Προσπάθεια να διατηρήσει τη σκληρή γραμμή του στα εθνικά θέματα και να διαψεύσει τα σενάρια δια κρίση και ενδεχόμενη ρήξη στον κυβερνητικό συνασπισμό με τον ΣΥΡΙΖΑ, έκανε ο αρχηγός των ΑΝΕΛ, Πάνος Καμμένος από τη Θεσσαλονίκη.
Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας επανέλαβε τον χαρακτηρισμό “όμηροι” για τους Έλληνες στρατιωτικούς που κρατούνται από την Τουρκία, χωρίς ακόμα να τους έχουν απαγγελθεί κατηγορίες. Αναφερόμενος στο ζήτημα της ΠΓΔΜ, ξεκαθάρισε ότι η θέση του κόμματός του για την ονομασία της ΠΓΔΜ δεν πρόκειται να αλλάξει και αναγνώρισε ότι υπάρχουν διαφορετικές θέσεις με τον ΣΥΡΙΖΑ στα εθνικά.
Διεμήνυσε πάντως πως «η συγκυβέρνηση θα φτάσει μέχρι το τέλος».
Η ταυτόχρονη αναγνώριση διαφοράς θέσεων με τον ΣΥΡΙΖΑ στα εθνικά θέματα και η διακήρυξη εξάντλησης της τετραετίας ανοίγει την πόρτα αφενός για διαφοροποίηση ή αποχώρηση κατά την ψηφοφορία για το Σκοπιανό και -ενδεχομένως- αποδοχή διεύρυνσης του κυβερνητικού σχήματος, με κινήσεις όπως αυτή της εισδοχής του Φώτη Κουβέλη.
Σε δηλώσεις του έξω από τα δικαστήρια στη Θεσσαλονίκη αναγνώρισε ότι υπάρχουν θέματα, όπως τα εθνικά που η θέση των Ανεξάρτητων Ελλήνων δεν μπορεί να αλλάξει.
“Ούτε βόρεια, ούτε νότια, ούτε δυτική, ούτε ανατολική Μακεδονία. Η Μακεδονία είναι μία και είναι ελληνική. Προϋπόθεση η αλλαγή του Συντάγματος»
είπε.
Για την σχέση των ΑΝΕΛ με τον ΣΥΡΙΖΑ έκανε λόγο για μια «έντιμη σχέση πολιτική η οποία βασίζεται σε αρχές. Η σχέση αυτή σε όλη αυτή τη διαδρομή ήταν έντιμη και δημόσια».
Έκανε λόγο για πολιτική αυτονομία.
«Η σχέση αυτή σε όλη αυτή την διαδρομή θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι ήταν μια έντιμη και και δημόσια σχέση και ουδέποτε έγιναν υπόγειοι διάλογοι»
είπε ο κ. Καμμένος και χαρακτήρισε ψευδές το δημοσίευμα του «Φιλελεύθερου», που περιέγραφε καβγά ανάμεσα στον ίδιο, τον Αλέξη Τσίπρα και τον Νίκο Παππά.
Τεχνικά η διαφοροποίηση, ακόμα και καταψήφιση του Σκοπιανού από τους ΑΝΕΛ, δεν συνεπάγεται αμφισβήτηση της δεδηλωμένης, καθώς για κάτι τέτοιο απαιτείται πρόταση μομφής ή αίτημα της κυβέρνησης για παροχή ψήφου εμπιστοσύνης. Πολιτικά, ωστόσο, η κοινοβουλευτική διαφωνία της κυβερνητικής πλειοψηφίας επί μείζονος εθνικού θέματος αποτελεί αδιαμφισβήτητο ρήγμα, με επιπλοκές που ακόμα δεν μπορούν να γίνουν αντιληπτές σε όλο τους το εύρος.
Σε μια τέτοια υπόθεση εργασίας η αξιωματική αντιπολίτευση είναι αυτή που θα δώσει τον τόνο της αντιπαράθεσης και θα επιλέξει το βαθμό αμφισβήτησης της κυβερνητικής συνοχής.
Όσον αφορά τους Έλληνες στρατιωτικούς δήλωσε ότι:
«Έχουμε δύο παλικάρια που είναι κρατούμενοι σε φυλακές υψίστης ασφαλείας στην Τουρκία, δύο παλικάρια που ανήκουν στον στρατό αλλά και παράλληλα την ώρα που έκαναν την περιπολία τους διαφύλασσαν τα ευρωπαϊκά σύνορα. Θα πρέπει να αντιληφθεί η Ε.Ε. ότι εκτελούσαν τις αποφάσεις των υπουργών Άμυνας και την απόφαση Κορυφής για την διαφύλαξη των ευρωπαϊκών συνόρων. Παράλληλα είναι και νατοϊκοί στρατιωτικοί και το ΝΑΤΟ δεν μπορεί να αποφεύγει να πάρει θέση»
όπως μεταδίδει το thessnews.
Ερωτηθείς για τη Ν.Δ. που κατηγορεί για διαπλοκή την κυβέρνηση με τον Ιβάν Σαββίδη τόνισε πως η Ν.Δ. ήταν αυτή που παρακαλούσε τον επιχειρηματία να πάρει την ΣΕΚΑΠ. «Αυτό που πρέπει να καταλάβουμε όλοι μας είναι ότι δεν μπορούμε να ποδοσφαιροποιήσουμε την πολιτική ούτε να πολιτικοποιήσουμε το ποδόσφαιρο», είπε χαρακτηριστικά.