Επικοινωνία Μέρκελ-Ερντογάν, μετά την έγκριση 3 δισ. για την Τουρκία από την ΕΕ

Επικοινωνία Μέρκελ-Ερντογάν, μετά την έγκριση 3 δισ. για την Τουρκία από την ΕΕ

Τηλεφωνική επικοινωνία είχαν την Πέμπτη το βράδυ η καγκελάριος της Γερμανίας, Άγκελα Μέρκελ και ο Τούρκος πρόεδρος, Ταγίπ Ερντογάν, στο πλαίσιο της οποίας τέθηκαν όλα τα ανοιχτά ζητήματα τόσο σε διμερές επίπεδο, όσο και μεταξύ Τουρκίας και ΕΕ.

Η επικοινωνία έρχεται σε μια ημέρα μετά την έγκριση από την Κομισιόν της ανανέωσης της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας για το προσφυγικό, που συνεπάγεται την εκταμίευση επιπλεον 3 δισ. ευρώ προς την Άγκυρα.

Όπως ανακοινώθηκε, οι δύο ηγέτες συζήτησαν το προσφυγικό, τις σχέσεις Τουρκίας – Ε.Ε. και τις επιχειρήσεις στη Συρία. Σύμφωνα με το πρακτορείο Anadolu, αναφέρθηκαν και στην ανάγκη για συνεργασία για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας αλλά και στη σπουδαιότητα της συνόδου κορυφής ΕΕ-Τουρκίας στις 26 Μαρτίου στη Βάρνα της Βουλγαρίας.

Διαφήμιση

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, ο Ταγίπ Ερντογάν έδωσε συγχαρητήρια στην Άγκελα Μέρκελ για την επανεκλογή της ως καγκελάριος της Γερμανίας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι σχέσεις Γερμανίας-Τουρκίας και Τουρκίας-ΕΕ βρίσκονται σε διαδικασία επαναπροσδιορισμού, με βήματα οικοδόμησης εμπιστοσύνης, όπως η αποφυλάκιση του Γερμανού δημοσιογράφου που κρατούνταν στις φυλακές, ενώ από την πλευρά της η Γερμανία δεν πάγωσε την εκταμίευση της χρηματοδότησης για το προσφυγικό.

Η Άγκυρα θέλει να θέσει επί τάπητος την επικαιροποίηση της συμφωνίας τελωνειακής ένωσης με την ΕΕ, θέμα που το Βερολίνο έχει θέσει εκτός συζήτησης, τουλάχιστον για την ώρα.