πΓΔΜ: Νέες ποινικές διώξεις κατά ανθρώπων του Γκρουέφσκι

πΓΔΜ: Νέες ποινικές διώξεις κατά ανθρώπων του Γκρουέφσκι

Νέος κύκλος ποινικών διώξεων σε βάρος αξιωματούχων της κυβέρνησης Γκρουέφσκι ανοίγει στην πΓΔΜ καθώς η ειδική εισαγγελία SJO απήγγειλε κατηγορίες για διαφθορά και κατάχρηση εξουσίας στον πρώην επικεφαλής της προμηθειών, Βάσε Ντόνεφσκι.

Πρόκειται για μια υπόθεση στην οποία εμπλέκεται και ο Αυστριακός επιχειρηματίας Βόλφγκανγκ Γκάμπερ, ιδιοκτήτης της εταιρείας Securicom, η οποία είχε ως καθήκον τον καθαρισμό και την ασφάλεια του κυβερνητικών κτιρίων.

Ο επικεφαλής της οικονομικής αστυνομίας, Αραφάτ Αδέμι, δήλωσε ότι ο Ντονέφσκι και ο Γκάμπερ το 2015 ανέβαλαν ένα κυβερνητικό διαγωνισμό αξίας περίπου 10,7 εκατομμυρίων ευρώ με στόχο να κατοχυρωθεί τελικά υπέρ της εταιρίας Securicom, του Αυστριακού επιχειρηματία.

Διαφήμιση
Διαβάστε  Στην ολομέλεια της Βουλής της πΓΔΜ η συμφωνία των Πρεσπών, διαδήλωση του VMRO απ' έξω

Σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας της οικονομικής αστυνομίας ο Ντονέφσκι φέρεται να έχει “στήσει” τον διαγωνισμό παρακάμπτοντας το ηλεκτρονικό σύστημα διενέργειας τέτοιων διαγωνισμών και εξαλείφοντας τον πραγματικό ανταγωνισμό, καθώς απηύθυνε προσκλήσεις σε οκτώ διαφορετικές εταιρίες που είτε ήταν προηγουμένως υπό την ιδιοκτησία του Γκάμπερ είτε είχαν άλλους επιχειρηματικούς ή ιδιωτικούς δεσμούς μαζί του.

Διαβάστε  Σκοπιανό: Στις 23 Σεπτεμβρίου το Δημοψήφισμα στην πΓΔΜ (ολόκληρη η διαδικασία)

Τελικά, μόνο μία εταιρία, η Securicom, υπέβαλε φάκελο παίρνοντας κατ ουσία με ανάθεση το έργο.
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι διώξεις ασκούνται καθώς η αντιπαράθεση κυβέρνησης-αντιπολίτευσης στην πΓΔΜ κλιμακώνεται και ο πρώην αρχηγός του VMRO, Νίκολα Γκρουέφσκι, επιχειρεί να αποσταθεροποιήσει τον κυβερνητικό συνασπισμό του Ζόραν Ζάεφ, προκαλώντας ένταση και επεισόδια ακόμα και στη Βουλή επ’ αφορμής νόμου που αναβαθμίζει την αλβανική γλώσσα.

Διαβάστε  Σκοπιανό: Η Βουλή της πΓΔΜ επικύρωσε τη Συμφωνία των Πρεσπών

Μετά τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης στην πΓΔΜ η ειδική εισαγγελία άσκησε ποινικές διώξεις σε βάρος του Γκρουέφσκι και υψηλόβαθμων αξιωματούχων του εθνικιστικού κόμματος, VMRO-DPMNE, με κατηγορίες για διαφθορά, τηλεφωνικές παρακολουθήσεις, υποκίνηση βίων επεισοδίων, κατάχρηση εξουσίας και απάτη.

Διαφήμιση