Στη συμφωνηθείσα με την ελληνική κυβέρνηση γραμμή για “καθαρή έξοδο” χωρίς προληπτική πιστωτική γραμμή επιμένει η Κομισιόν, σύμφωνα με διαρροές και δηλώσεις αξιωματούχων που επικαλούνται ελληνικά media, ενώ την ίδια στιγμή του ΔΝΤ φέρεται να σκληραίνει τη στάση του ζητώντας νέα μέτρα στο σκέλος της περιστολής δαπανών για να μπει στο πρόγραμμα, καθώς και την εξειδίκευση των μέτρων ελάφρυνσης του χρέους από τους Ευρωπαίους εταίρους.
Παράλληλα, από την πλευρά του ESM επί τάπητος παραμένει το σενάριο swap των δανείων του ΔΝΤ στην Ελλάδα με νέα δικά του, κίνηση που θα μειώσει το κόστος και για την οποία θα χρησιμοποιηθούν κεφάλαια που έχουν εγκριθεί αλλά δεν έχουν χρησιμοποιηθεί.
Ωστόσο ο ESM, δια στόματος του επικεφαλής του, του Κλάους Ρέγκλινγκ, έχει τεθεί υπέρ της προληπτικής γραμμής πίστωσης, όπως άλλωστε και ο διοικητής της τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, καθιστώντας σαφές πως οι δυο κορυφαίοι θεσμοί που συμμετέχουν στο πρόγραμμα τάσσονται υπέρ της συγκεκριμένης εκδοχής.
Πηγές της Κομισιόν προεξοφλούν την επίτευξη του στόχου δημιουργίας αποθεματικού της τάξης των 20 δις ευρώ από και για το ελληνικό δημόσιο, γεγονός που σύμφωνα με τις ίδιες εκτιμήσεις θα καλύψει τις ανάγκες εξυπηρέτησης του χρέους έως το τέλος του 2019.
Στην Κομισιόν επισημαίνουν και την πολιτική πολυπλοκότητα της προληπτικής γραμμής, καθώς όπως σημειώνουν τα απαιτούσε διαδικασία νέου προγράμματος, γεγονός που θα δημιουργήσει θόρυβο και αντιπαραθέσεις, ενώ θα έπρεπε να εγκριθεί από τα εθνικά κοινοβούλια, γεγονός που ακυρώνει την έξοδο από το καθεστώς επιτροπείας.
Παράλληλα, όπως τονίζουν οι πηγές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στο σενάριο της προληπτικής γραμμής, οι θεσμοί θα στερούνταν τη δυνατότητα να αξιοποιήσουν το προσδοκώμενο αναξιοποίητο περίσσευμα -27 δις από τα 86 δις- του τρίτου προγράμματος για το reprofiling του ελληνικού χρέους στον ESM.