Η ΕΕ “γαβγίζει” στη Ρωσία, χωρίς να να “δαγκώνει” για την υπόθεση Σκρίπαλ

Η ΕΕ “γαβγίζει” στη Ρωσία, χωρίς να να “δαγκώνει” για την υπόθεση Σκρίπαλ

Αποστάσεις από τη Μεγάλη Βρετανία λαμβάνει με ανακοίνωσή της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την υπόθεση Σκρίπαλ, καθώς δεν αναγνωρίζει αυτομάτως ως υπεύθυνη τη Ρωσία αλλά “λαμβάνει σοβαρά υπόψη την εκτίμηση της κυβέρνησης της Βρετανίας”.

Σε άλλο σημείο της ανακοίνωσης, η Κομισιόν, εκφράζει ανεπιφύλακτα την αλληλεγγύη της, ωστόσο αρνείται να δείξει τελεσίδικα προς τη Ρωσία και ως εκ τούτου δεν υιοθετεί την επιθετική στάση του Ηνωμένου Βασιλείου.

Αν και στην ανακοίνωση γίνεται αναφορά στα στοιχεία που δείχνουν προς την Ρωσία για την παραγωγή του νευροχημικού παράγοντα, η ρητορική είναι πολύ προσεκτική και δεν αποδίδει ευθύνες.

Διαφήμιση

Αξίζει να σημειωθεί ότι τόσο η Μεγάλη Βρετανία όσο και υπηρεσίες πληροφοριών άλλων χωρών στοχοποιούν τη Ρωσία για σειρά δολοφονιών πρακτόρων και επιχειρηματιών,

Διαβάστε  Μεγάλη Βρετανία: Συνεδριάζει η Cobra, τρομοκρατική επίθεση η δηλητηρίαση

Ακολουθεί, αυτούσια, μεταφρασμένη η ανακοίνωση

Η Ευρωπαϊκή Ένωση καταδικάζει σθεναρά την επίθεση κατά των Σεργκέι και Γιούλια Σκρίπαλ στο Σάλισμπερι του Ηνωμένου Βασιλείου στις 4 Μαρτίου 2018, η οποία άφησε και έναν σοβαρό ασθενή αστυνομικό. Η ζωή πολλών πολιτών απειλήθηκε από αυτή την απερίσκεπτη και παράνομη πράξη. Η Ευρωπαϊκή Ένωση λαμβάνει με εξαιρετική σοβαρότητα την εκτίμηση της κυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου ότι είναι πολύ πιθανό να ευθύνεται γι’ αυτή η Ρωσική Ομοσπονδία.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι συγκλονισμένη για την επιθετική χρήση οποιουδήποτε στρατιωτικού νευρικού παράγοντα, ενός τύπου που αναπτύχθηκε από τη Ρωσία, για πρώτη φορά σε ευρωπαϊκό έδαφος σε πάνω από 70 χρόνια. Η χρήση χημικών όπλων από οποιονδήποτε υπό οποιεσδήποτε συνθήκες είναι εντελώς απαράδεκτη και αποτελεί απειλή για την ασφάλεια για όλους μας. Κάθε τέτοια χρήση αποτελεί σαφή παραβίαση της Σύμβασης για τα Χημικά Όπλα, παραβίαση του διεθνούς δικαίου και υπονομεύει τη διεθνή τάξη που βασίζεται σε κανόνες. Η ΕΕ χαιρετίζει τη δέσμευση του Ηνωμένου Βασιλείου να συνεργαστεί στενά με τον Οργανισμό για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων (OPCW) για να υποστηρίξει τη διερεύνηση της επίθεσης. Η Ένωση καλεί τη Ρωσία να αντιμετωπίσει επειγόντως τα ζητήματα που έθεσε το Ηνωμένο Βασίλειο και η διεθνής κοινότητα και να παράσχει άμεση, πλήρη και πλήρη γνωστοποίηση του προγράμματος Novichok στο OPCW.

 Η Ευρωπαϊκή Ένωση εκφράζει την ανεπιφύλακτη αλληλεγγύη της προς το Ηνωμένο Βασίλειο και την υποστήριξή του, μεταξύ άλλων για τις προσπάθειες του Ηνωμένου Βασιλείου να προσαγάγει τους υπεύθυνους γι ‘αυτό το έγκλημα στη δικαιοσύνη.

Η ΕΕ θα συνεχίσει να παρακολουθεί στενά αυτό το θέμα και τις επιπτώσεις του.

Διαφήμιση