“Θολώνει τα νερά” ο Καμμένος, ανοίγει παράθυρο σεβασμού της διαφωνίας στο Σκοπιανό

Ο αρχηγός των ΑΝΕΛ προσδιόρισε το συνεργατικό κυβερνητικό έργο στην έξοδο από το Μνημόνιο και την κάθαρση, στόχοι που όπως είπε είναι πολύ κοντά στην ολοκλήρωσή τους...

“Θολώνει τα νερά” ο Καμμένος, ανοίγει παράθυρο σεβασμού της διαφωνίας στο Σκοπιανό

Δηλώσεις με τις οποίες ανάδειξε τους πυλώνες πάνω στους οποίους έχει οικοδομηθεί η κυβερνητική συνεργασία του ΣΥΡΙΖΑ με τους ΑΝΕΛ, στους οποίους δεν συμπεριέλαβε τα εθνικά θέματα, πραγματοποίησε ο υπουργός Άμυνας, Πάνος Καμμένος, εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου, μετά από συνάντηση με τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα.

Ο Πάνος Καμμένος μίλησε για έντιμη πολιτική συνεργασία η οποία σέβεται ταυτόχρονα τις «κόκκινες» γραμμές, διαψεύδοντας για ακόμη μια φορά τα σενάρια περί τριγμών στη σχέση του με τον πρωθυπουργό.

Ωστόσο, ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ συγκροτήθηκε για την έξοδο της Ελλάδας από τα Μνημόνια και την επιτροπεία και για την κάθαρση, τοποθέτηση που εξαιρεί τα εθνικά θέματα. Παράλληλα, επισήμανε ότι η κυβέρνηση βρίσκεται πολύ κοντά στην ολοκλήρωση των δύο αυτών στόχων.

Διαφήμιση

«Συζητήσαμε για τους κύριους σκοπούς συγκρότησης της κυβέρνησης συνεργασίας, ο ένας ήταν η έξοδος από τα μνημόνια και την παραχώρηση της εθνικής κυριαρχίας και ο δεύτερος στόχος η κάθαρση. Είμαστε πολύ κοντά στην ολοκλήρωση και των δύο στόχων. Πολύ σύντομα θα οδηγηθούμε στην έξοδο από την εποχή των μνημονίων. Με αυτή την κυβέρνηση συνεργασίας, μιας έντιμης πολιτικής συνεργασίας σπάσαμε το κατεστημένο της αντιπολίτευσης»


Με τον τρόπο αυτό ο Πάνος Καμμένος αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο διαφοροποίησης της στάσης των ΑΝΕΛ στα εθνικά θέματα, καθώς αυτά δεν περιλαμβάνονται στην ατζέντα της κυβέρνησης συνεργασίας, ενώ επισημαίνοντας ότι “Είμαστε πολύ κοντά στην ολοκλήρωση και των δύο στόχων”, αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο εκλογών μετά την επίτευξη ολοκλήρωση του έργου επί των συγκεκριμένων θεμάτων.
είπε χαρακτηριστικά ο κ. Καμμένος.

Διαβάστε  Κίνδυνος έξαρσης του αλβανικού εθνικισμού

Αναφερόμενος στη συνεργασία με τον πρωθυπουργό είπε ότι

«η συνεργασία σε πείσμα όσων θέλουν να γράφουν σενάρια θα συνεχιστεί μέχρι τέλους με απόλυτο σεβασμό στις κόκκινες γραμμές».

Η δήλωση αυτή θολώνει, ωστόσο, τα νερά έναντι των όσων ανέφερε προηγουμένως, αν και η διατύπωση “μέχρι τέλους” δεν αναιρεί την προηγούμενη “πολύ κοντά στην ολοκλήρωση των στόχων”. Αντιθέτως με δεδομένη την εγγύτητα επίτευξης των στόχων, η κυβέρνηση συνεργασίας αποκτά σαφή χρονικό ορίζοντα, ενδεχομένως πριν τη λήξη της θητείας της. Η διατύπωση “σεβασμός στις κόκκινες γραμμές” επίσης ενισχύει το σενάριο διαφοροποίησης των ΑΝΕΛ από τον ΣΥΡΙΖΑ στο Σκοπιανό, καθώς ερωτηθεί για τις διαπραγματεύσεις επί του θέματος επισημαίνει:

«Για το Σκοπιανό είναι γνωστή η θέση μας για μη χρήση του όρου Μακεδονία. Οι συνταγματικές αλλαγές από την ΠΓΔΜ αποτελούν απαραίτητη προϋπόθεση».

Για τους δύο αξιωματικούς που κρατούνται στην Αδριανούπολη ο κ. Καμμένος είπε ότι

«είμαστε σε πλήρη συνεννόηση και όσο κι αν προσπαθούν να βρουν διαφορές είμαστε απόλυτα συντονισμένοι με τον πρωθυπουργό και απόλυτα συνεννοημένοι».

Τέλος, ο υπουργός Άμυνας επισήμανε ότι:

«Αυτό που επιζητούμε είναι να οδηγηθούν σε μία δικαιοσύνη μη κατευθυνόμενη και αν έχουν κάνει κάποια παράβαση για την είσοδο θα έπρεπε να έχουν ήδη δικαστεί και να μην χρησιμοποιούνται ως μέσο πίεσης της χώρας».

Διαφήμιση

Διευθυντής Πληροφοριών στο Crisis Monitor και επικεφαλής του συντονιστικού συμβουλίου της Crisis Zone, δημοσιογράφος, με ειδίκευση στα οικονομικά, τραπεζικά και διεθνή θέματα. Συνδέοντας τις κουκίδες μπορούμε να καταλήξουμε σε αποτελέσματα, αν δεν τις συνδέσουμε θα παραμείνουμε στο σκοτάδι. Εχει διατελέσει σε επιτελικές θέσεις σε αρκετά ακόμα έντυπα και ηλεκτρονικά μέσα.

Διαβάστε  Ευρωζώνη: Στην Ελλάδα η μεγαλύτερη αύξηση κόστους εργασίας