Στη Βιέννη οι ΗΠΑ θα δείξουν τα δόντια τους στο Ιράν

Στη Βιέννη οι ΗΠΑ θα δείξουν τα δόντια τους στο Ιράν

Αυξημένη βαρύτητα έχει η τριμηνιαία επισκόπηση και επικαιροποίηση της συμφωνίας για τα πυρηνικά του Ιράν που διεξάγεται στη Βιέννη, καθώς οι ΗΠΑ, πιεζόμενες από το Ισραήλ, στο πλαίσιο του νέου γεωοικονομικού δόγματος που προωθούν στη Μέση Ανατολή, επιχειρούν εγείρουν θέμα ακυρότητας της συνθήκης που υπογράφηκε το 2015.

Η σύνοδος, η οποία πραγματοποιείται κάθε τρίμηνο, έχει στόχο να ελέγχει την εφαρμογή της συμφωνίας που διασφαλίζει τον αυστηρά ειρηνικό χαρακτήρα του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν, με αντάλλαγμα την άρση των διεθνών κυρώσεων εναντίον του.

Οι ΗΠΑ θα προσπαθήσουν να δώσουν τόνο αμφισβήτησης και επαναδιαπραγμάτευσης της συμφωνίας κατά την τριμηνιαία ανασκόπηση της, ιδιαίτερα τώρα που αποχωρεί ο Ρεξ Τιλερσον και τα ηνία αναλαμβάνει ο Μάικ Πομπέο, ο οποίος ταυτίζεται με τον Ντόναλντ Τραμπ.

Διαφήμιση

Η αποπομπή – την Τρίτη – του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Ρεξ Τίλερσον, ο οποίος τασσόταν υπέρ της παραμονής της Ουάσινγκτον στη συμφωνία, εντείνει την αβεβαιότητα. Ο διάδοχός του, Μάικ Πομπέο, μέχρι πρότινος επικεφαλής της CIA, κρατά σκληρή στάση έναντι της Τεχεράνης, απηχώντας τις σκληρές θέσεις του Ντόναλντ Τραμπ και εκφράζοντας το λόμπι που επιθυμεί επαναδιαπραγμάτευση της και απομόνωση του Ιράν.

Στη σύνοδο συμμετέχουν οι πολιτικοί αξιωματούχοι του Ιράν και των μεγάλων δυνάμεων (ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα, Γαλλία, Ηνωμένο Βασίλειο και Γερμανία), οι οποίοι διαπραγματεύθηκαν τη συμφωνία του 2015.

Ο Αμερικανός πρόεδρος έχει δώσει διορία στους Ευρωπαίους εταίρους του να συμφωνήσουν με το Ιράν σε αλλαγές προκειμένου να «διορθωθούν οι τραγικές ελλείψεις» της συμφωνίας. Ζητεί περισσότερους ελέγχους στο πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης και κυρίως την επ’ αόριστον ισχύ των περιορισμών που επιβλήθηκαν, οι οποίοι βάσει της τρέχουσας συμφωνίας λήγουν το 2025 και το 2030.

Οι υπόλοιπες χώρες που υπέγραψαν τη συμφωνία τη θεωρούν ιστορική νίκη για τη μη διάδοση των πυρηνικών όπλων, έπειτα από περισσότερα από 10 χρόνια έντασης.

Η Τεχεράνη επαναλαμβάνει ότι δεν συζητά την αλλαγή του αρχικού κειμένου, ενώ τονίζει ότι ποτέ δεν επιθυμούσε να αποκτήσει πυρηνικά όπλα. Ωστόσο το Ιράν προειδοποιεί ότι μπορεί να επαναλάβει άμεσα τις δραστηριότητες εμπλουτισμού ουρανίου, αν πάψει να ισχύει η συμφωνία.

Διαφήμιση