Αναθερμαίνεται το ενδιαφέρον για το Σκοπιανό ενόψει της επίσκεψης του Νίκου Κοτζιά στην πΓΔΜ και της κατάθεσης της ελληνικής πρότασης, στην οποία περιλαμβάνονται πέντε ονόματα.
Η Ελλάδα θα καταθέσει στη διαπραγμάτευση, υπό τον προσωπικό απεσταλμένο του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς, ένα κείμενο που θα περιλαμβάνει το σύνολο των ελληνικών θέσεων, μέρος των οποίων είτε είναι γνωστό, είτε έχει διαρρεύσει και στο οποίο περιλαμβάνονται τα ονόματα.
Ήδη ο πρωθυπουργός της πΓΔΜ και ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας έχουν δημοσίως αποδεχθεί γεωγραφικό προσδιορισμό για το όνομα, ενώ επιχειρούν να τραβήξουν κόκκινες γραμμές στα ζητήματα ταυτότητας και ενδεχομένως στη χρήση erga omnes, με την ελπίδα να κερδίσουν ένα από τα δυο μέτωπα.
Η Ελλάδα από την πλευρά της εστιάζει στην απεμπόληση των αλυτρωτικών τάσεων, σε ολόκληρο το εύρος τους, από τους συμβολισμούς μέχρι τα σχολικά βιβλία. Συζήτηση υπάρχει ως προς τον τρόπο που θα κατοχυρωθεί η συμφωνία, καθώς η κυβέρνηση του Ζόραν Ζάεφ είναι πρακτικά αδύνατο να μπορέσει να περάσει τροποποίηση του Συντάγματος και ως εκ τούτου τίθεται επί τάπητος η δημιουργία μιας διεθνούς συμφωνίας υπό τον ΟΗΕ που θα ψηφιστεί από τα κοινοβούλια και θα είναι νομικά και πολιτικά δεσμευτική.
Οσον αφορά τις προτάσεις που έχουν πέσει στο τραπέζι σχετικά με την ονομασία της πΓΔΜ αυτές είναι οι εξής:
Republika Nova Makedonija (Δημοκρατία της Νέας Μακεδονίας)
Republika Severna Makedonija (Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας)
Republika Gorna Makedonija (Δημοκρατία της Άνω Μακεδονίας)
Republika Vardarska Makedonija (Δημοκρατία της Μακεδονίας του Βαρδάρη)
Republika Makedonija (Skopje) [Δημοκρατία της Μακεδονίας (Σκόπια)]
Χθες, πάντως, ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ, έκανε γνωστό πως επιθυμεί να έχει επιλυθεί η ονοματολογική διαφορά μέχρι το καλοκαίρι, εκτιμώντας ότι ανάλογη είναι και η βούληση της ελληνικής ηγεσίας.
«Πιστεύω ότι μπορεί να γίνει βήμα, ίσως όχι να λυθεί μέχρι τέλους, αλλά οπωσδήποτε να έρθουμε πιο κοντά, επειδή οι μέρες και οι μήνες περνούν και εμείς θέλουμε μέχρι το καλοκαίρι να έχουμε λύσει αυτό το πρόβλημα», δήλωσε ο κ. Ζάεφ σε δημοσιογράφους.