Δεύτερο “άκυρο” για την Εθνική, ναυαγεί η πώληση της Ρουμανία

Εν αμφιβόλω τίθεται το business plan της διοίκησης. Μετά το φιάσκο με την Εθνική Ασφαλιστική, έρχεται το ναυάγιο με τη θυγατρική στη Ρουμανία

Δεύτερο “άκυρο” για την Εθνική, ναυαγεί η πώληση της Ρουμανία

Ερωτηματικά για τη δυνατότητα της διοίκησης της Εθνικής Τράπεζας να υλοποιήσει το business και το capital action plan ου έχει συμφωνήσει με την SSM προκειμένου να αποφύγει νέα αύξηση κεφαλαίου, εγείρει η δεύτερη εν σειρά αποτυχία πώλησης θυγατρικής της τράπεζας.

Αρχικά η ναυάγησε η πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής στο consortium ξένων εταιριών, ενώ πριν από λίγο δημοσιεύματα στα media ανέφεραν ότι απέτυχε και η αποεπένδυση από τη Ρουμανία.

Η περίοδος είναι ιδιαίτερα κρίσιμη καθώς σε εξέλιξη βρίσκονται τα stress tests της SSM/EBA, στα οποία είχαν ήδη συνυπολογιστεί οι μεταβολές που θα επέφεραν οι δυο αυτές πωλήσεις, σε σειρά ιδιαίτερα σημαντικών δεικτών.

Διαφήμιση
Διαβάστε  Αντέχουν στο stress οι ελληνικές τράπεζες αλλά καίνε χρήμα

Όπως αναφέρει η Εθνική Τράπεζα σε ανακοίνωσή της η κεντρική τράπεζα της Ρουμανίας απέρριψε την αίτηση της OTP για την απόκτηση του 99,28% της Banca Romaneasca (“BROM”). Η τράπεζα εξετάζει τώρα όλες τις εναλλακτικές.

Η έγκριση της OTP ως νέου μετόχου της BROM από την κεντρική τράπεζα ήταν απαραίτητη προϋπόθεση για την ολοκλήρωση της συναλλαγής. Επισημαίνεται ωστόσο ότι αυτή η απόφαση δεν επηρεάζει την επιχειρηματική δραστηριότητα και λειτουργία της BROM. Η BROM συνεχίζει να επικεντρώνεται στην κάλυψη των αναγκών των πελατών της, διατηρώντας τα επίπεδα κερδοφορίας της και την ισχυρή κεφαλαιακή της βάση, στο πλαίσιο της απρόσκοπτης στήριξής της από τον όμιλο ΕΤΕ, αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Διαβάστε  Σε fast track η απεξάρτηση των τραπεζών από τον ELA

Η ΕΤΕ διερευνά τις διάφορες στρατηγικές επιλογές για τις δραστηριότητες της στην Ρουμανία στο πλαίσιο του σχεδίου αναδιάρθρωσης. Χρηματοοικονομικός σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας είναι η Credit Suisse International. Η Freshfields Bruckhaus Deringer ενεργεί ως Διεθνής Νομικός Σύμβουλος και η PeliFilip σαν τοπικός νομικός σύμβουλος της ΕΤΕ.

Διαφήμιση