Τραμπ κατά FBI: Αφού καρατόμησε τον Μακέιμπ, τώρα επιτίθεται στον Μιούλερ

Τραμπ κατά FBI: Αφού καρατόμησε τον Μακέιμπ, τώρα επιτίθεται στον Μιούλερ

Ως επίδειξη δύναμης και μήνυμα του ερμηνεύεται η απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ να παύσει από τα καθήκοντά του αναπληρωτή διευθυντή του FBI, Άντριου Μακέιμπ, δυο ημέρες πριν την ανακοινωθείσα συνταξιοδότησή του, την Παρασκευή, ενώ το Σαββατοκύριακο συνέχισε με επιθέσεις κατά του εδικού εισαγγελέα που ερευνά την ανάμειξη της Ρωσίας στις αμερικανικές εκλογές, Ρόμπερτ Μιούλερ.

Αν και την απόφαση καρατόμησης του Μακέιμπ την ανακοίνωσε ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης, είναι παραπάνω από προφανές ότι αυτή ελήφθη από τον Αμερικανό πρόεδρο, προσωπικά, καθώς την “πανηγύρισε” δεόντως μέσω twitter.

Η απόφαση ανακοινώθηκε λίγο μετά τη διεύρυνση της έρευνας για τις σχέσεις Τραμπ-Ρωσίας, από τον ειδικό εισαγγελέα Ρόμπερτ Μιούλερ, ο οποίος κλήτευσε τα αρχεία του Trump Organization.

Διαφήμιση
Διαβάστε  Ο Τραμπ τινάζει στον αέρα τη συμφωνία με το Ιράν

Η απόλυση του Μακέιμπ γίνεται δύο μέρες πριν συμπληρώσει το 50 έτος της ηλικίας του, γεγονός που θα του έδινε το δικαίωμα συνταξιοδότησης με πλήρη σύνταξη. Ο ίδιος είχε υποβάλει παραίτηση από το πόστο του στα τέλη Ιανουαρίου.

Ο Μακέιμπ είχε στοχοποιηθεί από βουλευτές των Ρεπουμπλικανών αλλά και από τον ίδιο τον αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, για το ρόλο του στην έρευνα του FBI για την υπόθεση των e-mails της Χίλαρι Κλίντον, που έστελνε ηλεκτρονική αλληλογραφία μέσω ιδιωτικού διακομιστή, όσο ήταν υπουργός Εξωτερικών.

Ο Αμερικανός πρόεδρος τον είχε κατηγορήσει για στενή σχέση με τον τέως διευθυντή του FBI Τζέιμς Κόμεϊ, για τη σχέση του με τους Δημοκρατικούς, αλλά και για το ότι η σύζυγός του συνδέεται με ένα πρόσωπο από το περιβάλλον της Κλίντον.

Διαβάστε  Συνάντηση με τον Πούτιν ετοιμάζει ο Τραμπ

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Ντόναλντ Τραμπ είχε καρατομήσει και τον Τζέιμς Κόμει, διευθυντή του FBI, καθώς η έρευνα για τις σχέσεις του επιτελείου του με τη Ρωσία επεκτείνονταν και έπληττε ανθρώπους του στενού του περιβάλλοντος.

Επίθεση στον Μιούλερ

Ο Αμερικανός πρόεδρος με ανάρτησή του στο Twitter, χαρακτήρισε την έρευνα «άδικη», επαναλαμβάνοντας για μία ακόμη φορά πως δεν υπήρξε «καμία συμπαιγνία» μεταξύ της προεκλογικής του καμπάνιας και της Ρωσίας.

Παράλληλα, προσέθεσε ότι στην έρευνα κυριαρχούν «σκληροπυρηνικοί Δημοκρατικοί» και οπαδοί της αντιπάλου του στην εκλογική αναμέτρηση, Χίλαρι Κλίντον, παρότι ο ίδιος ο Μιούλερ είναι Ρεπουμπλικάνος.

Τα νεά αυτά σχόλια του Τραμπ ακολουθούν τις δηλώσεις του δικηγόρου του, Τζον Ντόουντ, ο οποίος είπε ότι ήρθε η ώρα να δοθεί τέλος στην επίμαχη έρευνα. Παρότι αρχικά είπε ότι τα λόγια του εκφράζουν τον ίδιο τον πρόεδρο, αργότερα ανασκεύασε, σημειώνοντας ότι τα λεγόμενα του εκφράζουν μόνο τον ίδιο.

Διαβάστε  Συνάντηση Τραμπ-Πούτιν στο Ελσίνκι

Επίσης, ο ανορθόδοξος λόγος του Αμερικανού προέδρου προκάλεσε ανησυχία στο εσωτερικό του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, με ορισμένους να προειδοποιούν ότι μπορεί να δημιουργηθεί μία εικόνα προσπάθειας παρέμβασης στην έρευνα.

Διαφήμιση