Εμπρηστικός ο Μπόρις Τζόνσον, δείχνει Πούτιν ως ηθικό αυτουργό της απόπειρας δολοφονίας

Εμπρηστικός ο Μπόρις Τζόνσον, δείχνει Πούτιν ως ηθικό αυτουργό της απόπειρας δολοφονίας

Δηλώσεις που συνιστούν κλιμάκωση της αντιπαράθεσης της Μεγάλης βρετανίας με τη Ρωσία πραγματοποίησε ο υπουργός Εξωτερικών της πρώτης, Μπόρις Τζόνσον, δείχνοντας προσωπικά τον Βλάντιμιρ Πούτιν ως ηθικό αυτουργό της απόπειρας δολοφονίας του Ρώσου πρώην διπλού πράκτορα Σεργκέι Σκριπάλ, λέγοντας ότι είναι εξαιρετικά πιθανό να έγινε με διαταγή του ίδιου του προέδρου της Ρωσίας.

Η δήλωση προκάλεσε την άμεση αντίδραση του Κρεμλίνου, το οποίο μέσω του εκπροσώπου Τύπου τη χαρακτήρισε «ασυγχώρητη».

«Δεν έχουμε τίποτα εναντίον των Ρώσων. Δεν θα υπάρξει ρωσοφοβία ως αποτέλεσμα αυτού που συμβαίνει», διευκρίνισε ο Μπόρις Τζόνσον.

Διαφήμιση

«Η διαμάχη μας είναι με το Κρεμλίνο του Πούτιν και με την απόφασή του – και νομίζουμε πως είναι εξαιρετικά πιθανό να ήταν δική του απόφαση – να κατευθύνει τη χρήση ενός νευροπαραλυτικού παράγοντα στους δρόμους του Ηνωμένου Βασιλείου, στους δρόμους της Ευρώπης για πρώτη φορά μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο»,

συμπλήρωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Μεγάλης Βρετανίας.

Σε άμεση απάντησή του, το Κρεμλίνο έκανε λόγο για «ασυγχώρητη παραβίαση του διπλωματικού πρωτοκόλλου» από τον επικεφαλής της βρετανικής διπλωματίας.

«Οποιαδήποτε αναφορά ή μνεία στον πρόεδρό μας σε σχέση με αυτό είναι σοκαριστική και ασυγχώρητη παραβίαση των διπλωματικών κανόνων κόσμιας συμπεριφοράς»

δήλωσε ο εκπρόσωπος της ρωσικής Προεδρίας Ντμίτρι Πεσκόφ.

Η Μόσχα, κατά πάγια τακτική, αρνείται κάθε σχέση με την δολοφονική επίθεση στον Ρώσο πρώην διπλό πράκτορα και στην κόρη του, στο Σάλσμπερι της νοτιοδυτικής Αγγλίας, στις 4 Μαρτίου.