Επιχείρηση “εξωστρέφεια” από τη Βόρεια Κορέα

Επιχείρηση “εξωστρέφεια” από τη Βόρεια Κορέα

Κινήσεις που σηματοδοτούν αλλαγή στρατηγικού δόγματος κάνει η Βόρειος Κορέα, μετά την ανακοίνωση του προγραμματισμού συνάντησης μεταξύ του Κιμ Γιονγκ Ουν και του Ντόναλντ Τραμπ, καθώς η Πιονγιάνγκ προσπαθεί να ανοίξει τους ορίζοντές της διεθνώς και αναζητά φίλους και νέες συμμαχίες.

Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και η επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών της Βόρειας Κορέας στη Σουηδία, όπου, μεταξύ άλλων συναντήθηκε και με τον πρωθυπουργό Στέφαν Λεβέν.

«Είχαν μια συνάντηση. Δεν μπορούμε να πούμε τίποτα γα το περιεχόμενό της», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο εκπρόσωπος του κ. Λεβέν, Γιονάταν Χολστ.

Διαφήμιση

Ο Ρι Γιονγκ Χο έφθασε το βράδυ στη σουηδική πρωτεύουσα μαζί με τον αναπληρωτή γενικό διευθυντή του τμήματος Βόρειας Αμερικής του υπουργείου του, Τσόε Κανγκ Ιλ, έπειτα από στάση στο Πεκίνο. Γευμάτισε στο υπουργείο με τη Σουηδή ομόλογό του Μαργκότ Βάλστρεμ και στη συνέχεια μετέβη στη βορειοκορεατική πρεσβεία, χωρίς να προβεί σε δηλώσεις.

Η Σουηδία, που εξελέγη μη μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για την περίοδο 2017-2018, πραγματοποιεί αυτή τη μεσολάβηση με την ιδιότητά της ως εκπροσώπου των συμφερόντων των Ηνωμένων Πολιτειών, του Καναδά και της Αυστραλίας στην Πιονγκγιάνγκ.

Στο μεταξύ, ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Σίνζο Άμπε εξέφρασε την ευχή να υπάρξουν συνομιλίες με τη Βόρεια Κορέα, μετά τα σχέδια της Πιονγιάνγκ για πραγματοποίηση συνόδων κορυφής με τη Νότια Κορέα και τις ΗΠΑ, δήλωσε ο εκπρόσωπος της νοτιοκορεατικής Προεδρίας.