πΓΔΜ: Προσπάθεια πολιτικής αποσταθεροποίησης από τον Γκρουέφσκι

πΓΔΜ: Προσπάθεια πολιτικής αποσταθεροποίησης από τον Γκρουέφσκι

Αντιμέτωπη με οργανωμένο αποσταθεροποίησης είναι η κυβέρνηση του Ζόραν Ζάεφ στην πΓΔΜ, καθώς ο πρώην πρωθυπουργός της χώρας Νίκολα Γκρούεφσκι, επιτέθηκε στον πρόεδρο της Βουλής κατά τη διάρκεια της συζήτησης του νομοσχεδίου για την διεύρυνση χρήσης της αλβανικής γλώσσας σε κάθε σημείο της πρώην γιουγκοσλαβικής δημοκρατίας όπου κατοικούν Αλβανοί.

Ο πρώην πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ και τέως αρχηγός του κεντροδεξιού – δεξιού VMRO – DPMNE πλησίασε την έδρα του προέδρου, του έκλεισε το μικρόφωνο, ενώ ταυτόχρονα χτυπούσε ασταμάτητα το κουδούνι που έχει δίπλα του ο πρόεδρος του κοινοβούλίου για να επιβάλλει την τάξη.

Δεν περιορίστηκε όμως μόνο σε αυτό, καθώς στη συνέχεια τράβηξε τα έγγραφα που είχε μπροστά του ο κ. Τζαφέρι, έχυσε νερό επάνω τους και, όταν ο πρόεδρος της της Βουλής προσπάθησε να φύγει από την αίθουσα, στάθηκε μπροστά του, κολλώντας το κεφάλι του στο δικό του, έτοιμος ουσιαστικά για μια σωματική αντιπαράθεση με τον Αλβανό μειονοτικό πολιτικό, ο οποίος ανήκει στη Δημοκρατική Ένωση για την Ολοκληρωμένη Ένταξη (DUI) του Αλί Αχμέτι.

Διαφήμιση

Τελικώς, με τη βοήθεια της φρουράς, ο κ. Τζαφέρι αποχώρησε και το κοινοβούλιο ενέκρινε τον νόμο με 64 ψήφους σε σύνολο 120 βουλευτών.

Ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ ΓκιόργκΙ Ιβανόφ είχε αναπέμψει τον νόμο στη Βουλή, μετά την πρώτη ψήφισή του, ενώ το βράδυ της Τετάρτης ανέφερε ότι δεν πρόκειται να τον υπογράψει, μολονότι, μετά τη δεύτερη έγκρισή του, είναι υποχρεωμένος να το πράξει, σύμφωνα με το σύνταγμα της χώρας.

Δεν είναι όμως η πρώτη φορά που ο Γκρουέφκσι μετέρχεται αυτών των πρακτικών καθώς και κατά τη διάρκεια του σχηματισμού της Βουλής, μετά τις εκλογές και ενώ ο κ. Τζαφέρι προτεινόταν ως πρόεδρος από την πλειοψηφία οι οπαδοί του VMRO εισέβαλαν στη Βουή και επιτέθηκαν τόσο στον Ζόραν Ζάεφ όσο και στον Ταλάτ Τζαφέρι, τραυματίζοντάς τους.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι ο Νίκολα Γκρουέφσκι και αρκετά στελέχη του κόμματός του αντιμετωπίζουν κατηγορίες για διαφθορά, υποκλοπές και επιθέσεις κατά αντιπάλων πολιτικών.