Ο Ερντογάν ετοιμάζεται για νέες επιχειρήσεις κατά Κούρδων σε Συρία και Ιράκ

Ο Ερντογάν ετοιμάζεται για νέες επιχειρήσεις κατά Κούρδων σε Συρία και Ιράκ

Δηλώσεις με στόχο να κεφαλαιοποιήσει το πλεονέκτημα που απέκτησε από την παθητική στάση του NATO, του ΟΗΕ και την νευρική αμηχανία ΗΠΑ και ΕΕ κατά την εισβολή στο Αφρίν, πραγματοποίησε ο Τούρκος πρόεδρος, Ταγίπ Ερντογάν.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας ανακοίνωσε την επέκταση των στρατιωτικών επιχειρήσεων στη Συρία, ενώ έχει ήδη ζητήσει από την κυβέρνηση του Ιράκ την απομάκρυνση Κούρδων του PKK από περιοχές κοντά στα σύνορα με την Τουρκία.

Ο Ταγίπ Ερντογάν επιχειρεί να αναδείξει τις στρατιωτικές επιτυχίες και την εδραίωση του πλεονεκτήματος στις σχέσεις με τους συμμάχους, ως προσωπικές του διπλωματικές νίκες σε μια ιδιαίτερα ευαίσθητη περίοδο. Στην πραγματικότητα όμως, ο Τούρκος πρόεδρος οφείλει την αφλογιστία των δυνάμεων του Μπασάρ αλ Άσαντ στη χαλιναγώγησή τους από τον Πούτιν και στην επέλασή τους στην Ανατολική Γούτα.

Διαφήμιση
Διαβάστε  Κίνηση καλής θέλησης Πούτιν προς Τραμπ-Νετανιάχου, δεν παραδίδει S-300 στον Άσαντ

Το “χρέος” αυτό που δημιουργήθηκε και όσες ακόμα επιχειρήσεις διεξαχθούν επ αυτού του πλεονεκτήματος, στην ουσία ενισχύουν τη σχέση εξάρτησης της Άγκυρας από τη Μόσχα, με το NATO να συναινεί ουσιαστικά στην επικυριαρχία της Ρωσίας στη Συρία και στην αναβάθμιση του ρόλου της Τουρκίας στην περιοχή.

Την Κυριακή, η πόλη Αφρίν, πρωτεύουσα του ομώνυμου καντονιού, έπεσε στα χέρια του Ελεύθερου Συριακού Στρατού (FSA) και των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων, μετά την υποχώρηση των κουρδικών Μονάδων Προστασίας του Λαού (YPG).

Διαβάστε  Παρασκηνιακό new deal ΗΠΑ και ΕΕ με τον Ερντογάν

Η Τουρκία θεωρεί απειλή για την εθνική της ασφάλεια τον έλεγχο της συριακής πλευράς των τουρκοσυριακών συνόρων από τις YPG, λόγω των δεσμών τους με το παράνομο στο τουρκικό έδαφος Κόμμα Εργαζομένων Κουρδιστάν (PKK). Τόσο το πολιτικό σκέλος των YPG, PYD (Κόμμα Δημοκρατικής Ένωσης) όσο και το PKK αναγνωρίζουν ως ηγέτη και καθοδηγητή τους τον έγκλειστο από το 1999 στην Τουρκία Αμπντουλάχ Οτζαλάν.

Η πόλη Μάνμπιτζ, δυτικά του Ευφράτη, στη βόρεια Συρία, αναμένεται να είναι ο επόμενος στόχος Τουρκίας – FSA, γεγονός που περιπλέκει την κατάσταση, καθώς εκεί σταθμεύουν και Αμερικανοί στρατιωτικοί, ως συνεργάτες των YPG και άλλων δυνάμεων στη μάχη ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος, η οποία όμως έχει σχεδόν ολοκληρωθεί, τόσο στη Συρία όσο και στο Ιράκ.

Διαβάστε  Κουβέλης: Ο Ερντογάν θα επιμείνει στην ένταση, επιδεινώθηκαν οι σχέσεις με Ρωσία

Διαφήμιση