Ο Τραμπ ματώνει και εκδικείται: Ο Λευκός Οίκος αλλάζει γιατί… πεθαίνει

Ο Τραμπ ματώνει και εκδικείται: Ο Λευκός Οίκος αλλάζει γιατί… πεθαίνει

Εν μέσω νέας μάχης ηγεσίας φαίνεται ότι βρίσκονται οι ΗΠΑ καθώς ο Ντόναλντ Τραμπ αντιδρά επιθετικά στα πλήγματα που δέχεται ο στενός του κύκλος λόγω της έρευνας του FBI για τις σχέσεις με τη Ρωσία, προσπαθώντας να αλλάξει την ατζέντα στα media και να ανακτήσει έδαφος με τοποθετήσεις νέων δικών του προσώπων σε θέσεις κλειδιά, που είχε “υποχρεωθεί” να δεχθεί μετριοπαθείς. Από την εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ μέχρι σήμερα ο στενός του κύκλος έχει αλλάξει άρδην πριν κλείσει ένα χρόνο στην εξουσία, καθώς σε τρία κύματα.

Θύμα του νέου συσχετισμού δυνάμεων και της αντιπαράθεσης του προέδρου των ΗΠΑ με τον μηχανισμό διοίκησης της Ουάσιγκτον φαίνεται να είναι ο -κατά τα άλλα- μετριοπαθής Ρεξ Τίλερσον, ο οποίος απεπέμφθη μέσω twitter, για να αντικατασταθεί από τον διευθυντή της CIA και σκληροπυρηνικό “τραμπικό” Μάικ Πομπέο.

Διαβάστε: Πολύ «αίμα» στον στενό κύκλο του Τραμπ

Διαφήμιση
Διαβάστε  Απρόσμενη βουτιά των αποθεμάτων πετρελαίου, έρχεται νέα άνοδος τιμών

Οι αλλαγές στην κορυφή της αμερικανικής διπλωματικής πυραμίδας και της κοινότητας των υπηρεσιών πληροφοριών αναζωπυρώνουν τη φημολογία για νέο “μίνι” ανασχηματισμό στον Λευκό Οίκο, στη σκιά μάλιστα της έρευνας του FBI με δεδομένη την πάντα έντονη επιθυμία του Τραμπ για πράξεις αντεκδίκησης.

Ο Ντόναλντ Τραμπ φαίνεται ότι επιχειρεί να ισχυροποιήσει τη θέση του και να επιβάλλει νέους ανθρώπους του στενού του κύκλου σε θέσεις κλειδιά, θέλοντας να αντισταθμίσει τις απώλειες από αυτούς που πλήττονται από τις εν εξελίξει έρευνες για τις σχέσεις του με τη Ρωσία.

Διαβάστε: Λευκός Οίκος: Ο τελευταίος να κλείσει την πόρτα

Έτσι, ενώ ο γαμπρός του Τζάρεντ Κούσνερ βρίσκεται στο επίκεντρο έρευνας με αποτέλεσμα την υποβάθμιση της πρόσβασής του σε πληροφορίες και υλικό και καθώς το FBI ζητά πρόσβαση στα αρχεία του Trump Organization, ο πρόεδρος των ΗΠΑ απολύει -δυο ημέρες πριν την προγραματισμένη συνταξιοδότησή του- τον υποδιευθυντή του FBI και πανηγυρίζει στο twitter.

Διαβάστε  ΗΠΑ: Η Ελλάδα προσπαθεί για την καταπολέμηση της εμπορίας ανθρώπων

Παράλληλα, φήμες που κυκλοφορούν από την προηγούμενη εβδομάδα κάνουν λόγο για πιθανή έως και επικείμενη απομάκρυνση του συμβούλου εθνικής ασφαλείας, υποστράτηγου ΜακΜάστερ, ο οποίος μπορεί να είναι ο επόμενος αρχηγός του Γενικού Επιτελείου. Άλλες πληροφορίες που ανακυκλώνονται δεν αποκλείουν την καρατόμηση ακόμα και του προσωπάρχη του Λευκού Οίκου, στρατηγού Τζέιμς Κέλι.

Η γραμματέας Τύπου του Λευκού Οίκου Σάρα Χάκαμπι διέψευσε τις σχετικές πληροφορίες, κάνοντας λόγο για «καλή συνεργασία» του προέδρου με τον σύμβουλό του.

Στα ονόματα που ακούγονται για τον νέο Βοηθό στον Πρόεδρο για Ζητήματα Εθνικής Ασφαλείας, όπως είναι ο επίσημος τίτλος της θέσης, περιλαμβάνεται μεταξύ άλλων εκείνο του Τζον Μπόλτον, πρώην πρεσβευτή των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Έθνη (θέση ισόβαθμη με υπουργού στις ΗΠΑ), καθώς και εκείνο του Στίβεν Μπάιγκαν, ο οποίος είχε υπηρετήσει στον παρελθόν στο Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας της χώρας.

Διαβάστε  Ο Τραμπ πρότεινε στον Μακρόν να διαλύσει την ΕΕ, ο Σαλβίνι το σκέφτεται όμως σοβαρά

Προ δυο εβδομάδων παραιτήθηκε από τον Λευκό Οίκο και η διευθύντρια επικοινωνίας, επίσης πρόσωπο του στενού κύκλου του Ντόναλντ Τραμπ, η οποία -σύμφωνα με πληροφορίες- εμπλέκεται επίσης στην έρευνα για τις σχέσεις του επιτελείου του Ντόναλντ Τραμπ με τη Ρωσία κατά την προεκλογική περίοδο του 2016.

Οι ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ φέρονται επίσης να αναζητούν επιτελική θέση για τον στρατηγό ΜακΜάστερ, καθώς εκείνος είναι ακόμη εν ενεργεία ανώτατος αξιωματικός.

Ο πρόεδρος Τραμπ, πάντως, σε πρόσφατες δηλώσεις του, είχε προετοιμάσει το έδαφος για νέες αλλαγές σε επιτελικές θέσεις στην κυβέρνηση και στο προεδρικό επιτελείο, σημειώνοντας ότι του αρέσουν οι αλλαγές και θέλει συνεχώς να γίνεται κοινωνός «νέων ιδεών».

Διαφήμιση