Νέες κορώνες Ερντογάν για την κυπριακή ΑΟΖ, ελεγχόμενη η ένταση

Νέες κορώνες Ερντογάν για την κυπριακή ΑΟΖ, ελεγχόμενη η ένταση

Ανεβάζει ξανά τους τόνους και αναβαθμίζει το επίπεδο της αντιπαράθεσης με την Κύπρο, ο Ταγίπ Ερντογάν, για το ζήτημα των ερευνών στην ΑΟΖ και της εκμετάλλευσης των κοιτασμάτων φυσικού αερίου, ενώ στο τεμάχιο 10 διενεργεί έρευνες σκάφος για λογαριασμό της ExxonMobil.

Ο Τούρκος πρόεδρος σε ομιλία του στην Άγκυρα επανέλαβε ότι οι Τουρκοκύπριοι και οι Ελληνοκύπριοι θα πρέπει να σχηματίσουν κοινή επιτροπή για τις διαδικασίες γεώτρησης και οι δύο πλευρές θα πρέπει να λάβει το ποσοστό που δικαιούνται επί των φυσικών πηγών, το οποίο να προκύψει από τον πληθυσμό τους, δήλωσε ο Ερντογάν.

Στον ίδιο τόνο είχε κινηθεί η ομιλία του αρμόδιου υπουργού Ενέργειας στο ίδιο συνέδριο μια ημέρα νωρίτερα.

Διαφήμιση

Αν και έντονη και με κορώνες η ομιλία του Ταγίπ Ερντογάν απευθύνεται σε εσωκομματικό ακροατήριο, ενώ θέλει να εκτρέψει την προσοχή από τους νεκρούς και τις απώλειες της επιχείρησης κατάληψης του Αφρίν.

Διαβάστε  Ετοιμος να απελευθερώσει τους δύο Έλληνες ο Ταγίπ Ερντογάν

Η ένταση, ωστόσο, δεν αναμένεται να ενισχυθεί περαιτέρω καθώς τα πλοία της ExxonMobil διενεργούν έρευνες και όχι γεώτρηση όπως ήταν προγραμματισμένο να πράξει το γεωτρύπανο της ιταλικής ENI, το οποίο αναγκάστηκε να αποχωρήσει.

Ο Τούρκος πρόεδρος σημείωσε ότι το ερευνητικό πλοίο της Αγκυρας ξεκινά την πορεία του για έρευνες στην Ανατολική Μεσόγειο.

«Θα προχωρήσουμε μαζί. Θα επενδύσουμε σε αυτό μαζί. Η αντιπροσωπεία που θα διαμορφωθεί, η ομάδα που θα διαμορφωθεί, θα κάνει γεωτρήσεις για όλους και, ότι βρεθεί, θα μοιραστεί στη Βόρεια και τη Νότια Κύπρο, ανάλογα με τον πληθυσμό τους»

είπε και δήλωσε: «Δεν θα κάνουμε καμία παραχώρηση εδώ».

«Επιταχύνουμε τη σεισμική έρευνα και τις γεωτρήσεις. Έχουμε αποστείλει ένα 36 μέτρων πλοίο, ένα από τα μεγαλύτερα του κόσμου. Το πλοίο μας θα είναι σύντομα στη Μεσόγειο για να πραγματοποιήσει την πρώτη γεώτρηση. Κανένας δεν μπορεί να παραβιάσει τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων»,

Κλείνοντας την ομιλία του ο Ερντογάν τόνισε ότι η Τουρκία δεν είναι, παρά το όσα κάποιοι πιστεύουν, ανερχόμενη δύναμη, όπως πριν από 15 χρόνια. «Η Τουρκία δεν θα σταματήσει μέχρι να φτάσει στην κορυφή».

Διαβάστε  Αντιπαράθεση για την παρουσία Μπακογιάννη στην ορκωμοσία Ερντογάν

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο Ταγίπ Ερντογάν ανέφερε ότι το κατασκευή του πρώτου πυρηνικού εργοστασίου της Άγκυρας θα ξεκινήσει το 2018.

Η κατασκευή του πρώτου σταθμού παραγωγής πυρηνικής ενέργειας της Τουρκίας θα ξεκινήσει το 2018, δήλωσε ο πρόεδρος Ερντογάν, ο οποίος πρόσθεσε πως θα κάνει τα εγκαίνια του εργοστασίου «πολύ σύντομα» μαζί με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν.

Νωρίτερα αυτό τον μήνα, πηγές δήλωσαν πως το πρόγραμμα αυτό, ύψους 20 δισεκ. δολαρίων, είναι πιθανόν να μην είναι έτοιμο να ξεκινήσει το 2023, όπως είναι ο στόχος, καθώς η ρωσική εταιρία που κατασκευάζει τον σταθμό, η Rosatom, προσπαθεί μάταια μέχρι στιγμής να βρει ντόπιους εταίρους.

Διαβάστε  Ξεκόλλησε η πώληση της ΔΕΣΦΑ, έσοδα 535 εκατ. για ΕΛΠΕ και ΤΑΙΠΕΔ

Η Rosatom αναζητεί τούρκους εταίρους για να αναλάβουν μερίδιο 49% του σχεδιαζόμενου πυρηνικού σταθμού στο Ακούγιου της νότιας Τουρκίας.

Ο σταθμός του Ακούγιου, 4.800 μεγαβάτ, έχει στόχο να μειώσει την εξάρτηση της Τουρκίας από τις εισαγωγές ενέργειας, όμως σημειώνονται συνεχώς καθυστερήσεις αφότου η Ρωσία κέρδισε το σχετικό συμβόλαιο το 2010.

Διαφήμιση