Με τα πεδία μαχών να πληθαίνουν, τον κίνδυνο νέων εστιών και αναζωπύρωσης παλιών να ενισχύεται, την Ευρώπη να ετοιμάζεται για τη δική της κούρσα εξοπλισμών και τη στρατιωτικοποίηση της πολιτικής και της διπλωματίας να κερδίζει έδαφος ανεβάζοντας διεθνώς το ρίσκο, τα νέα οπλικά συστήματα έρχονται επιτακτικά στο προσκήνιο καθώς οι μάχες αναδεικνύονται σε μοχλό πολιτικής επιρροής.
Η έμμεση αλλά καταλυτική εμπλοκή μεγάλων και στρατιωτικά προηγμένων χωρών σε εσωτερικές αντιπαραθέσεις μικρότερων, όπως των ΗΠΑ και της Ρωσίας στη Συρία, του Ιράν στην Υεμένη και του Λιβάνου στο παλαιστινιακό έχει οδηγήσει σε μεγάλη διασπορά αντιαρματικών όπλων, ως τη βασική δύναμη αντιμετώπισης του τακτικού στρατού από το αντάρτικο.
Οι απώλειες, όπως φάνηκε από στην επέμβαση της Τουρκίας στο Αφρίν της Συρίας, κατά των Κούρδων, είναι δυσανάλογα υψηλές, ιδιαίτερα σε υλικοτεχνική υποδομή, καθώς πολλά τεθωρακισμένα τέθηκαν εκτός μάχης από αντιαρματικά πυρά, επιβραδύνοντας την εξέλιξη της επέμβασης και περιορίζοντας δραστικά τη δύναμη πυρός στο έδαφος, γεγονός που άφησε ακάλυπτο το πεζικό και οδήγησε σε αύξηση των απωλειών και σε ανθρώπινο δυναμικό
Θέλοντας να αντιμετωπίσουν αυτό το πρόβλημα οι αμυντικές βιομηχανίες αναπτύσσουν συστήματα αυτοπροστασίας αρμάτων μάχης, με στόχο να βελτιώσουν την αντοχή τους, απέναντι στο τυχαίο αντάρτικο και να αυξήσουν τις πιθανότητες ολοκλήρωσης της αποστολής.
Με δεδομένο ότι η πλειονότητα των τουρκικών αρμάτων μάχης είναι γερμανικής κατασκευής, τα ίδια δηλαδή με αυτά που διαθέτει η Ελλάδα, γνωστά ως Leopard 2, η επίσης γερμανική αμυντική βιομηχανία Rheimental -γνωστή από τις μίζες στην Ελλάδα- ανέπτυξε ένα νέο σύστημα εξουδετέρωσης αντιαρματικών βλημάτων για τανκς που λειτουργεί μόνο με ακτινοβολία. Ήδη η Τουρκία εκδήλωσε ενδιαφέρον.
Το σύστημα είναι παραγωγής της ADS, θυγατρικής της Rheinmetall και έχει προσελκύσει διεθνές ενδιαφέρον, με πρώτην την Τουρκία. Το νέο σύστημα εντοπίζει με αισθητήρες βλήματα φορητών εκτοξευτήρων και στη συνέχεια τα εξουδετερώνει με ακτινοβολία από ενέργεια και πίεση. Αυτό που προσκρούει τελικά στο μόλις που αλλάζει τον χρωματισμό εξωτερικής επιφάνειας του οχήματος.
Το γερμανικό σύστημα προστασίας είναι ακριβώς αυτό που χρειάζεται ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν, μετά την απώλεια τουλάχιστον δέκα τεθωρακισμένων τύπου Λέοπαρντ από επιθέσεις με μπαζούκα στις στρατιωτικές επιχειρήσεις στη βόρεια Συρία κατά Κούρδων παραστρατιωτικών.
Σύμφωνα με την Rheinmetall η Άγκυρα ενδιαφέρεται για τον εκσυγχρονισμό περίπου 100 αρμάτων μάχης με συνολικό κόστος που υπολογίζεται περίπου στα 50 εκατομ. ευρώ. Λόγω ωστόσο των τεταμένων σχέσεων μεταξύ Άγκυρας και Βερολίνου δεν είναι σίγουρο ότι οι γερμανικές αρχές θα δώσουν τελικά πράσινο φως στην ADS για την πώληση του συστήματος στην Τουρκία.
Ακόμα όμως κι αν η γερμανική Βουλή, που είναι υπεύθυνη για τις πωλήσεις πολεμικού υλικού, απορρίψει την Τουρκία ως πελάτη, στο πλαίσιο της χρήσης των όπλων κατά αμάχων, σκεπτικό βάσει του οποίου έχουν ήδη παγώσει προσωρινά οι πωλήσεις όπλων από το Βερολίνο στην Άγκυρα, η διεθνής ζήτηση για το νέο σύστημα προστασίας θεωρείται δεδομένη.
Τα Leopard 2, συγκαταλέγονται μεταξύ των καλύτερων τεθωρακισμένων παγκοσμίως, ωστόσο θεωρούνται γηερασμένα τεχνολογικά καθώς στερούνται τεχνολογικών βοηθημάτων. Όσο όμως βελτιώνεται ο εξοπλισμός τους, τόσο αυξάνεται το βάρος του, που φθάνει πλέον τους 70 τόνους. Για το λόγο αυτό η Bundeswehr ενδιαφέρεται για το νέο σύστημα, το οποίο εκτός από αποτελεσματικό είναι και σχετικά ελαφρύ.
Το αμυντικό σύστημα της Rheinmetall καλείται να σπάσει τον φαύλο κύκλο των ολοένα και αποτελεσματικότερων βλημάτων και της συνεχούς αύξησης βάρους των τανκς λόγω της βελτιωμένης θωράκισης. Και δείχνει να το πετυχαίνει εξουδετερώνοντας επιτυχώς τα βλήματα. Προϋπόθεση για αυτό είναι οι γρήγοροι επεξεργαστές και οι αποδοτικοί αισθητήρες. Έχουμε και τα δύο, δηλώνει ο επικεφαλής μηχανολόγος της ADS.
Υπάρχει ωστόσο ήδη ένα αμυντικό σύστημα στην αγορά με παρόμοια αποτελέσματα. Πρόκειται για το Trophy ισραηλινής κατασκευής. Βασίζεται ωστόσο σε εξουδετέρωση μέσω εκτόξευσης μικρών βλημάτων και όχι σε ακτινοβολία, όπως το γερμανικό σύστημα. Είναι όμως το σύστημα το οποίο δείχνει να προκρίνει το αμερικανικό Πεντάγωνο για βαριά τεθωρακισμένα. Στο μέλλον ωστόσο δεν αποκλείεται οι Αμερικανοί να ενδιαφερθούν και για την εναλλακτική γερμανική πρόταση για ελαφρότερα τεθωρακισμένα.