Επιστολή Σαββίδη σε Πούτιν για τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς και ο κίνδυνος εμπλοκής στο… Σκοπιανό

Επιστολή Σαββίδη σε Πούτιν για τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς και ο κίνδυνος εμπλοκής στο… Σκοπιανό

Νέα κίνηση-παρέμβαση στο πολιτικό σκηνικό κάνει ο επιχειρηματίας Ιβάν Σαββίδης, αποστέλλοντας επιστολή στον Ρώσο πρόεδρο, Βλάντιμιρ Πούτιν, για την υπόθεση της κράτησης των δύο Ελλήνων στρατιωτών από την Τουρκία, ανοίγοντας πόρτα για ρωσική παρέμβαση στα εθνικά θέματα της Ελλάδας και νέο δίαυλο επικοινωνίας εκτός της διπλωματικής οδού.

Η επιστολή αναδεικνύει το πρόβλημα και ζητά την προσωπική παρέμβαση του Βλάντιμιρ Πούτιν, λόγω του υψηλού επιπέδου διμερών σχέσεων με τη Ρωσία, ενώ ο Ιβάν Σαββίδης υπογράφει ως Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνικών Κοινοτήτων Ρωσίας.

Αν η επικοινωνία μεταξύ του Ιβάν Σαββίδη και του Βλάντιμιρ Πούτιν δεν ήταν ποτέ μυστικό, αντιθέτως είχε προβληθεί έντονα, η ανάδειξή της δια της επίσημης οδού και επί μείζονος εθνικού προβλήματος, τη στιγμή μάλιστα που η Ελλάδα βρίσκεται ανοιχτή σε μέτωπα απέναντι από τη Ρωσία, όπως το Σκοπιανό και η ευρεία αντιπαράθεση της Μόσχας με το NATO, αποτελεί κίνηση δυνάμει αποσταθεροποιητική και πολιτικά απρόβλεπτη.

Διαφήμιση

Με αυτό τον τρόπο αλλάζει άρδην η δημοσιότητα γύρω από το όνομά του ρωσικής καταγωγής επιχειρηματία στην Ελλάδα, καθώς τίθεται αυτομάτως υπό ενός αόρατου αλλά ιδιαίτερα ισχυρού εθνικιστικού μηχανισμού προστασίας, από τη στιγμή ποθ θεωρείται ότι λειτουργεί καλή τη πίστη και προωθώντας τα εθνικά συμφέροντα της Ελλάδας.

Διαβάστε  Σκοπιανό: Διαβάζουν την κοινωνία, προετοιμάζουν τη συνεννόηση

Παράλληλα όμως, η κίνηση αυτή δίνει στη Ρωσία την απαραίτητη κάλυψη ώστε να ασκήσει παρέμβαση στις διμερείς σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας, αναμένοντας κινήσεις καλής θέλησης από την Αθήνα, εξέλιξη που δύναται να διαφοροποιήσει τη διπλωματική σκακιέρα στην περιοχή.

Αν μάλιστα συνεκτιμηθεί το γεγονός ότι Ρωσία και Τουρκία επιθυμούν τη μη λύση του Σκοπιανού, όπως ακριβώς και μεγάλες εθνικιστικές ομάδες στην Ελλάδα, οι οποίες υποκεινούνται και ενδεχομένως χρηματοδοτούνται από κέντρα εκτός των ομόκεντρων κύκλων του NATO και της ΕΕ, σε μια ιδιαίτερα ευαίσθητη περίοδο τόσο για τα εθνικά θέματα όσο και την οικονομία.

Υπ’ αυτό το πρίσμα λοιπόν και με δεδομένη τη σχέση του Ιβάν Σαββίδη με τον Βλάντιμιρ Πούτιν, την ιδιοκτησία μιας ΠΑΕ, ενός καναλιού και τους ισχυρούς δεσμούς με την ελληνική κυβέρνηση, η ανάδειξη του επιχειρηματία σε καίρια μορφή του “εθνικού αγώνα” αποτελεί ρίσκο για τις σχέσεις της Ελλάδας με εταίρους και συμμάχους, ενώ ακόμα και σε επίπεδο σημειολογίας είναι ιδιαιτερα ανησυχητική και μπορεί να στείλει μηνύματα που θα περιπλέξουν την κατάσταση.

Διαβάστε  Σκοπιανό: Μίλησαν Τσίπρας-Ζάεφ, νέα επικοινωνία αύριο

Ολόκληρη η επιστολή του Ιβάν Σαββίδη

Αξιότιμε Βλαντίμιρ Βλαντίμιροβιτς!

Εκ μέρους των περισσοτέρων από εκατό χιλιάδες Ελλήνων της Ρωσίας, των Ελλήνων συμπατριωτών, οι οποίοι τώρα διαμένουν στην Ελλάδα, και εμού προσωπικά θα ήθελα να Σας εκφράσω τα εγκάρδια συγχαρητήριά μου για την ευρεία νίκη Σας στις προεδρικές εκλογές.

Για άλλη μία φορά ο ρωσικός λαός έδειξε το υψηλό επίπεδο της υπευθυνότητας των πολιτών, κάνοντας μία επιλογή υπέρ της σταθερότητας, της ασφάλειας, της βιώσιμης ανάπτυξης της Ρωσίας παρά τις συνθήκες που επιβάλλονται εξωτερικά.

Σήμερα, στην εποχή της κλιμάκωσης κάθε είδους συγκρούσεων και εντάσεων γύρω από τη χώρα μας, η θέση «Ισχυρός Πρόεδρος — ισχυρή Ρωσία», που εκφράστηκε νωρίτερα, καθίσταται πιο επίκαιρη από ποτέ.

Πιστεύουμε στη σοφή δύναμη του ρωσικού κράτους. Ως εκ τούτου πιστεύουμε στη ρωσική νεολαία, στη ρωσική επιστήμη, στην οικονομία, στον πολιτισμό, στην ειρήνη και την αρμονία μεταξύ των λαών της Ρωσίας, στον ηγέτη μας, στη βήμα — βήμα αναγέννηση του μεγαλείου της χώρας μας.

Η Ρωσία πάντοτε βρισκόταν στο πλευρό της νομιμότητας και της δικαιοσύνης. Ως εκ τούτου, λαμβάνοντας υπ’ όψιν το υψηλό επίπεδο των ρωσο-τουρκικών σχέσεων και την κατανόηση που επιτεύχθηκε σε μία σειρά πολύπλοκα γεωπολιτικά ζητήματα με τα ανώτερα διοικητικά στελέχη του τουρκικού κράτους, με τον Πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, απευθύνουμε έκκληση προς Εσάς, Βλαντίμιρ Βλαντίμιροβιτς, να επιστήσετε την προσοχή Σας στο περιστατικό με την κράτηση των δύο Ελλήνων πολιτών-στρατιωτικών από τις τουρκικές Αρχές, από την 1η Μαρτίου του τρέχοντος έτους, οι οποίοι παραβίασαν λίγα μέτρα σε νυχτερινή περιπολία τα σύνορα της Ελλάδας με την Τουρκία, συνελήφθησαν και έκτοτε κρατούνται σε τουρκικές φυλακές.

Γνωρίζοντας τη στάση Σας απέναντι σε τέτοιες καταστάσεις που οδηγούν σε όξυνση και πολιτικές πιέσεις, ζητούμε ειλικρινά την προσωπική Σας αρωγή για την επίλυση αυτού του ευαίσθητου ζητήματος για όλους τους Έλληνες.

Με βαθιά εκτίμηση και σεβασμό,
Ιβάν Σαββίδης
Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνικών Κοινοτήτων Ρωσίας

Διαφήμιση