Ο Σαββίδης βγάζει λεφτά, πουλάει… προβλήματα

Ο Σαββίδης βγάζει λεφτά, πουλάει… προβλήματα

Κίνηση που σηματοδοτεί την έξοδό του από τη βιομηχανία σιγαρέτων, εκεί δηλαδή που έκανε τα πρώτα του βήματα και ανδρώθηκε πραγματοποιεί ο Ιβάν Σαββίδης πουλώντας τη ρωσική Donskoy Tabak στην πολυεθνική JTI Tobacco, έναντι 1,3 δισ. ευρώ.

Μαζί όμως με τη ρωσική Donskoi Tobak πωλείται στην JTI και η ΣΕΚΑΠ, η εταιρία που φλερτάρει εδώ και καιρό με το φάσμα της χρεοκοπίας, λόγω παλαιότερου προστίμου που της είχε επιβληθεί για λαθρεμπόριο πριν περάσει στον έλεγχο του επιχειρηματία, όταν τελούσε ακόμα υπό κρατική διοίκηση. Η υπόθεση της ΣΕΚΑΠ είχε εξελιχθεί σε μείζον πρόβλημα τόσο για τον Ιβάν Σαββίδη όσο και για την κυβέρνηση καθώς η διαχείρισή της τόσο σε πολιτικό όσο και σε επικοινωνιακό επίπεδο ήταν προβληματική, ενώ η Δικαιοσύνη την οδηγούσε σε λουκέτο, υπό την πίεση των media.

Η Donskoy Tabak ανήκει στον όμιλο Agrokom του Ιβάν Σαββίδη, οποίος υπήρξε βουλευτής της Ρωσικής Δούμας (2003-2012). Η καπνοβιομηχανία Donskoy Tabak παράγει 45 δισεκατομμύρια τσιγάρα ετησίως, όπως αναφέρει η ιστοσελίδα της εταιρείας.

Διαφήμιση

H Japan Tobacco Inc., αγοράζει τη ρωσική καπνοβιομηχανία Donskoy Tabak (Ντανσκόι Ταμπάκ), η οποία ανήκει στον όμιλο Agrokom του Ιβάν Σαββίδη, έναντι 90 δισεκατομμυρίων ρουβλίων (1,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων ή 1,3 δισ. ευρώ), γράφει η ρωσική εφημερίδα Vedomosti.

Η Donskoy Tabak, σύμφωνα με την Vedomosti, είναι η τέταρτη μεγαλύτερη καπνοβιομηχανία της Ρωσίας και ο μεγαλύτερος παραγωγός καπνού στην αγορά ο οποίος μέχρι τώρα δεν είχε αγορασθεί από διεθνή όμιλο. Το μερίδιό της στη ρωσική αγορά είναι 7%, ενώ βασικές μάρκες τσιγάρων της είναι οι Donskoy Tabak, Kiss και Play.

Τη συμφωνία επιβεβαίωσε ο γενικός διευθυντής της Agrokom, Σεργκέι Σαπατνίτσκι, υπογραμμίζοντας ότι η απόφαση ήταν σταθμισμένη και μελετημένη και πως οι διαπραγματεύσεις και η προετοιμασία που απαιτήθηκε για την σύναψη της σχετικής συμφωνίας, διήρκεσαν περισσότερο από ένα χρόνο.

Διαφήμιση