Ο Σολτς μοιάζει με τον Σόιμπλε ή τουλάχιστον έτσι θέλει να δείχνει

Με δηλώσεις του συνδέει ξανά τη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων με την ελάφρυνση του χρέους, για την Ελλάδα, ενώ παίρνει αποστάσεις από τη Γαλλία για τη μεταρρύθμιση της Ευρώπης

Ο Σολτς μοιάζει με τον Σόιμπλε ή τουλάχιστον έτσι θέλει να δείχνει

Στη λογική του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε κινούνται οι πρώτες δηλώσεις του νέου υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας Όλαφ Σόλτς, για την Ελλάδα, συνδέοντας ευθέως τη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων με την ελάφρυνση του χρέους και προκαλώντας ανησυχία στην Αθήνα, για ενδεχόμενο διαπραγματευτικό πισωγύρισμα. Ωστόσο, μια πιο προσεκτική εκτίμηση του πολιτικού σκηνικού στη Γερμανία μπορεί να διαφοροποιήσει την εικόνα.

Το αν θα υπάρξει αισθητή ελάφρυνση του χρέους εξαρτάται από τις μεταρρυθμίσεις, επισήμανε ο νέος υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Όλαφ Σολτς σε συνέντευξή του στην Süddeutsche Zeitung.

Όπως ανέφερε ο κ. Σολτς, η ελληνική κυβέρνηση και οι πολίτες ακολουθούν τον δρόμο των μεταρρυθμίσεων και η εξέλιξη αυτή δίνει αφορμή για αισιοδοξία. «Επ΄ αυτού θα παραμείνουμε (με την ελληνική κυβέρνηση) σε διάλογο, για να διασφαλίσουμε ότι θα διατηρήσει την μεταρρυθμιστική πολιτική. Από αυτό εξαρτάται, εάν θα υπάρξει αισθητή ελάφρυνση χρέους» υπογράμμισε.

Διαφήμιση

Η στάση που υιοθετεί ο Σολτς διαφέρει αισθητά από τις δηλώσεις που είχε κάνει πριν την ανάληψη των καθηκόντων του. Ωστόσο, αν συνεκτιμηθούν οι δηλώσεις της Άγκελα Μέρκελ που προσπάθησε να περάσει “χαλινάρι” στην ενδοτικότητα του Σολτς και οι πιέσεις των χριστιανικών κομμάτων για μεγαλύτερο έλεγχο και περιορισμό της αυτονομίας του υπουργού Οικονομικών μέσω της Βουλής, τότε φαίνεται ότι το ακροατήριο του Σολτς δεν βρίσκεται στην Αθήνα ή τις Βρυξέλλες αλλά στο Βερολίνο.

Ερωτηθείς για τις μεταρρυθμιστικές ιδέες του Γάλλου προέδρου Μακρόν και τη στάση του Βερολίνου, μετά και από την πρώτη συνάντηση που είχε την Παρασκευή με τον Γάλλο ομόλογό του Μπρουνό Λε Μερ στο Παρίσι ο κ. Σολτς επισήμανε η νέα γερμανική κυβέρνηση θα πάρει μια νέα κατεύθυνση στην ευρωπαϊκή πολιτική για να ξανακερδίσει τους πολίτες στην υπόθεση της Ευρώπης. Χαρακτήρισε παράλληλα φιλόδοξες τις προτάσεις Μακρόν και πρόσθεσε ότι «ως Γερμανοί θα πρέπει να έχουμε μεγάλο συμφέρον να προχωρήσουμε μαζί με τη Γαλλία». Διευκρίνισε ωστόσο ότι οι δύο χώρες δεν πρόκειται να κάνουν κοινές προτάσεις στο επόμενο Συμβούλιο Κορυφής των Βρυξελλών, γιατί είναι ακόμη πολύ νωρίς.

Σε ερώτηση τι ακριβώς είναι εκείνο που επιθυμεί η γερμανική κυβέρνηση, ο κ. Σολτς απάντησε:

«Η νέα κυβέρνηση έκανε ένα πρώτο σημαντικό βήμα, με το να πει ανοιχτά ότι η Γερμανία γνωρίζει ότι ως απόρροια του Brexit θα πρέπει να πληρώσει περισσότερα χρήματα στον κοινοτικό προϋπολογισμό. Γιατί όμως είναι τόσο σημαντικό αυτό το βήμα; Διότι ο καθένας ξέρει ότι η Γερμανία πρέπει να πληρώσει περισσότερο. Ξεκινάμε λοιπόν με μιαν αλήθεια. Μέχρι σήμερα εκκινούσαμε με τη διαπίστωση ότι δεν πληρώνουμε τίποτα, αλλά στο τέλος πληρώναμε. Νομίζω ότι αυτή η αντικρουόμενη συμπεριφορά συνέβαλε στον σκεπτικισμό απέναντι στην ΕΕ. Γι’ αυτό είναι ακόμη πιο σημαντικό να μιλήσουμε καθαρά και με ειλικρίνεια».

Σε ό,τι αφορά την ανησυχία των πολιτών για τον κίνδυνο μιας αναδιανεμητικής Ευρώπης με κοινή ανάληψη ευθύνης ο Όλαφ Σολτς εμφανίστηκε καθησυχαστικός.

«Είναι γεγονός ότι η Γερμανία ήδη σήμερα συμβάλλει με ένα τεράστιο ποσό στην αλληλέγγυα χρηματοδότηση του κοινοτικού προϋπολογισμού. Αλλά και οι δικές μας δυνατότητες είναι περιορισμένες, δεν μπορούμε και δεν θέλουμε να πληρώνουμε για όλους. Ένας Γερμανός υπουργός Οικονομικών παραμένει Γερμανός υπουργός Οικονομικών, αυτό δεν αλλάζει από το σε ποιο κόμμα ανήκει»

σημείωσε.