Ακροδεξιό παρακράτος καταγγέλλει ο πρόεδρος της Βουλής

Με αφορμή επιστολή-εξώδικο που τρομοκρατεί τους βουλευτές ο Νίκος Βούτσης εγείρει θέμα σταδιακής εγκαθίδρυσης ακροδεξιού παρακράτους

Ακροδεξιό παρακράτος καταγγέλλει ο πρόεδρος της Βουλής

Σε ιδιαίτερα ανησυχητικά επίπεδα βρίσκεται πλέον η δράση της ακροδεξιάς στην Ελλάδα, καθώς με αφορμή το Σκοπιανό η κινητικότητα έχει ενταθεί, ενώ οι διασυνδέσεις με αντίστοιχες ευρωπαϊκές ομάδες και η ταυτόχρονη ανάδειξη εθνικών ζητημάτων (υπόθεση των δύο Ελλήνων στρατιωτών, κυπριακή ΑΟΖ) και μετώπων βοηθά στη διείσδυση στην κοινωνία και υποσκάπτει τη δυναμική επίλυσης προβλημάτων, θέτοντας -ουσιαστικά- το κοινοβούλιο σε κατάσταση ομηρίας.

Τον κίνδυνο κοινωνικών αναταραχών και την ομηρεία της Βουλής ανέδειξε με ομιλία του ο πρόεδρος του Σώματος, Νίκος Βούτσης, επισημαίνοντας τις επικίνδυνες διαστάσεις που λαμβάνει η ακροδεξιά έξαρση με αφορμή το Σκοπιανό καθώς και ο εμποτισμός της κοινωνίας με φασιστικά γονίδια.

Στην Ευρώπη, τόσο η αρμόδια επίτροπος Φεντερίκα Μογκερίνι όσο και οι υπηρεσίες πληροφοριών έχουν κατ επανάληψη εστιάσει στον κίνδυνο, ενώ σε αυτό το πλαίσιο φαίνεται ότι εντάσσονται και οι πρόσφατες συλλήψεις ακροδεξιών στην Ελλάδα.

Διαφήμιση

Το Crisis Monitor έχει εγκαίρως επισημάνει τον κίνδυνο ανάδυσης ακροδεξιών μορφωμάτων τα οποία είτε αυτόνομα, είτε υποκινούμενα από δυνάμεις που επιδιώκουν τη μη-λύση του Σκοπιανού και την ανάσχεση της ευρωατλαντικης προοπτικής των Δυτικών Βαλκανίων.

Διαβάστε  Κλείδωσε το πολιτικό σκηνικό, οι ανατροπές στην ώρα τους

Όπως κατήγγειλε, ο πρόεδρος της Βουλής, απευθυνόμενος στο Σώμα, κάποιες Παμμακεδονικές οργανώσεις από αυτές τις οργανώσεις έστειλαν στους βουλευτές κείμενο, με το οποίο τους απειλούν με θάνατο ή με ισόβια, εάν ψηφίσουν συμφωνία συνθέτης ονομασίας στη Βουλή. Η επιστολή φέρεται να εστάλη με e-mail και στους 300 βουλευτές.

Οι δηλώσεις του Νίκου Βούτση, αν και εστιάζονται στην επιστολή-εξώδικο των οργανώσεων αναδεικνύουν το ευρύτερο θέμα της δράσης τέτοιων οργανισμών και κυκλωμάτων σε γκρίζες περιοχές του συντάγματος, που με τη δράση τους υποδαυλίζουν τη βία και απειλούν τη δημοκρατική λειτουργία. Αν και δεν το λέει ευθέως, από τα συμφραζόμενα συνάγεται ότι ο πρόεδρος της Βουλής κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την συστηματικοποίηση των οργανώσεων αυτών.

«Κάποιοι έχουν ξεφύγει και δεν εννοώ μόνο την ηγεσία της Χρυσής Αυγής. Κάποιοι έχουν ξεφύγει σε όλη την Ευρώπη και αναπτύσσουν τα τελευταία χρόνια λογικές με τις οποίες ανενδοίαστα προχωρούν στην εξύμνηση των ναζί. Και έχουν ξεφύγει κάποιοι και εδώ, γιατί μοιράστηκαν στους Ελληνες βουλευτές κείμενα από εκπροσώπους παμμακεδονικών οργανώσεων, οι οποίες ούτε λίγο ούτε πολύ μας εγκαλούν για εσχάτη προδοσία και λένε ότι η ποινή είναι ο θάνατος ή τα ισόβια σε όποιον τολμήσει να ψηφίσει την πρόταση του υπουργείου Εξωτερικών και της ελληνικής κυβέρνησης, εάν και όποτε έρθει στη Βουλή, για σύνθετη ονομασία. Κάποιοι έχουν ξεφύγει και δεν είμαστε ούτε γραφειοκράτες που περνάμε από δω για να τελειώνουμε την τρέχουσα νομοθετική εργασία και τα τρέχοντα προβλήματα και να κάνουμε πως δεν ακούμε ή δεν ξέρουμε τι συμβαίνει γύρω γύρω. Όλα αυτά είναι διχαστικά κηρύγματα»

είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Βουλής.

Διαβάστε  Ο Τσίπρας ενημερώνει τη Βουλή την Παρασκευή για το Σκοπιανό

Ο κ. Βούτσης υπερασπίστηκε τους τέσσερις Έλληνες μουσουλμάνους βουλευτές και επιτέθηκε στους βουλευτές της ΧΑ, λέγοντας πως δεν είναι δυνατόν η Βουλή να βρίσκεται σε ομηρία: «Αυτή η Βουλή δίνει τη δυνατότητα παρουσίασης παρέμβασης και ισότητας και στους αρνητές της Δημοκρατίας. Όμως δεν είναι δυνατόν η Βουλή να βρίσκεται σε ομηρία, η Βουλή να σιωπά, δεν είναι δυνατόν να κάνουμε συμψηφισμό, να δίνουμε άλλοθι σε αυτόν τον διχαστικό, μίζερο, εμπαθή και ρατσιστικό λόγο μέσα στην ίδια την Βουλή. Δεν μπορούμε να το ανεχθούμε».

Ενώ κατέληξε:

«Οι Έλληνες μουσουλμάνοι στο θρήσκευμα βουλευτές είναι ισότιμοι μαζί μας και όχι απλώς τιμώνται, αλλά βρίσκονται και στην πρώτη γραμμή της κοινοβουλευτικής δράσης. Θα πρέπει να τύχουν απ’ όλους μας και μιας σαφούς πολιτικής και ηθικής υποστήριξης από το σύνολο των Ελλήνων βουλευτών, έτσι ώστε να μην τολμήσει κανείς, είτε βρίσκεται στην Αυστραλία και στην Αμερική είτε στην Αυστρία είτε σε αυτά τα έδρανα, να μην αποτολμήσει κάνεις ποτέ ξανά μέσα σε αυτή την αίθουσα να μιλήσει για κατασκόπους και πράκτορες».

Διαφήμιση