Ρωσία: Ο Πούτιν επανεκλέγεται, στοίχημα η συμμετοχή

Ρωσία: Ο Πούτιν επανεκλέγεται, στοίχημα η συμμετοχή

Στις κάλπες προσέρχονται, σήμερα, οι Ρώσοι για να εκλέξουν νέο πρόεδρο της Δημοκρατίας, μάχη την οποία αναμένεται να κερδίσει σχετικά εύκολα και από τον πρώτο γύρο ο Βλάντιμιρ Πούτιν, έχοντας θέσει εκτός κούρσας τον βασικότερο αντίπαλό του Αλεξέι Ναβάλνι.

Πλέον, την επιτυχία του Πούτιν θα κρίνει η προσέλευση, η οποία αναμένεται χαμηλή λόγω της απουσίας ενδιαφέροντος και της προεξοφλημένης επανεκλογή Πούτιν.

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν εξασφαλίζει το 70% της πρόθεσης ψήφου και τους επαίνους για την επιστροφή της σταθερότητας στη χώρα του έπειτα από την ταραγμένη δεκαετία του ’90, με τίμημα, σύμφωνα με τους πολιτικούς του αντιπάλους, την σαφή υποχώρηση των ελευθεριών, γεγονός που ελάχιστα τον απασχολεί.

Διαφήμιση

Στα 65 του χρόνια, αναμένεται να εξασφαλίσει την τέταρτη θητεία που θα τον διατηρήσει στην εξουσία μέχρι το 2024, σχεδόν ένα τέταρτο του αιώνα αφού ορίσθηκε διάδοχος του Μπορίς Γέλτσιν.

Ο εκατομμυριούχος υποψήφιος του Κομμουνιστικού Κόμματος Πάβελ Γκρουντίνιν αναμένεται να λάβει 7%, ο υπερεθνικιστής Βλαντίμιρ Ζιρινόφκσι 5%, η φιλελεύθερη δημοσιογράφος Ξένια Σαμπτσάκ με 1%-2% και οι υπόλοιποι τέσσερις υποψήφιοι με αμελητέα ποσοστά.

Περισσότεροι από 107 εκατομμύρια ψηφοφόροι καλούνται στις κάλπες στη μεγαλύτερη χώρα του κόσμου. Δεδομένης της διαφοράς ώρας, τα εκλογικά τμήματα άνοιξαν ήδη στην ρωσική Απω Ανατολή.

Οι διαψεύσεις, οι ανταλλαγές κατηγοριών και οι απειλές για αμοιβαίες κυρώσεις που κυριάρχησαν τις τελευταίες ημέρες, συνοψίζουν μία προεδρική θητεία που σημαδεύτηκε από την επιστροφή της Ρωσίας στη διεθνή σκηνή, αλλά και από την εγκατάσταση ενός ψυχροπολεμικού κλίματος με φόντο τη συριακή σύρραξη, την προσάρτηση της Κριμαίας και την φιλορωσική εξέγερση στην ανατολική Ουκρανία.

Ατάραχος, ο Βλαντίμιρ Πούτιν ολοκλήρωσε σε χαμηλό προφίλ την προεκλογική εκστρατεία συναντώντας αγρότες στο νότο της χώρας και με μία δίλεπτη ομιλία κατά τη διάρκεια συναυλίας στην Κριμαία, πριν τραβήξει σέλφις με νέους.