Διαστάσεις χιονοστιβάδας προσλαμβάνει μια ακόμη υπόθεση που συνδέεται με την εκλογή του Νόναλντ Τραμπ στην προεδρία των ΗΠΑ, εμπλέκοντας σε περιπέτειες το Facebook, καθώς τόσο η αμερικανική γερουσία όσο και η Βουλή των Λόρδων στη Βρετανία ζήτησαν να καταθέσει σχετικά η διοίκηση της εταιρίας.
Η υπόθεση είναι ιδιαίτερα σημαντική καθώς τα δεδομένα σχεδόν 50 εκατ. χρηστών του Facebook φαίνεται να έχουν χρησιμοποιηθεί μέσω της Cambridge Analytica από το προεκλογικό επιτελείο του Ντόναλντ Τραμπ για τον επηρεασμό ψηφοφόρων στις ΗΠΑ. Στο κάδρο μπαίνει και ο ακροδεξιός πρώην σύμβουλος του νυν προέδρου των ΗΠΑ και πρώην επικεφαλής στρατηγικής του Λευκού Οίκου Στιβ Μπάνον.
Πέρα από τις τεράστιες νομικές και οικονομικές επιπτώσεις που μπορεί να έχει η υπόθεση αυτή για το Facebook, το ζήτημα της χειραγώγησης της κοινής γνώμης έχει ιδιαίτερη βαρύτερη στη ευρύτερη έρευνα για την εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ, καθώς αποτελεί στοιχείο που ενισχύει την κατ εξακολούθηση προσπάθεια και πρακτική και προστίθεται στην αναπαραγωγή ψευδών ειδήσεων.
Η βρετανική ρυθμιστική αρχή για την προστασία προσωπικών δεδομένων ζήτησε ένταλμα για να ερευνήσει τα γραφεία της εταιρείας ανάλυσης δεδομένων Cambridge Analytica, η οποία κατηγορείται ότι απέκτησε παράνομα τα στοιχεία δεκάδων εκατομμυρίων χρηστών του Facebook. Την ίδια ώρα, ο επικεφαλής και δημιουργός του τελευταίου, Μαρκ Ζάκερμπεργκ, κλήθηκε να δώσει εξηγήσεις ενώπιον επιτροπής του βρετανικού κοινοβουλίου.
«Ερευνούμε κατά πόσο το Facebook ασφάλισε και προστάτευσε τις προσωπικές πληροφορίες στην πλατφόρμα και κατά πόσο, όταν ανακάλυψαν την απώλεια των δεδομένων, ενήργησαν δραστικά και κατά πόσο ήταν ενήμερος ο κόσμος»
δήλωσε η Ελίζαμπεθ Ντέναμ, επικεφαλής της Βρετανικής Επιτροπής Πληροφοριών στο ραδιόφωνο του BBC.
Αμερικανοί και Βρετανοί βουλευτές και γερουσιαστές ζητούν εξηγήσεις για το πώς η εταιρία απέκτησε πρόσβαση στα στοιχεία το 2014 και γιατί το Facebook δεν κατάφερε να ενημερώσει τους χρήστες του.
Στην Ουάσινγκτον, ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος της Επιτροπής Εμπορίου, Επιστήμης και Μεταφορών της Γερουσίας απέστειλε επιστολή στον Μ. Ζάκερμπεργκ, ζητώντας πληροφορίες και ενημέρωση για τα στοιχεία των χρηστών του Facebook.
Το πρακτορείο Bloomberg μετέδωσε επίσης ότι η Αμερικανική Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου ερευνά το Facebook. Η μετοχή της εταιρίας, η οποία χθες σημείωσε βουτιά σχεδόν 7%, υποχώρησε σήμερα περαιτέρω 1,8%.
Στο Λονδίνο, ο επικεφαλής της διακομματικής κοινοβουλευτικής επιτροπής για τα μέσα ενημέρωσης επίσης απέστειλε επιστολή στον Μ. Ζάκερμπεργκ, ζητώντας πληροφορίες. «Η επιτροπή έχει ζητήσει επανειλημμένα από το Facebook να διευκρινίσει πώς οι εταιρίες αποκτούν και διατηρούν τα στοιχεία των χρηστών από το σάιτ τους και ειδικά εάν αυτά τα δεδομένων λαμβάνονται χωρίς τη συγκατάθεσή τους. Οι επίσημες απαντήσεις τους συστηματικά υποτιμούν αυτό τον κίνδυνο και είναι παραπλανητικές», ανέφερε ο επικεφαλής της επιτροπής Ντέμιαν Κόλινς.