Υπό κράτηση ο Σαρκοζί για το σκάνδαλο της χρηματοδότησης από τον Καντάφι

Υπό κράτηση ο Σαρκοζί για το σκάνδαλο της χρηματοδότησης από τον Καντάφι

Κλήση από τον ανακριτή για να καταθέσει, ως ύποπτος, στην υπόθεση χρηματοδότησης της προεκλογικής του εκστρατείας το 2007 από τον Λίβυο δικτάτορα Μουαμάρ Καντάφι, δέχθηκε ο πρώτην πρόεδρος της Γαλλίας, Νικολά Σαρκοζί.

Σύμφωνα με τα γαλλικά media ο Σαρκοζί έχει τεθεί υπό κράτηση από τις αρχές, ενώ αναμένεται να αφεθεί ελεύθερος μετά την απολογία του, από τις αστυνομικές αρχές της Ναντέρ.

Οι αποκαλύψεις είχαν γίνει το 2012 από τη Le Monde και την Mediapart. Εγγραφο της λιβυκής κυβέρνησης που χρονολογείται από το 2006, φέρει την υπογραφή του πρώην επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών πληροφοριών της Λιβύης Μούσα Κούσα και κάνει λόγο για συμφωνία Τρίπολης να προσφέρει στην προεκλογική εκστρατεία του Σαρκοζί το ποσό των 50 εκατ. ευρώ.

Διαφήμιση
Διαβάστε  Συμφωνία για διπλασιασμό εμπορίου Τουρκίας-Γαλλίας

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Νικολά Σαρκοζί κρατείται από τις αστυνομικές αρχές. Το ίδιο είχε συμβεί και το 2014 στην έδρα της υπηρεσίας καταπολέμησης της διαφθοράς στη Ναντέρ όπου είχε προσέλθει για να καταθέσει για την υπόθεση του σκανδάλου αθέμιτης άσκησης επιρροής. Υπό κράτηση είχε τεθεί και ο συνήγορός του Τιερί Ερτζόγκ, καθώς φέρεται να πλησίασε τους ανακριτές της υπηρεσίας καταπολέμησης διαφθοράς, που χειρίζονται την υπόθεση του σκανδάλου αθέμιτης άσκησης επιρροής και τους ζήτησε να του αποκαλύψουν τις συζητήσεις τους για την πορεία των ερευνών τους.

Διαβάστε  Γαλλία: Βιομηχανικές "αρρυθμίες"

Ο γαλλικός νόμος δίνει δικαίωμα στους ανακριτές να κρατήσουν για 24 ώρες τον πρώην πρόεδρο πριν τον αφήσουν ελεύθερο ή του απαγγείλουν κατηγορίες.

Διαφήμιση