Η παραπληροφόρηση εξαπλώνεται ταχύτερα και μακρύτερα από την αλήθεια στο Twitter, καθώς σύμφωνα μια νέα μελέτη τα tweets που περιέχουν ψευδείς πληροφορίες φτάνουν 1.500 άτομα έξι φορές ταχύτερα κατά μέσο όρο από τα αληθή tweets.
Η μελέτη για την παραπληροφόρηση στο Twitter, που διεξάγεται από το Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης (MIT), είναι το μεγαλύτερο αυτού του είδους μέχρι στιγμής. Ανέλυσε κάθε μεγάλη αμφισβητούμενη είδηση στα αγγλικά κατά τη διάρκεια της δωδεκάχρονης ύπαρξης του Twitter ήτοι 126.000 άρθρα και εφάρμοσε στοιχεία που ελήφθησαν από έξι ανεξάρτητες οργανώσεις διακρίβωσης πραγματικών περιστατικών.
Ένα άλλο συμπέρασμα είναι ότι οι ειδήσεις που παραπληροφορούν έχουν 70% περισσότερες πιθανότητες να επαναληφθούν από ό, τι οι αληθείς θέσεις.
Έκπληξη προκαλεί το γεγονός ότι τα bots δεν είναι ο κύριος ένοχος, τουλάχιστον στο twitter. Η μελέτη διαπίστωσε ότι οι πραγματικοί άνθρωποι είναι ως επί το πλείστον υπεύθυνοι για την προώθηση ψευδών πληροφοριών, επειδή παρουσιάζονται ως πειστικές θεωρίες συνωμοσίας και προκαλούν έντονες αντιδράσεις όπως ο φόβος, η αηδία και η έκπληξη.
Αυτό ισχύει για όλα τα θέματα, από την επιχείρηση μέχρι την πολιτική, τον πόλεμο, την επιστήμη, την τεχνολογία και την ψυχαγωγία, με ψευδείς πολιτικές ειδήσεις που είναι πιθανότερο να γίνουν ιογενείς.
Όπως το έθεσε ο The Economist, “ένα ψέμα έχει διανύσει ήδη το μισό ημισφαίριο, η αλήθεια ακόμα να βάζει τα παπούτσια της”.