Ανεβάζουν τους τόνους οι Τούρκοι για την κυπριακή ΑΟΖ, δεν υπάρχουν ενδείξεις εκτροχιασμού

Ανεβάζουν τους τόνους οι Τούρκοι για την κυπριακή ΑΟΖ, δεν υπάρχουν ενδείξεις εκτροχιασμού

Δηλώσεις που ανεβάζουν τους τόνους στην κυπριακή ΑΟΖ, πραγματοποίησε ο υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας, Μπεράτ Αλμπαϊράκ, πλην όμως η απουσία τοποθετήσεων από τους “συνήθεις υπόπτος” υπουργό Εξωτερικών και πρωθυπουργό, καταδεικνύουν ότι η Τουρκία δεν σκοπεύει να εκτροχιάσει την κατάσταση, τουλάχιστον για την ώρα, καθώς τα σκάφη που βρίσκονται στο τεμάχιο 10 για λογαριασμό της ExxonMobil είναι ερευνητικά και όχι γεωτρύπανα.

Ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας δήλωσε ότι η χώρα του θα προστατεύσει μέχρι τέλους τη θέση της στο θέμα του φυσικού αερίου που αφορά τόσο τα δικά της διεθνή ύδατα όσο και εκείνα της Κύπρου γύρω από ολόκληρη την Κύπρο, επιχειρώντας μάλιστα να αναγάγει την υπόθεση σε ζήτημα διεθνούς δικαίου.

Ο Αλμπαιράκ υποστήριξε, ακόμη, ότι κανένα πρόγραμμα δεν είναι εφικτό χωρίς τη συμμετοχή της Τουρκίας ενώ εξέφρασε έκπληξη και λύπη για τη συμμετοχή και του Κατάρ σε αυτούς τους σχεδιασμούς.

Διαφήμιση
Διαβάστε  Σε fast track ο East Med, διήμερο συναντήσεων στην Ελλάδα

Μιλώντας στο επαρχιακό συνέδριο του ΑΚΡ στο Σισλί Κωνσταντινούπολης, ο Αλμπαϊράκ είπε ότι την περασμένη βδομάδα κάποιοι από την Αμερική επισκέφθηκαν την Κύπρο προσθέτοντας ότι παρακολούθησε αυτές τις συναντήσεις.

«Γιατί; Για δύο λόγους, ο ένας είναι πολιτικός επειδή πολιτικά δεν αναφερόμαστε για μια σχέση η οποία μπορεί να πραγματοποιηθεί με βάση το διεθνές δίκαιο»,

ανέφερε.

Επίσης, πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι τα σχόλια του Τούρκου υπουργού απευθύνοντας στο εσωκομματικό ακροατήριο, έναντι του οποίου η κυβέρνηση Ερντογάν ανεβάζει παραδοσιακά τους εθνικιστικούς τόνους, καθώς θέλει να συντηρήσει το προφίλ και να αποφύγει νέα επίθεση από την αντιπολίτευση.

Όπως είπε, οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο είναι σε δύο πεδία. Το ένα αφορά την ΑΟΖ της Τουρκίας και το άλλο είναι πέραν τον διεθνών υδάτων τη Τουρκίας, τα διεθνή ύδατα που αφορούν ολόκληρη την Κύπρο. «Η Τουρκία θα προστατεύσει μέχρι τέλους τη θέση της που πηγάζει από το διεθνές δίκαιο σε αυτή τη διαδικασία που αφορά τόσο τα δικά της διεθνή ύδατα όσο και εκείνα της Κύπρου που είναι γύρω από ολόκληρη την Κύπρο».

Διαβάστε  Μήνυμα Παυλόπουλου για ΑΟΖ στον Ερντογάν μέσω... Αιγύπτου

Ο Τούρκος υπουργός είπε ότι η δεύτερη διάσταση είναι η οικονομική διάσταση. «Εγώ λέω υπάρχουν ένα σωρό εταιρείες από την Αμερική, έρχονται από την Ιταλία κάνουν έρευνες, θα κάνουν επενδύσεις. Τα παρακολουθώ γελώντας. Γιατί; Είναι εφικτό οι παγκόσμιες εταιρείες να κάνουν επενδύσεις; Υπάρχει απόδοση; Αυτές είναι εταιρείες δημόσιες. Κι εγώ λέω πως οποιοδήποτε πρόγραμμα στο οποίο δεν υπάρχει η Τουρκία δεν είναι εφικτό. Σε ποια αγορά, με ποια υποδομή, με ποιο αγωγό θα το κάνεις; Τώρα εάν από πολιτικό γινάτι λέτε “θα το κάνουμε με το έτσι θέλω” και θέλετε να ζημιώσετε και να χρεοκοπήσετε στενοχωρώντας τους επενδυτές, τότε παρακαλώ. Ή με μια διαδικασία win win με την Τουρκία ή παρακαλώ συνεχίστε. Επειδή οι διεθνείς εταιρείες έτσι κοιτάζουν τα πράγματα. Για να το πω καθαρά όταν άκουσα ότι θα είναι και το Κατάρ μέσα σε αυτές τις εταιρείες εξεπλάγην.

Διαβάστε  Η Ρωσία βάζει πόδι στο LNG της Νοτίου Κορέας

Και δεν μας εξέπληξε μόνο αλλά και μιας στεναχώρησε που μια χώρα όπως το Κατάρ συμμετέχει σε ένα πρόγραμμα που δεν είναι υγροποιήσιμο», ανέφερε.

Διαφήμιση