Η Fed ανεβάζει τα επιτόκια, αισιοδοξεί για ανάπτυξη, ανεργία

Η Fed ανεβάζει τα επιτόκια, αισιοδοξεί για ανάπτυξη, ανεργία

Αύξηση των επιτοκίων του δολαρίου κατά 0,25% στο εύρος 1,5-1,75% αποφάσισε, όπως αναμενόταν η Επιτροπή Ανοιχτών Αγορών της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, ως πρώτη απόφαση υπό την προεδρία του Τζερόμ Πάουελ, που αντικατέστησε την Τζάνετ Γέλεν.

Η Fed ανακοίνωσε αύξηση του επιτοκίου-στόχου κατά 25 μονάδες βάσης, ενώ παράλληλα επιμένει -με τη ρητορική της- στη στρατηγική των τριών συνολικά αυξήσεων εντός του 2018. Ωστόσο, αυξήθηκε ο αριθμός των αξιωματούχων που πιστεύουν ότι θα χρειαστεί να αυξήσουν τουλάχιστον τέσσερις φορές τα επιτόκια φέτος εάν η οικονομία επιβεβαιώσει τις προβλέψεις των αναλυτών ως προς την ανάπτυξη και τον πληθωρισμό.

Συγκεκριμένα, 7 από τους 15 συμμετέχοντες προβλέπουν τώρα τέσσερις αυξήσεις το τρέχον έτος, από 4 στα 16 μέλη στη συνεδρίαση του Δεκεμβρίου.

Διαφήμιση
Διαβάστε  Το FBI συνέλαβε Αμερικανό που ετοίμαζε τρομοκρατική επίθεση την ημέρα Ανεξαρτησίας

Οι περισσότεροι αξιωματούχοι αναμένουν επίσης ότι η Fed θα χρειαστεί να αυξήσει τα επιτόκια τουλάχιστον τρεις φορές επιπλέον το 2019, όταν το Δεκέμβριο είχαν προβλέψει περίπου δύο αυξήσεις.

Για το 2020, οι αξιωματούχοι κάνουν λόγο για δύο ακόμη αυξήσεις, που θα τα οδηγήσει στο εύρος του 3,25-3,5%.

Σημειώνεται ότι η απόφαση για αύξηση των επιτοκίων ήταν ομόφωνη.

Η FOMC αναβάθμισαε ελαφρώς την εκτίμηση για τα επιτόκια που θα επικρατήσουν μακροπρόθεσμα, στο εύρος του 2,75-3%. Το ότι αναμένουν ένα ελαφρώς πιο επιθετικό μονοπάτι αύξησης των επιτοκίων τα προσεχή έτη, σημαίνει ότι περισσότεροι αξιωματούχοι θεωρούν πως θα χρειαστεί να πατήσουν πιο δυνατά το φρένο για την “αποθέρμανση” της οικονομίας μετά το επόμενο έτος.

Διαβάστε  Ακτιβιστής κατά του Trump-effect ο Ντράγκι

Μετά την απρόσμενη επιβράδυνσή του πέρυσι που αψήφησε τις προβλέψεις της Fed, ο πληθωρισμός δείχνει άλλη δυναμική τους τελευταίους μήνες. Οι τιμές καταναλωτή ενισχύθηκαν σε ποσοστό 1,7% τον Ιανουάριο σε σχέση με έναν χρόνο πριν. Ο λεγόμενος δομικός πληθωρισμός που αποκλείει τις ευμετάβλητες τιμές ενέργειας και τροφίμων, σημείωσε αύξηση 1,5%.

Η Fed προβλέπει αύξηση του δομικού πληθωρισμού στο 2,1% το επόμενο έτος, από 2% προηγουμένως, και διατήρησή του στο 2,1% το 2020.

Οι αξιωματούχοι αναβάθμισαν και τις εκτιμήσεις τους για το ρυθμό ανάπτυξης φέτος και το 2019, λαμβάνοντας πιθανότατα υπόψιν την αύξηση των ομοσπονδιακών δαπανών που ενέκρινε το Κογκρέσο τον περασμένο μήνα.

Διαβάστε  Σε crisis mode η Τουρκία, κατά 3% αύξησε τα επιτόκια η Κεντρική Τράπεζα

Τώρα τοποθετούν το ρυθμό ανάπτυξης στο 2,7% φέτος και στο 2,4% το 2019, από 2,5% και 2,1% αντίστοιχα που ανέμεναν προηγουμένως.

Όσον αφορά την απασχόληση η Fed προβλέπει τη διατήρηση της ανεργίας, στα τρέχοντα επίπεδο του 4,1% από τον Οκτώβριο και μείωση στο 3,8% για το σύνολο του έτους, έναντι 3,9% που είχαν προβλέψει το Δεκέμβριο. Βλέπουν περαιτέρω μείωση στο 3,6% το 2019 και το 2020, αντί προηγούμενης πρόβλεψης για 3,9% και 4% αντίστοιχα.

Διαφήμιση