Με όρους media συνεχίζεται η διαπραγμάτευση μεταξύ Ελλάδας και πΓΔΜ, καθώς πρωταρχικός στόχος της κυβέρνησης των Σκοπίων είναι η διασφάλιση του αρραγούς κυβερνητικού μετώπου, εν μέσω προσπάθειας πολιτικής αποσταθεροποίησης της πΓΔΜ.
Υπ αυτό το πρίσμα και με δεδομένα τα έκτροπα που σημειώθηκαν στο κοινοβούλιο της χώρας, οι πρόσφατες δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών της πΓΔΜ, Νίκολα Ντιμιτρόφ, αποτελούν μια ακόμη προσπάθεια να εμπεδωθεί το αίσθημα της σκληρής διαπραγμάτευσης και να υποχωρήσουν οι πιέσεις που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε μετάσταση της πυροδοτούμενης πολιτικής κρίσης στην κοινωνία.
Ωστόσο, η ελληνική κυβέρνηση και η διαπραγματευτική ομάδα δείχνουν να προβληματίζονται από την ρητορική που υιοθέτησε ο -κατά τα άλλα προσεκτικός- υπουργός Εξωτερικών της πΓΔΜ, Νίκολα Ντιμιτρόφ, ο οποίος εκτίμησε ότι ορισμένες ελληνικές θέσεις πλησιάζουν στον παραλογισμό (“absurd”). Η τοποθέτηση αυτή έρχεται λίγο πριν από την επίσκεψη του Νίκου Κοτζιά στα Σκόπια, κομίζοντας την ελληνική πρόταση.
Στα Σκόπια η κατάσταση εμπνέει ιδιαίτερη ανησυχία καθώς η κυβέρνηση του Ζόραν Ζάεφ κατόρθωσε μόλις και μετά βίας να περάσει τον νόμο για τη χρήση των γλωσσών, που πρακτικά θεσμοθετεί τη χρήση της αλβανικής ως δεύτερης επίσημης γλώσσας της ΠΓΔΜ.
Ενδεικτικές είναι οι δηλώσεις του Γάλλου πρέσβη στα Σκόπια, Κριστιάν Τιμονιέ, ο οποίος έκανε λόγο για απογοητευτική εικόνα στο κοινοβούλιο της πΓΔΜ, στην ψηφοφορία του εν λόγω νόμου.
«Δεν είναι δική μου δουλειά να κρίνω, αλλά η εικόνα που είδαμε ήταν ό,τι άλλο θέλετε, εκτός από εικόνα κοινοβουλίου ευρωπαϊκής χώρας. Σε μία περίοδο που τα κράτη-μέλη της ΕΕ θα πρέπει να πάρουν θέση για την σύσταση έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων, και ιδιαίτερα για τον αν η σύσταση αυτή θα είναι υπό όρους, θα τεθεί το ερώτημα αν η ατζέντα Priebe (σ.σ. για τις μεταρρυθμίσεις) θα υιοθετηθεί γρήγορα, ενώ θα τεθεί και το ζήτημα της τήρησης των κριτηρίων της Κοπεγχάγης. Η ΕΕ μπορεί να ενσωματώνει μόνο λειτουργικές δημοκρατίες», ανέφερε ο Γάλλος Πρέσβης.
Μάλιστα, με αφορμή την τοποθέτηση αυτή, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης VMRO-DPMNE υπογραμμίζει ότι με τη δήλωσή του ο Γάλλος Πρέσβης ουσιαστικά επιβεβαίωσε πως ο πρωθυπουργός Ζάεφ και ο Πρόεδρος της Βουλής Τζαφέρι, «με την βίαιη και αντιδημοκρατική υιοθέτηση ενός επιζήμιου νόμου που καθιερώνει τη διγλωσσία», θέτουν σε κίνδυνο την προοπτική να δώσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σύσταση για έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων.