Στον έλεγχο των Τούρκων το Αφρίν, υπαναχωρούν οι Κούρδοι

Στον έλεγχο των Τούρκων το Αφρίν, υπαναχωρούν οι Κούρδοι

Την πόλη Αφρίν της Συρίας κατέλαβαν μετά από επίπονες και μεγάλου κόστους αίματος οι τουρκικές δυνάμεις μαζί με μαχητές του Ελεύθερου Συριακού Στρατού, που είναι μέρος της αντιπολίτευσης, απομακρύνοντας τους Κούρδους πολιτοφύλακες που ήλεγχαν την περιοχή καθώς και κάποιες λιγοστές δυνάμεις του Άσαντ που υποστήριζαν τις δυνάμεις των Κούρδων.

Η επέλαση των τουρκικών στρατευμάτων στη Βόρεια Συρία με τη συνεργασία του Ελεύθερου Συριακού Στρατού, τη στιγμή που άλλες μονάδες τις αντιπολίτευσης ηττώνται κατά κράτος στην Ανατολική Γούτα από τις δυνάμεις του Άσαντ, δίνουν νέα δυναμική και αναζωπυρώνουν τις εστίες πολέμου στην ευρύτερη περιοχή.

«Μονάδες του Ελεύθερου Συριακού Στρατού, οι οποίες στηρίζονται από τις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις, έθεσαν υπό τον πλήρη έλεγχό τους το κέντρο της πόλης Αφρίν σήμερα το πρωί»

δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Διαφήμιση

«Τώρα κυματίζει εκεί η τουρκική σημαία. Κυματίζει εκεί η σημαία του Ελεύθερου Συριακού Στρατού»

ανέφερε ο Ερντογάν, προσθέτοντας ότι συνεχίζονται οι επιχειρήσεις για τον εντοπισμό ναρκών.

Διαβάστε  Εντυπωσιακή η συγκέντρωση του βασικού αντιπάλου του Ερντογάν στη Σμύρνη

Εκπρόσωπος των Σύρων ανταρτών που πολεμούν μαζί με τις τουρκικές δυνάμεις στο Αφρίν, προπύργιο της κουρδικής πολιτοφυλακής Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG), δήλωσε νωρίτερα σήμερα ότι οι δυνάμεις τους εισήλθαν λίγο πριν από την αυγή στην πόλη και ότι οι δυνάμεις της YPG αποσύρθηκαν από αυτήν. Ο εκπρόσωπος του Ελεύθερου Συριακού Στρατού Μοχάμαντ αλ Χαμαντίν διευκρίνισε ότι οι αντάρτες έχουν ήδη θέσει υπό τον έλεγχό τους τμήματα της πόλης και ότι μέχρι στιγμής δεν έχουν συναντήσει αντίσταση.

Διαβάστε  Σχέδιο δολοφονίας του Ερντογάν με εκρηκτικά τη μέρα των εκλογών

Ανταποκριτές του AFP επιβεβαίωσαν ότι οι τουρκικές δυνάμεις και οι Σύροι σύμμαχοί τους ελέγχουν πλέον το σύνολο της πόλης. Κατά την ίδια πηγή, δύο τουρκικά άρματα μάχης βρίσκονταν σταθμευμένα μπροστά από επίσημο κτήριο της πόλης.

Η πόλη Αφρίν ήταν ο βασικός στόχος της επιχείρησης που εξαπέλυσε στις 20 Ιανουαρίου η Τουρκία κατά της κουρδικής πολιτοφυλακής Μονάδες Προστασίας του Λαού στη Συρία. Η Άγκυρα θεωρεί τρομοκρατική οργάνωση την πολιτοφυλακή αυτή, μολονότι οι Κούρδοι μαχητές υποστηρίζονται και εξοπλίζονται από την Ουάσιγκτον για την καταπολέμηση της τζιχαντιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος.

Διαβάστε  Τουρκία: Νέοι αρχηγοί Γενικού Επιτελείου και Στρατού Ξηράς

Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ανακοίνωσε σήμερα ότι περισσότεροι από 1.500 Κούρδοι μαχητές έχουν χάσει τη ζωή τους από τις 20 Ιανουαρίου, οπότε και άρχισε η επιχείρηση του τουρκικού στρατού κατά του θύλακα της Αφρίν, στη βορειοδυτική Συρία. Σύμφωνα με τη ΜΚΟ, η πλειονότητα από αυτούς σκοτώθηκε από αεροπορικούς βομβαρδισμούς και πυρά πυροβολικού.

Διαφήμιση