Ενισχύεται το ενδεχόμενα θερμού επεισοδίου στο Αιγαίο καθώς η τουρκική κυβέρνηση πιέζεται προς την κατεύθυνση της αμφισβήτησης και του αναθεωρητισμού από την αντιπολίτευση, η οποία αναζητά πολιτικό χώρο και επιχειρεί να δημιουργήσει ρήγματα στη συμμαχία του AKP με τους εθνιστικές, ενόψει των προεδρικών εκλογών του 2019.
Απαντώντας σε ερώτηση βουλευτή της αντιπολίτευσης ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μελβούτ Τσαβούσογλου, επανήλθε στη λογική της αμφισβήτησης μιλώντας όμως για κενά στις συνθήκες και όχι για αναθεώρησή τους, ρητορική, που ωστόσο, μπορεί να οδηγήσει σε κλιμάκωση της αντιπαράθεσης καθώς η κυβέρνηση προσπαθεί να πείσει για την ισχυρή της βούληση.
«Το καθεστώς κυριαρχίας κάποιων νησίδων και βραχονησίδων και τα θαλάσσια σύνορα στο Αιγαίο δεν είναι καθορισμένα με κάποια ισχύουσα διεθνή συμφωνία μεταξύ της Τουρκίας και της Ελλάδος και είναι αλήθεια ότι εξαιτίας αυτού του γεγονότος δημιουργούνται μία σειρά από προβλήματα»
ανέφερε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών και συνέχισε:
«Το υπουργείο μας από το 1996 με ανακοινώσεις του έχει αναφέρει τις απόψεις του για τα προβλήματα του Αιγαίου και πως δεν θα επιτρέψει τετελεσμένα σε γεωγραφικούς σχηματισμούς που δεν έχει καθοριστεί το καθεστώς τους, όπως και οποιεσδήποτε ενέργειες δεν θα δημιουργήσουν κάποιο νομικό τετελεσμένο».
Τον προβληματισμό της Αθήνας εντείνει η χρονική συγκυρία, καθώς οι δηλώσεις έρχονται μερικές ώρες πριν τη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες, όπου η τουρκική προκλητικότητα σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο καθώς και οι επιχειρήσεις στη Συρία θα τεθούν στο μικροσκόπιο.
Διπλωματικά, η ανάδειξη του ζητήματος από τουρκικής πλευράς μπορεί να θεωρηθεί ως προσπάθεια να ενισχυθεί η αξία του χαρτιού του “ταραξία” της περιοχής, ρόλο με τον οποίο έχει πλέον ταυτιστεί η τουρκική κυβέρνηση αναζητώντας δίαυλο επικοινωνίας με τη διεθνή κοινότητα.
Πολιτικά, όμως, οι δηλώσεις του Μελβούτ Τσαβούσογλου απέχουν αισθητά από τον αναθεωρητισμό του Ταγίπ Ερντογάν καθώς δεν αμφισβητούν το διεθνές δίκαιο και τις συνθήκες αλλά επιχειρεί να αλιεύσει σε θολά νερά κάνοντας λόγο για “κενά” και ακάλυπτα σημεία που οδηγούν σε εμπλοκές.
Σε κάθε περίπτωση όμως, η στρατηγική της διαρκώς κλιμακούμενης έντασης, των ρητορικών, διπλωματικών και στρατιωτικών προκλήσεων μπορεί ανά πάσα στιγμή να οδηγήσει σε θερμό επεισόδιο η έκβαση του οποίου δεν μπορεί να προβλεφθεί και η δυναμική του δύσκολα θα ελεγχθεί σε συνθήκες πόλωσης.
Όπως μεταδίδουν η ανταποκρίτρια του ΑΝΤ1 στην Τουρκία και ο ΣΚΑΙ, ο Μουσταφά Μπαλμπάι, βουλευτής της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατέθεσε στις 18 Οκτωβρίου 2017 επερώτηση στη Βουλή προς τον υπουργό Εξωτερικών, ζητώντας να διευκρινιστεί το καθεστώς 18 νησιών και μίας βραχονησίδας στο Αιγαίο.
Ο Μουσταφά Μπαλμπάι δήλωσε ότι δεν αποδέχεται την απάντηση του Τσαβούσογλου, ισχυριζόμενος με μεγάλη δόση προκλητικότητας, ότι
“το 1996 προέκυψε η κρίση των Ιμίων. Η Ελλάδα δημιούργησε μία σοβαρή κρίση καρφώνοντας μία σημαία στις βραχονησίδες Ίμια και φτάνοντας στο χείλος του πολέμου. Η αποφασιστικότητα της Τουρκίας την έκανε να κατεβάσει τη σημαία. Ούτε εμείς θέλουμε ένταση στο Αιγαίο, αλλά στα νησιά μας όχι μόνο η ελληνική σημαία υπάρχει, αλλά και στρατιωτικά φυλάκια έχουν χτιστεί και δημαρχεία έχουν φτιαχτεί. Όλα αυτά επί διακυβέρνησης ΑΚΡ έχουν γίνει”,
κατέληξε ο βουλευτής της αντιπολίτευσης, σε μία ακραία τοποθέτηση που ξεπερνά κατά πολύ όσα έχει δηλώσει ο Ταγίπ Ερντογάν.