Αίσθηση προκάλεσε η κατά μέτωπο επίθεση της καγκελαρίου της Γερμανίας, Άγκελα Μέρκελ κατά της Τουρκίας και της Ρωσίας, στοχεύοντας στον ευκαιριακό άξονα Δαμασκού-Μόσχας-Άγκυρας που έχει αναπτυχθεί στη Συρία και ευθύνεται για την αναζωπύρωση των συγκρούσεων στη Νότια και Κεντρική χώρα. Από βήματος της Bundestag, μερικές μόλις ώρες πριν τη Σύνοδο Κορυφής, στην κορυφή της ατζέντας της οποίας βρίσκεται η τουρκική προκλητικότητα σε όλα τα μέτωπα, η Γερμανίδα καγκελάριος εστίασε στη Συρία, εδραιώνοντας το πλαίσιο της συζήτησης.
Η Άγκελα Μέρκελ κατήγγειλε, απευθυνόμενη τόσο σε εσωτερικό όσο και σε διεθνές ακροατήριο, την πολιτική της Άγκυρας, προϊδεάζοντας για τη συνέχεια στη Σύνοδο Κορυφής, ενόψει της κοινής Συνόδου ΕΕ-Τουρκίας στη Βάρνα.
Η καγκελάριος της Γερμανίας Αγκελα Μέρκελ επέκρινε με δριμύτητα τη στρατιωτική επιχείρηση της Τουρκίας στον κουρδικό θύλακα Αφρίν, στη βόρεια Συρία και τις συνεχιζόμενες επιθέσεις των συριακών κυβερνητικών δυνάμεων στην Ανατολική Γούτα, κοντά στη Δαμασκό.
Η Άνγκελα Μέρκελ χαρακτήρισε απαράδεκτες τις ενέργειες της Τουρκίας, παρά τις ανησυχίες της για την ασφάλειά της:
«Ανεξάρτητα από τις δικαιολογημένες ανησυχίες της Τουρκίας, είναι απαράδεκτο αυτό που συμβαίνει στην Αφρίν, όπου χιλιάδες και χιλιάδες άμαχοι πεθαίνουν ή αναγκάζονται να φύγουν»
Ακόμα είναι ασαφές ωστόσο αν η δριμεία κριτική της Άγκελα Μέρκελ στην Τουρκία θα έχει επίπτωση στις διμερείς σχέσεις οι οποίες είχαν τεθεί σε τροχιά επαναπροσέγγισης, με την Άγκυρα να αποφυλακίζει Γερμανό δημοσιογράφο τουρκικής καταγωγής που είχε συλληφθεί αλλά παρέμενε φυλακισμένος χωρίς να του έχουν απαγγελθεί κατηγορίες.
Στο στόχαστρο της καγκελαρίου βρέθηκε και η Ρωσία, καθώς καταδίκασε τα αεροπορικά πλήγματα στην Ανατολική Γούτα «με τον εντονότερο τρόπο». Επέρριψε ευθύνες στις δυνάμεις του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Ασαντ, αλλά και στη Ρωσία που «απλώς παρακολουθεί» τα γεγονότα να εξελίσσονται.
Σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, περίπου 250.000 άμαχοι έφυγαν για να γλιτώσουν από τις συγκρούσεις ενώ δεκάδες άλλοι έχουν σκοτωθεί. Από τις συγκρούσεις έχουν χάσει τη ζωή τους και περίπου 1.500 Κούρδοι μαχητές.
Η Γερμανία, που φιλοξενεί περίπου 3 εκατομμύρια Τούρκους, διατηρεί περίπλοκες σχέσεις με την Αγκυρα τα τελευταία δύο χρόνια. Φοβάται επίσης μια «εισαγωγή» της τουρκοκουρδικής διένεξης στο έδαφός της.
Από τις αρχές του έτους, σχεδόν 30 ιδρύματα (κυρίως θρησκευτικά) της τουρκικής κοινότητας βανδαλίστηκαν ή πυρπολήθηκαν και η γερμανική αστυνομία υποψιάζεται ότι υπεύθυνες για τις επιθέσεις αυτές είναι κουρδικές ή ακροδεξιές οργανώσεις.