Την αναβάθμιση του ρόλου της Γερμανίας στο NATO και ταυτόχρονα μια ακόμη κίνηση του NATO στη σκακιέρα της αντιπαράθεσης με τη Ρωσία σηματοδοτεί η ανακοίνωση του υπουργείου Άμυνας της χώρας για την ίδρυση της νέας Διακλαδικής Διοίκησης Υποστήριξης της Συμμαχίας με αρμοδιότητες επί ζητημάτων εφοδιασμού, στη γερμανική πόλη Ουλμ.
Η απόφαση αυτή έρχεται τη στιγμή που εντείνονται οι διεργασίες για τον Ευρωστρατό και ενώ οι ΗΠΑ και το NATO επιδιώκουν να τον υποσκάψουν, τόσο σε επίπεδο επιχειρησιακής ετοιμότητας και αρμοδιοτήτων όσο και στο ρόλο του ως σχεδιαστή και συντονιστή των αμυντικών προγραμμάτων στην Ευρώπη. Η πρόκριση της γερμανικής πόλης, τη στιγμή που η παρουσία του NATO ενισχύεται κυρίως στην Ανατολική Ευρώπη αποτελεί ένα ακόμη μήνυμα προς πολλαπλούς αποδέκτες καθώς και κίνηση ανάσχεσης “φυγόκεντρων” δυνάμεων στην Ευρώπη.
Αν και η Ευρώπη δια στόματος του προέδρου της Κομισιόν, Ζαν Κλωντ Γιούνκερ, έκανε λόγο για προοδευτική ανάληψη της ευθύνης φύλαξης των συνόρων από την PESCO, οι ΗΠΑ και το NATO μέσω του Αμερικανού υπουργού Άμυνας ανακοίνωσαν, μονομερώς, συμφωνία υποτέλειας -όχι απλώς συντονισμού- του Ευρωστρατού στη Βορειοατλαντική Συμμαχία. Ιδιαίτερη αίσθηση προκάλεσαν, πάντως, και διαρροές για την ανάληψη της θέσης του γενικού γραμματέα του NATO από τη Γερμανίδα υπουργό Άμυνας, καθώς ακολούθησαν τη “σύγκρουση” ΗΠΑ-ΕΕ στη Σύνοδο Ασφάλειας του Μονάχου.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το NATO έχει ήδη αναπτύξει τέσσερις πολυεθνικές ταξιαρχίες στην Ανατολική Ευρώπη, εφαρμόζοντας το δόγμα εκτεταμένης εμπροσθοφυλακής, γεγονός που έχει κάνει τη Μόσχα να αντιδρά, ενώ αποτέλεσε και ζήτημα αντιπαράθεσης εντός της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας, καθώς χώρες όπως η Γερμανία την αντιμετώπισαν ως προβοκατόρικη στρατηγική η οποία ανεβάζει την ένταση στα ανατολικά σύνορα της ΕΕ.
Κατά το υπουργείο, το σχέδιο για τη νέα διοίκηση θα έχει ολοκληρωθεί έως τα μέσα Απριλίου, ενώ η επίσημη απόφαση θα ληφθεί από το ΝΑΤΟ στη συνεδρίαση των υπουργών Αμυνας, που θα πραγματοποιηθεί στις 7 και 8 Ιουνίου. Ο υφυπουργός Αμυνας Πίτερ Τόιμπερ δήλωσε σε επιστολή του προς τους βουλευτές πως «ως έθνος-πλαίσιο για τη Διακλαδική Διοίκηση Υποστήριξης, μπορούμε να συμβάλουμε αποφασιστικά στον διαμοιρασμό των βαρών στη Συμμαχία».
Το ΝΑΤΟ ευελπιστεί πως η νέα διοίκηση θα λειτουργήσει ως φόβητρο για τη Ρωσία και τις φιλοδοξίες της στον ευρύτερο χώρο της Ευρώπης. Μετά την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία το 2014, το ΝΑΤΟ επιθυμεί να εφαρμόσει σχέδιο κατά το οποίο οι στρατιωτικές μονάδες θα μετακινούνται από τη νέα διοίκηση όσο το δυνατόν ταχύτερα στην Ευρώπη σε περίπτωση ένοπλων συγκρούσεων. Παράλληλα, μια νέα διοίκηση για θέματα στρατηγικού σχεδιασμού πρόκειται να δημιουργηθεί με σκοπό να διασφαλιστούν οι δίοδοι ναυσιπλοΐας από εχθρικά υποβρύχια.
Ο Τόιμπερ δήλωσε πως η επιλογή της πόλης Ουλμ θεωρείται πλεονεκτική για τον λόγο ότι στην πόλη αυτή εδρεύει και το γερμανικό Πολυεθνικό Διακλαδικό Επιτελείο, το οποίο έχει διοικητικές αρμοδιότητες για επιχειρήσεις που αφορούν τη διαχείριση παγκόσμιων κρίσεων σε συνεργασία με τον ΟΗΕ, το ΝΑΤΟ ή την Ε.Ε. Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, το προσωπικό που θα στελεχώσει τις δύο νέες διοικήσεις θα απαρτίζεται από 1.500 άτομα.