Οι κάλπες στη Ρωσία για την εκλογή νέου προέδρου άνοιξαν πριν από λίγες ώρες και ο Βλάντιμιρ Πούτιν αντιμετωπίζει τον εαυτό του, καθώς άλλος ικανός να τον αμφισβητήσει, αντίπαλος δεν υπάρχει. Ωστόσο, την ίδια στιγμή ο πρόεδρος της Ρωσίας αντιμετωπίζει τον σκεπτικισμό και την οργή πολλών ηγετών άλλων χωρών για τις πρακτικές που μετέρχεται, τις φιλοδοξίες και τις επιδιώξεις του.
Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, η πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας, Τερέζα Μέι, ανακοίνωσε στη Βουλή των Κοινοτήτων ότι η Ρωσία «ήταν πολύ πιθανό» να συμμετείχε στην απόπειρα δολοφονίας ενός Ρώσου πρώην πράκτορα και της κόρης του με νευροτοξικό παράγοντα, με αποτέλεσμα ο Σεργκέι Σπρίπαλ, 66 ετών, και η κόρη του Γιούλια, 33 ετών, να νοσηλεύονται στην εντατική σε κρίσιμη αλλά σταθερή κατάσταση.
Ως αποτέλεσμα, το Ηνωμένο Βασίλειο ανακοίνωσε ότι θα απελάσει 23 Ρώσους διπλωμάτες, αφού η Μόσχα αρνήθηκε να ανταποκριθεί στο τελεσίγραφο του Λονδίνου για τη ν παροχή στοιχείων για την υπόθεση. Άμεση ήταν η απάντηση της Ρωσίας, η οποία “πλήρωσε” με το ίδιο νόμισμα απελαύνοντας διπλωμάτες και ανακαλώντας την άδεια για βρετανικό προξενείο στην Αγία Πετρούπολη.
Παρόλο που το Κρεμλίνο αρνήθηκε έντονα οποιαδήποτε εμπλοκή, οι αρχές ανακοίνωσε ότι όλα τα στοιχεία δείχνουν προς τη Μόσχα και αν αυτό είναι αλήθεια, εγείρει κάποιες ανησυχητικά ερωτηματικά.
Παρόλο που δεν υπάρχουν στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι ο Πούτιν έδωσε την εντολή να εκτελέσει δημόσια δολοφονία, η χρήση της νευροτοξικής ουσίας μπορεί εύκολα να συνδεθεί με τη Ρωσία, γεγονός που συνεπάγεται σημαντικό κίνδυνο. Ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών, Μπόρις Τζόνσον εκτίμησε ότι είναι πιθανό να η εντολή εκτέλεσης να προήλθε από τον ίδιο τον Βλάντιμιρ Πούτιν. Άλλοι, ισχυρίστηκαν ότι ο Πούτιν θα μπορούσε να μεθοδεύσει την επίθεση για να προκαλέσει μια αντιπαράθεση με τη Δύση, προκειμένου να βελτιωθεί η προσέλευση στις κάλπες.
Εάν το Ηνωμένο Βασίλειο προχωρήσει σε ένα βήμα πέρα από την απομάκρυνση των διπλωματών και επιβάλλει κυρώσεις, η Ρωσία θα μπορούσε να βρεθεί πιο απομονωμένη και ο Πούτιν να χάσει σε δημοτικότητα.
Ο Βλάντιμιρ Πούτιν αναμένεται να κερδίσει εύκολα τις εκλογές της Κυριακής ωστόσο, η εικόνα του Ρώσου προέδρου επιδεινώνεται διεθνώς, παρά τις προσπάθειες ρωσικών media να χρεώσουν την επίθεση στη Δύση με συνωμοσιολογικά σενάρια.
Η πιο πρόσφατη δημοσκόπηση για τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζεται ο Πούτιν στο εξωτερικό πραγματοποιήθηκε τον Αύγουστο του 2017 από το ερευνητικό κέντρο Pew. Ακόμη και πριν από τα γεγονότα στο Salisbury, ο Πούτιν δεν ήταν ιδιαίτερα δημοφιλής στον κόσμο.
Στην Πολωνία, όπου η σχέση με τη Ρωσία δεν ήταν ποτέ εύκολη, το 89% των ερωτηθέντων της Pew δήλωσαν ότι δεν έχουν εμπιστοσύνη στον Πούτιν να κάνει το σωστό για τις παγκόσμιες υποθέσεις. Στη Γαλλία, το μερίδιο ήταν επίσης υψηλό στο 80%. Στο Ηνωμένο Βασίλειο και στις Ηνωμένες Πολιτείες, το 76% και το 74% των ανθρώπων δεν έχουν καμία πίστη στον ρώσο πρόεδρο να κάνει το σωστό στην παγκόσμια σκηνή.