Ενώ το θερμόμετρο ανεβαίνει από την Ανατολική Ευρώπη έως τη Μέση Ανατολή και από το Αιγαίο μέχρι την Αφρική, ενδιαφέρον παρουσιάζει μια έρευνα της PWC η οποία καταγράφει ποιές χώρες διατηρούν ισχυρές δυνάμεις σε αποστολές εκτός συνόρων, είτε αυτές είναι ειρηνευτικές, είτε εκπαιδευτικές, είτε επιθετικές.
Όπως ήταν αναμενόμενο, οι ΗΠΑ είναι η χώρα με τις περισσότερες δυνάμεις εκτός πατρίων εδαφών, καθώς φτάνουν στο 14,9%, του συνόλου, ενώ διατηρούν διαχρονικά αυξημένη παρουσία στη Μέση Ανατολή και ιδιαίτερα μεγάλο στρατιωτικό αποτύπωμα ανά τον πλανήτη λόγω των πολύ ισχυρών ναυτικών δυνάμεων που διαθέτει.
Δεύτερη, όμως, δεν είναι η Ρωσία, αλλά η Τουρκία, με 13,2% του συνόλου των δυνάμεών της εκτός της χώρας, ενώ η μέτρηση αυτή έχει ληφθεί πριν την έναρξη των στρατιωτικών επιχειρήσεων στο Αφρίν της Συρίας, γεγονός ενδεικτικό της πολιτικής για διεθνή αντίκτυπο της στρατιωτικής παρουσίας της. Η Άγύρα, με την ισχυρή διεθνή παρουσία των ενόπλων δυνάμεών της στέλνει μήνυμα στρατιωτικοποίησης της διπλωματίας της, ενώ επιχειρεί και επίδειξη δύναμης.
Η Σιγκαπούρη είναι ένα καλό παράδειγμα μιας χώρας που χρησιμοποιεί ευκαιρίες κατάρτισης για το στρατό της στο εξωτερικό καθώς ένα σημαντικό τμήμα της αεροπορικής της δύναμης εδρεύει στις Η.Π.Α. και τη Γαλλία εξαιτίας των αυστηρών περιορισμών του εναέριου χώρου εσωτερικά. Μρ τέτοιες συμφωνίες κατάρτισης, διατηρείται υψηλά η επιχειρησιακή ετοιμότητα των μονάδων, ανεβαίνει όμως και οι αμυντικές δαπάνες.
Η Ρωσία ασχολείται έντονα με τη Συρία και την Ουκρανία. Έχει ισχυρή παρουσία στην αεροπορική βάση Khmeimim και διαθέτει επίσης στρατιωτικά τμήματα στην Αμπχαζία και τη Νότια Οσετία. Σύμφωνα με την PwC, το 6,7% των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων αναπτύσσεται στο εξωτερικό με επιχειρησιακό δυναμικό.
Η Γαλλία εξακολουθεί να έχει στρατιωτικές δεσμεύσεις στην Αφρική και τη Μέση Ανατολή. Περίπου 3.000 Γάλλοι στρατιώτες αποτελούν μέρος της επιχείρησης Barkhane στο Σαχέλ, ενώ η χώρα ασχολείται επίσης έντονα με την καταπολέμηση του Ισλαμικού Κράτους. Το 8,9% του γαλλικού στρατού αναπτύσσεται σε ενεργές επιχειρήσεις στο εξωτερικό, το τρίτο υψηλότερο ποσοστό παγκοσμίως.