Άσυλο στην Ελλάδα για τη Ρωσίδα-πηγή της δολοφονηθείσας δημοσιογράφου ζητούν 36 Ευρωβουλευτές

Άσυλο στην Ελλάδα για τη Ρωσίδα-πηγή της δολοφονηθείσας δημοσιογράφου ζητούν 36 Ευρωβουλευτές

Ζήτημα παροχής ασύλου στην Ρωσίδα, Μαρία Εφίμοβα, πηγή και ουσιώδη μάρτυρα των συνθηκών της δολοφονίας της Μαλτέζας δημοσιογράφου Ντάφνι Καρουάνα, θέτουν με επιστολή τους 36 ευρωβουλευτές, μια ημέρα μετά την αυτόβουλη παράδοσή στις αστυνομικές αρχές στην Αθήνα και την προφυλάκισή της στον Κορυδαλλό, δυνάμει των δυο ευρωπαϊκών ενταλμάτων σύλληψης και ενώ εκκρεμεί η εκδίκαση του αιτήματος έκδοσής της στη Μάλτα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Μαλτέζα δημοσιογράφος Νταφνι Καρουάνα εκτελέστηκε καθώς έμπαινε στο αυτοκίνητό της, έχοντας αποκαλύψει διαδρομές του μαύρου χρήματος και σχέσεις πολιτικών της χώρας της με μαφιόζους και λογαριασμούς στα Panama Papers.

Η δολοφονηθείσα, Ντάφνι Καρουάνα είχε αποκαλύψει ότι η γυναίκα του πρωθυπουργού της Μάλτας είχε δεχθεί σε λογαριασμό της, στα Panama Papers, έμβασμα 1 εκατ. δολαρίων, ως δωροδοκία για λογαριασμό του άντρα της από τον πρόεδρο του Αζερμπαιτζάν.

Διαφήμιση

Η Εφίμοβα έχει κατηγορήσει τον πρωθυπουργό της Μάλτας, Τζόζεφ Μουσκάτ, για παρενόχληση, ενώ έχει αποστείλει και email αποκαλύπτοντας ότι ο Μαλτέζος πολιτικός είχε προσλάβει ντετέκτιβ στη Ρωσία για την παρακολούθηση της οικογένειάς της.

Διαβάστε  Δολοφονίες δημοσιογράφων: 530 νεκροί από το 2012 έως το 2016

Η δήλωση των ευρωβουλευτών:

Η Μαρία Εφίμοβα είναι πρώην υπάλληλος της Pilatus Bank και μάρτυρας σε υποθέσεις διαφθοράς και ξεπλύματος βρώμικου χρήματος.
Η Pilatus Bank, ανεξαρτήτως της μαρτυρίας της Εφίμοβα , κατηγορείται για ξέπλυμα χρήματος από παράνομες δραστηριότητες πολύ ισχυρών ανθρώπων στην Μάλτα και στο Αζερμπαϊτζάν. H σύλληψη του προέδρου της Pilatus Bank, Ali Sadr Hasheminejad, στις ΗΠΑ αποτελεί επιπλέον απόδειξη της σύνδεσης με εγκληματικές δραστηριότητες

Η εμπλοκή της Pilatus Bank με πρόσωπα υψηλά ιστάμενα στην κυβέρνηση της Μάλτας και ιδίως με Keith Schembri, τον προσωπάρχη του Μαλτέζου πρωθυπουργού, είναι αποδεδειγμένη από αναφορές που διέρρευσαν από την Υπηρεσία κατά της Διαφθοράς στην Μάλτα.

Η βίαιη εκστρατεία δυσφήμισης της Εφίμοβα από την κυβέρνηση της Μάλτας, που ξεκίνησε αμέσως μετά την αποκάλυψη ότι ήταν η πηγή της δημοσιογράφου Ντάφνι Καρουάνα Γκαλίζια συνεχίζεται μέχρι σήμερα.

Η Ντάφνι Καρουάνα Γκαλίζια δολοφονήθηκε στις 16 Οκτωβρίου 2017. Μετά την δολοφονία της Γκαλίζια, η Εφίμοβα δήλωσε ότι έφυγε από την Μάλτα φοβούμενη για την ζωή της και για την ασφάλεια της οικογένειά της. Καθώς οι φόβοι και οι πιέσεις από τα εντάλματα σύλληψης αυξήθηκαν, το βράδυ της Δευτέρας παραδόθηκε στις Ελληνικές αρχές.

Οι γιοι της Ντάφνι Καρουάνα Γκαλίζια δήλωσαν: «Οι Ευρωπαϊκοί θεσμοί απέτυχαν να προστατέψουν την μητέρα μας. Τώρα πρέπει να προστατεύσουν τις πηγές της με το ίδιο σθένος που θα έπρεπε να είχαν δείξει για εκείνη. Η Μαρία Εφίμοβα δεν είναι ευρωπαία πολίτης, όμως αντιμετωπίζει τους ίδιους κινδύνους. Πρέπει να προστατευθεί, όπως έπρεπε να είχε και η μητέρα μας».

Έχοντας υπόψη τα παραπάνω και δεδομένης και της σαθρότητας των κατηγοριών εναντίον της μάρτυρος δημοσίου συμφέροντος Μαρία Εφίμοβα , καλούμε τις Ελληνικές Αρχές όπως:

Διασφαλίσουν ότι η Εφίμοβα δεν θα εκδοθεί στην Μάλτα

Προσφέρουν άσυλο στην Εφίμοβα και στην οικογένειά της

Προσφέρουν προστασία και διασφαλίσουν την ασφάλειά της

Οι συνυπογράφοντες ευρωβουλευτές:

AUSTREVICIUS Petras, ALDE/ADLE

BAYET Hugues, SnD

BILDT CORAZZA Anna Maria, SnD

CASA David, EPP

CHILDERS Nessa, SnD

CICU Salvatore, EPP

DE LANGE Esther, EPP

DURAND Pascal, the GREENS/EFA

ENGEL Frank, EPP

FJELLNER Christofer, EPP

GASBARRA Enrico, SnD

GIEGOLD Sven, the GREENS/EFA

GOMEZ Anna, SnD

HADJIGEORGIOU Takis, GUE/NGL

HÖKMARK Gunnar, EPP

IN’T VELD Sophie, ALDE/ADLE

JOLY Eva, the GREENS/EFA

KÖSTER Dietmar, SnD

KOULOGLOU Stelios, GUE/NGL

KYLLONEN Merja, GUE/NGL

LANGEN Werner, EPP

LE HYARIC Patrick, GUE/NGL

MACOVEI Monica, ECR

MARTIN Edouard, SnD

METSOLA Roberta, EPP

PAGAZAURTUNDÚA Maite, ALDE/ADLE

ROSATI Dariusz, EPP

SCHIRDEWAN Martin, GUE/NGL

SCHULZE Sven, EPP

TOMC Romana, EPP

URBAN CRESPO Miguel, GUE/NGL

VALLI Marco, EFDD

VANDENKENDELAERE Tom, EPP

VIEU Marrie-Pierre, GUE/NGL

ZAMMIT DIMECH Francis, EPP

ZIMMER Gabriel, GUE/NGL

Διαφήμιση

Διευθυντής Πληροφοριών στο Crisis Monitor και επικεφαλής του συντονιστικού συμβουλίου της Crisis Zone, δημοσιογράφος, με ειδίκευση στα οικονομικά, τραπεζικά και διεθνή θέματα. Συνδέοντας τις κουκίδες μπορούμε να καταλήξουμε σε αποτελέσματα, αν δεν τις συνδέσουμε θα παραμείνουμε στο σκοτάδι. Εχει διατελέσει σε επιτελικές θέσεις σε αρκετά ακόμα έντυπα και ηλεκτρονικά μέσα.

Διαβάστε  Δεν εκδίδεται και αποφυλακίζεται η Εφίμοβα, με απόφαση του Συμβουλίου Εφετών