλκάνια και την Ανατολική Ευρώπη, καθώς η Μόσχα με ευθείες και υπόγειες παρεμβάσεις επιχειρεί να εκτροχιάσει τις χώρες που κινούνται για την εκπλήρωση της ευρωπατλαντικής τους προοπτικής.