Όταν το Ισλαμικό Κράτος κατέλαβε μεγάλες περιοχές του Ιράκ το 2014, βρήκε τεράστιες αποθήκες όπλων από τον καταρρακωμένο στρατό του Ιράκ, τα οποία χρησιμοποίησε για να επεκταθεί και να αντιμετωπίσει τις δυνάμεις της Δύσης που εστάλησαν για να το αποδομήσουν.
Μέρος του πολεμικού υλικού είναι αμερικανικής παραγωγής, με αποτέλεσμα όταν αυτά εντοπίστηκαν και ανακτήθηκαν ο Τύπος να κάνει λόγο ακόμα και για αμερικανική χρηματοδότηση της ισλαμιστικής τρομοκρατίας, καθώς M4 και M16 χρησιμοποιήθηκαν κατά κόρον στα προπαγανδιστικά βίντεό του ISIS, όπως και άλλα υλικά με τα οποία κατασκευάστηκαν βόμβες. Το 2015, ο πρωθυπουργός του Ιράκ δήλωσε ότι ο ISIS κατάφερε αποκτήσει 2.300 βλήματα κατακτώντας τη Μοσούλη.
Παρά την φαινομενικά εντυπωσιακή ανάκτηση των δυτικών όπλων μετά τις κατακτήσεις του στο Ιράκ, περίπου το 90% όλων των όπλων και πυρομαχικών που χρησιμοποιεί ο ISIS σήμερα, προέρχονται από από τις χώρες του πάλαι ποτέ Συμφώνου της Βαρσοβίας, κυρίως από την Κίνα, τη Ρωσία και την Ανατολική Ευρώπη. Αυτό ήταν το αποτέλεσμα μιας εκτεταμένης ανάλυσης 40.000 αντικειμένων των όπλων του ISIS που ανακτήθηκαν στη Συρία και το Ιράκ, μεταξύ 2014 και 2017.
Η μη εξουσιοδοτημένη διάχυση όπλων που προορίζονταν αρχικά για τις δυνάμεις της Συριακής αντιπολίτευσης αποτέλεσε επίσης σε βασική πηγή υλικού για το Ισλαμικό Κράτος, ιδιαίτερα τα αντιαρματικά. Το 43,5% όλων των όπλων ISIS που εντοπίστηκαν στη Συρία και το Ιράκ κατασκευάστηκαν από την Κίνα, ενώ από τη Ρωσία προέρχεται μόλις το 9,6%.
Παρά ταύτα, τα ρωσικά όπλα εξακολουθούν να ξεπερνούν τα κινεζικά όπλα στη Συρία, πιθανότατα εξαιτίας της παροχής ρωσικών όπλων σε δυνάμεις πιστές στο καθεστώς Άσαντ. Τα στοιχεία φαίνεται να αποκαλύπτουν και ένα είδος προπαγάνδας του ISIS, κατά των ΗΠΑ, καθώς αν και τα περισσότερα όπλα τους είναι ανατολικής κατασκευής, στα video εμφανίζονται αμερικανικά.