Ενδείξεις εμπλοκής της Cambridge Analytica στο Brexit, ενώ ακουμπάει Φάρατζ… Τραμπ

Ενδείξεις εμπλοκής της Cambridge Analytica στο Brexit, ενώ ακουμπάει Φάρατζ… Τραμπ

Νέες ενδείξεις που οδηγούν τις αρχές στη διερεύνηση ενδεχόμενης χρησιμοποίησης στοιχείων χωρίς συναίνεση για τον επηρεασμό Βρετανών ψηφοφόρων υπέρ του Brexit, αποκαλύπτονται καθώς ο Άρον Μπανκς, χορηγός του UKIP επί ηγεσίας Νάιτζελ Φάρατζ, ο οποίος διεξήγαγε εκστρατεία υπέρ του Brexit, δήλωσε ότι η εταιρεία ανάλυσης δεδομένων Cambridge Analytica, ήταν μία από τις εταιρίες που είχαν επιλεγεί για την εκστρατεία Leave.eu, αν και τελικώς δεν έκανε οποιαδήποτε δουλειά – επί πληρωμή ή άλλη – για την εκστρατεία.

Ο Νάιτζελ Φάρατζ, επικεφαλής του δεξιού αντιευρωπαϊκού UKIP για 23 χρόνια (1993-2016), με στρατηγική συμβολή στην επικράτηση του Brexit στο δημοψήφισμα, θεωρείται πρόσωπο ενδιαφέροντος από τις αμερικανικές αρχές στην έρευνα για ρωσική εμπλοκή στις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ, επίσης το 2016. Ο Ν. Φάρατζ είχε λάβει ενεργά μέρος στην καμπάνια για την εκλογή του Ρεπουμπλικανού Ντόναλντ Τραμπ και ο πρόεδρος των ΗΠΑ, ως υποψήφιος είχε στηρίξει το Brexit.

Διαβάστε  Κοντονής κατά Ζάκερμπεργκ για λογοκρισία... Μπογιόπουλου

Η εταιρεία κατηγορείται ότι παρείχε στην εκστρατεία του Ντόναλντ Τραμπ, στοιχεία των χρηστών του Facebook που είχαν συλεγεί από καθηγητή με άδεια του κοινωνικού δικτύου για ερευνητικούς λόγους, ενώ στην υπόθεση φέρεται να εμπλέκεται και ο ακροδεξιός πρώην σύμβουλος του τελευταίου και πρώην επικεφαλής στρατηγικής του Λευκού Οίκου Στιβ Μπάνον.

Διαφήμιση
Διαβάστε  Στριμώχνουν τον Ζάκερμπεργκ οι Βρετανοί, απειλούν με κυρώσεις αν δεν καταθέσει

«Είχαμε δοσοληψίες με την Cambridge Analytica – υπέβαλε προσφορά που συμπεριλαμβανόταν στο έγγραφο που υποβλήθηκε στην εκλογική επιτροπή», είπε ο κ. Μπανκς στο πρακτορείο Reuters.

Καθώς η Leave.eu δεν επελέγη ως η επίσημη εκστρατεία για την αποχώρηση από την Ε.Ε. και λόγω των ανησυχιών για το γραφείο συμβούλων με έδρα το Λονδίνο, δεν έγινε καμία δουλειά με την Cambridge Analytica, είπε.

Διαβάστε  Το Facebook δίνει προσωπικά δεδομένα χρηστών ακόμα κι όταν δεν θέλουν

«Βεβαίως, δεν επιλεγήκαμε και ως εκ τούτου δεν προχωρήσαμε», δήλωσε τηλεφωνικώς. «Είχαμε πολλές συνομιλίες μαζί τους αλλά δεν κάναμε οποιαδήποτε δουλειά επί πληρωμή ή άλλη».

Διαφήμιση