Ποινική δίωξη για διαφθορά σε εξοπλιστικά στον πρώην πρόεδρο της Νοτίου Αφρικής

Πρόκειται για συμβάσεις του 1999 που ξεπερνούν τα 4 δισ. δολάρια και στις οποίες εμπλέκεται και η γαλλική Thales

Ποινική δίωξη για διαφθορά σε εξοπλιστικά στον πρώην πρόεδρο της Νοτίου Αφρικής

Αντιμέτωπος με κατηγορίες για διαφθορά είναι ο τέως πρόεδρος της Νότιας Αφρικής Τζέικομπ Ζούμα, τις οποίες ο ίδιος αρνείται, αν και λόγω αυτών και της κοινωνικής δυσαρέσκειας καρατομήθηκε από το ίδιο του το κόμμα.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο ο Ζούμα θα διωχθεί με την κατηγορία της διαφθοράς, στο πλαίσιο υπόθεσης που αφορά εξοπλιστικά προγράμματα και χρονολογείται από τη δεκαετία του ’90.

«Αφού εξέτασα το ζήτημα, είμαι της άποψης ότι υπάρχουν ικανοποιητικές πιθανότητες να ασκηθεί δίωξη στον κ. Ζούμα για τις κατηγορίες που αναφέρονται στο κατηγορητήριο»,

δήλωσε ο γενικός εισαγγελέας Σον Έιμπραχαμς, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στην Πρετόρια.

Διαφήμιση

Ο Τζέικομπ Ζούμα, που την εποχή εκείνη ήταν αντιπρόεδρος της Νότιας Αφρικής, θα διωχθεί για απάτη και διαφθορά. «Το δικαστήριο είναι το καταλληλότερο μέρος για να διαλευκανθεί η υπόθεση», εκτίμησε εξάλλου ο εισαγγελέας, τονίζοντας ότι «όλοι είναι ίσοι απέναντι στον νόμο».

Ο 75χρονος Ζούμα, που τον περασμένο μήνα αναγκάστηκε να παραιτηθεί από το ύπατο αξίωμα στη Νότια Αφρική, υπό την πίεση του κόμματός του, του κεντροαριστερού Αφρικανικού Εθνικού Κογκρέσου (ANC), φέρεται να δωροδοκήθηκε για να εγκρίνει, το 1999, σύμβαση ύψους 4,2 δισεκατομμυρίων ευρώ που υπέγραψε η Νότια Αφρική με πολλές ξένες εταιρίες, μεταξύ των οποίων και τη γαλλική Thales.

Διαφήμιση