Τουρκία: Video για τους 8 Τούρκους, καθυστέρηση για τους 2 Έλληνες

Τουρκία: Video για τους 8 Τούρκους, καθυστέρηση για τους 2 Έλληνες

Ενδείξεις που συνάδουν με προσάθεια αναβάθμιση τους θέματος της σύλληψης και κράτησης των δυο Ελλήνων στρατιωτικών σε διαπραγμάτευση ανταλλαγής με τους 8 Τούρκους που κατηγορούνται για συμμετοχή στο πραξικόπημα καταγράφονται τις τελευταίες ώρες.

Από τη μια, χθες, Τετάρτη, προσδιορίστηκε η συνάντηση των συνηγόρων των Ελλήνων με τον Τούρκο Δικαστή για τις 30 Μαρτίου και εν συνεχεία σήμερα έρχεται στη δημοσιότητα video που -σύμφωνα με τις τουρκικές αρχές- εμπλέκει τους 8 με το αποτυχημένο πραξικόπημα, λίγο πριν επιβιβαστούν στο ελικόπτερο για την Ελλάδα. Το video δημοσιεύεται μερικές ώρες πριν τη συζήτηση, αύριο Παρασκευή, του τρίτου αιτήματος έκδοσης που έχει καταθέσει η Τουρκία, επικαλούμενη νέα στοιχεία.

Η απάντηση της ελληνικής Δικαιοσύνης, ωστόσο, δεν αναμένεται να αλλάξει, καθώς δεν αποτιμά τη βασιμότητα και την επάρκεια του αποδεικτικού υλικού αλλά χαρακτηρίζει την Τουρκία μη ασφαλή χώρα και διαπιστώνει ότι αν απελαθούν θα διατρέχουν κίνδυνο για τη ζωή και την αξιοπρέπειά τους.

Διαφήμιση

Κρατούμενοι και… κρατούμενοι
Αν και εκ πρώτης όψεως ασύνδετα μεταξύ τους, τα δυο περιστατικά, η χρονική σύμπτωσή τους δημιουργεί αίσθηση προσπάθειας συμψηφισμού τους, κάτι που έχει εξ αρχής απορρίψει η τουρκική κυβέρνηση, στη βάση, όμως, ότι κάτι τέτοιο δεν ετέθη ως θέμα από την ελληνική κυβέρνηση.

Οι δυο Έλληνες στρατιωτικοί, που κρατούνται ακόμα χωρίς να τους έχει απαγγελθεί κατηγορητήριο, στις τουρκικές φυλακές υψίστης ασφαλείας στην Αδριανούπολη, φαίνεται ότι θα παραμείνουν εκεί τουλάχιστον μέχρι τις 30 Μαρτίου.

Υπενθυμίζεται ότι οι Έλληνες στρατιωτικοί συνελήφθησαν την Πέμπτη 1η Μαρτίου.

Από την άλλη πλευρά, στο βίντεο, σύμφωνα πάντα με τις τουρκικές αρχές, διακρίνονται οι οκτώ Τούρκοι στρατιωτικοί, λίγες ώρες μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος, να κινούνται στους διαδρόμους του στρατοπέδου προκειμένου να πάρουν το ελικόπτερο για την Ελλάδα. Μάλιστα, τρεις από αυτούς φαίνεται να κρατούν πιστόλι.

Στη συνέχεια του βίντεο καταγράφεται η εισβολή των Δυνάμεων Ασφαλείας στο ίδιο στρατόπεδο.

Όπως αναφέρουν οι τουρκικές Αρχές, τα πρόσωπα των οκτώ Τούρκων αξιωματικών έχουν αναγνωριστεί.