Φοβούνται ρωσική κυβερνοεπίθεση στη Μεγάλη Βρετανία

Φοβούνται ρωσική κυβερνοεπίθεση στη Μεγάλη Βρετανία

Αυξημένο είναι το επίπεδο συναγερμού στη Βρετανία για το ενδεχόμενο κυβερνοεπιθέσεων, από ομάδες hackers που συνδέονται με τη Ρωσία, σύμφωνα με προειδοποίηση που εξέδωσε η MI6, η GCHQ και το Εθνικό Κέντρο Κυβερνοασφάλειας (NCSC).

Σύμφωνα με όσα μεταδίδουν τα βρετανικά media πιθανοί στόχοι είναι το ενεργειακό δίκτυο της χώρας καθώς και άλλες υποδομές, όπως η τηλεφωνία, το internet και τα τρένα.

Στο παρελθόν μεγάλης κλίμακας κυβερνοεπίθεση παρέλυσε το βρετανικό σύστημα Υγείας ακυρώνοντας χιλιάδες προγραμματισμένα ραντεβού και αφήνοντας νοσοκομεία και το εθνικό σύστημα υγείας χωρίς υπολογιστές και πρόσβαση στις βάσειςδεδομένων.

«Επικοινωνούν με όλους τους σημαντικούς διαχειριστές των υποδομών της χώρας. Είναι σε επαφή με την National Grid (την εταιρεία παροχής φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας)»

δήλωσε η κυβερνητική στην εφημερίδα The Sunday Times.

Διαβάστε  Hackers έκλεψαν πιστωτικές κάρτες και προσωπικά δεδομένα από τη Dixons

Το ίδιο έντυπο πρόσθεσε ότι η National Grid δέχτηκε την περασμένη εβδομάδα προειδοποίηση από το Κέντρο Κυβερνοασφάλειας (NCSC) και ενημερώθηκε για το πώς μπορεί να βελτιώσει τα μέτρα ασφαλείας της ώστε να αποτρέψει ένα μπλάκ-άουτ.

Οι υπηρεσίες ασφαλείας φέρεται ακόμη να προειδοποίησαν το εργοστάσιο πυρηνικής ενέργειας του Σέλαφιλντ, κυβερνητικές υπηρεσίες και νοσοκομεία του Εθνικού Συστήματος Υγείας (NHS) για το ενδεχόμενο κυβερνοεπίθεσης από τη Μόσχα.

Διαβάστε  Εμπρηστικός ο Μπόρις Τζόνσον, δείχνει Πούτιν ως ηθικό αυτουργό της απόπειρας δολοφονίας

Οι σχέσεις μεταξύ της Μόσχας και του Λονδίνου κινούνται σε τεντωμένο σχοινί με αιχμή τη δηλητηρίαση του Ρώσου πρώην διπλού κατασκόπου Σεργκέι Σκριπάλ και της κόρης του Γιούλια. Η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι δήλωσε ότι είναι «εξαιρετικά πιθανό» την επίθεση να πραγματοποίησε η Ρωσία καθώς οι Σκριπάλ δηλητηριάστηκαν με τον νευροτοξικό παράγοντα Novichok που είχε παρασκευαστεί στη Σοβιετική Ένωση.

Διαβάστε  Η ΕΕ "γαβγίζει" στη Ρωσία, χωρίς να να "δαγκώνει" για την υπόθεση Σκρίπαλ

Την Τετάρτη η Μέι ανακοίνωσε μια σειρά αντιποίνων εις βάρος της Μόσχας, ενώ το Σάββατο η Ρωσία απάντησε με αντίμετρα εναντίον του Λονδίνου.

Διαφήμιση